Så gör du antibakteriell fotsalva

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 13 maj, 2019 · 2 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Fotvård, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet, Recept Hår- och hudvård

Att göra egen fotsalva är inte alls speciellt svårt. Genom att tillsätta eteriska oljor som har antibakteriella och antifungala egenskaper så får du en effektiv salva som kan bidra till att hålla både dålig lukt och fotsvamp borta. Dessutom är den mjukgörande, vårdande och hjälper till att läka torr och sprucken hud.

Så gör du antibakteriell fotsalva recept

Ingredienser:

Denna mängd bivax till olja tycker jag ger en bra konsistens till salvan. Vill du ha den hårdare ökar du mängden bivax något och vill du ha den lösare minskar du mängden. Prova och se vad som passar dig bäst.

Redskap du behöver:

 • En kastrull att använda till vattenbad.
 • En mindre kastrull att blanda salvan i.
 • Något att vispa med.
 • En slickepott när du ska hälla upp salvan.
 • Burkar med lock att förvara salvan i.
 • Decilitermått och våg.

Så här gör du:

 1. Mät upp rätt mängd bivax, sesamolja och kokosolja. Lägg ingredienserna i den mindre kastrullen och värm upp på låg värme över ett vattenbad under omrörning.
 2. När allt har smält och blandats väl så tar du av kastrullen från vattenbadet. Fortsätt att röra om medan den svalnar och se till att du skrapar ner från kanterna.
 3. När salvan kommit ner i temperatur, innan den börjar stelna tillsätter du de eteriska oljorna och rör om igen.
 4. Häll upp salvan i en ren glasburk med hjälp av en slickepott så du får med allt.
 5. Låt salvan stå och svalna helt innan du sätter på locket.

Eterisk tea tree olja har länge använts traditionellt för sina antibakteriella och svampdödande egenskaper. Den kan därmed vara effektiv för att motverka fotsvamp och dålig lukt som bakterier kan skapa när fötterna svettas. Tea tree olja är en fantastisk universalprodukt som du alltid vill ha hemma. Till exempel kan en droppe ren olja på ett skärsår eller insektsbett ge snabb lindring. Genom att blanda 10-30 droppar tea tree olja med 100 ml vatten eller vegetabilisk olja så har du ett bra medel att använda vid eksem, ringorm och dermatit eller för att göra rent skrubbsår.

Eterisk citronolja med sin friska och fräscha citrusdoft har en lång tradition som ett antibakteriellt medel. Förutom att använda oljan i fotsalva så har den många andra användningsområden. Det är till exempel den idealiska oljan för att friska upp sinnet och används inom aromaterapi för att förbättra koncentrationen. Det är även den perfekta oljan att använda där många människor möts för att motverka att bakterier och virus sprids. Det effektivaste sättet för att sprida doften av oljan i rummen är att använda sig av en aromalampa. Man kan även blanda 20 droppar citronolja med 100 ml vatten och använda som ett uppfräschade rumsspray.

Eterisk lavendelolja är känd för sin behagliga och lugnande doft med förmågan att öka välbefinnandet, minska stress och spänningar. Traditionellt har lavendel tillskrivits terapeutiska egenskaper så som inflammationshämmande, antiseptiska, svamphämmande, antibakteriella, regenererande, balanserande och lugnande. Inom hudvård är lavendel känd för att stimulerar hudcellerna och hjälpa hudens förmåga att bilda ny vävnad när den blivit skadad. Lavendel vårdar och mjukgör huden utan att orsaka rodnad eller irritation hos känslig hud. Örten är även välkänd för att hålla tygätande insekter som mal och pälsängrar borta.

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kerstin maj 21, 2019 kl. 08:31

Jag gjorde mycket salva förr, men på senare år har det inte blivit av. Skulle kanske göra lite burkar i sommar. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 21, 2019 kl. 09:50

Så blir det ibland. Finns så många användbara salvor man kan göra. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: