Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Betydelsen av mental avslappning

av | okt 18, 2018 | Återhämtning & Avslappning, Hälsa, Livsstil, Mental träning | 6 Kommentarer

Mental avslappning och en bra stresshantering är otroligt viktigt för både vår fysiska och psykiska hälsa. Faktum är att majoriteten av alla sjukdomstillstånd grundar sig i emotionell och mental stress.

Betydelsen av mental avslappning

Betydelsen av mental avslappning

Det är lätt hänt att man blir uppslukad i ett rutinmässigt mönster där ett måste avlöser ett annat. Man kör på för att få vardagen att gå ihop med en konstant press och stress. Den inre stressen gör inte att man får saker och ting gjort mer effektivt, utan resulterar enbart i att man blir dränerad på energi. Att hitta tid varje dag där man kan tillåta sig själv att bara vara i lugnet är givetvis det optimala, men mental avslappning kan man även praktisera medan man gör andra saker. Det handlar om den mentala inställningen, att välja sina tankar och känslor och vara mer närvarande.

Att vi ger oss själva tid för att ladda batterierna både fysiskt och mentalt är otroligt viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Att låta kroppen släppa både muskelära och mentala spänningar. Med den mentala avslappningen så kommer även den fysiska avslappningen. I sin tur gör det också att man sover bättre, vilket ger kroppen och hjärnan nödvändig återhämtning.

Det svåraste med att lära sig slappna av mentalt är faktiskt att tillåta sig själv att göra det. Att verkligen koppla av i sinnet betyder att man behöver sänka den mentala spänningen ännu ett snäpp eller två. Forskning visar att majoriteten av alla sjukdomstillstånd grundar sig i emotionell och mental stress (1) (2). Likaså kan man genom att jobba med emotionell och mental avslappning stödja kroppens självläkande krafter och på så sätt leva friskare både i stunden och längre fram i livet.

Lär dig mental avslappning

Mental avslappning i vardagen

Vi utsätts hela tiden av olika typer av stress i vår vardag – negativ som positiv. Vi påverkas av vår omgivning och hur vi upplever den, vad andra människor säger till oss, deras handlingar och våra egna tankar, reaktioner och handlingar.

Avslappning kan ses som naturens egna lugnande medicin. Den gör att vi kan utnyttja de inbyggda resurser som redan finns inom oss. Alla är nog mer eller mindre medvetna om betydelsen av att stressa mindre och slappna av mer. Men det räcker inte med att bara veta, man måste tillämpa det i sin livsstil också. Det är viktigt att förstå att det finns ett starkt samband mellan kropp och sinne. Utan den förståelsen kommer stressen från ditt vardagsliv att reflektera på din hälsa.

För att hjälpa oss själva att slappna av mentalt och reducera stress finns det mycket man kan göra och jobba på som t.ex:

 • Andas rätt
 • Mindfulness
 • Aktiviteter för kropp och sinne
 • Jobba upp ett positivt synsätt till livet
Lära sig mental avslappning

Andas rätt

Andningen har en stor betydelse för hur vi mår. Att andas rätt är något som man borde få som vana att göra hela tiden, vid varje andetag. Det innebär att man andas lugnt genom näsan med djupa andetag, så kallad medveten andning.

Mindfulness

Genom att praktisera mindfulness så lär du dig göra saker lugnt och metodiskt utan att stressa upp dig, även när pressen av att prestera finns närvarande. Ett inre lugn får ofta jobbet gjort både snabbare, bättre och mer effektivt. Mindfulness är ett förhållningssätt till livet som utvecklar uppmärksamhet, medkänsla och medveten närvaro i nuet. Det handlar om att öka sin medvetenhet. Att avsiktligt uppmärksamma det vi kan ta in genom våra sinnen och betrakta det för vad det är, med en ödmjukhet utan att döma. Det kan hjälpa oss att känna större harmoni, hantera stress och bli av med ångest och oro. Med det får man också bättre perspektiv och fokus i livet.

Aktiviteter för kropp och sinne

Andra aktiviteter som kan öka lugnet och bidra till avslappning är promenader, yoga, Tai chi, meditation och spendera tid ute i naturen. Det kan även innebära någon annan typ av aktivitet som får dig att andas ut och slappna av. Avsätt tid för saker som du tycker om att göra, som helt enkelt få dig att må bra. Även ett hårdare fysiskt träningspass kan göra underverk för den mentala avslappningen, följt av att man ger sig själv tillräckligt med återhämtning efter passet.

Positiv livssyn

Personer som har en positiv syn på livet mår inte bara bättre mentalt, de har generellt också en bättre fysisk hälsa. Det blir lättare att hantera stress och olika situationer. Genom forskning har man sett att en positiv livssyn stärker immunförsvaret, hjärt- och kärlhälsan, lungfunktionen och den allmänna hälsan (3). Man har därmed mycket att vinna på att öva upp sin förmåga att se det ljusa och positiva i tillvaron.

Berika ditt känsloliv med skratt. Att få ett gott skratt varje dag kan förhindra den mest stressade personen från att bryta ihop. Försök att se det positiva i varje situation – fokusera på lösningen och inte problemet. Njut av livet, för tiden rinner iväg alldeles för fort.

 

Fler inlägg om mental avslappning och livsstil hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Life Event, Stress and Illness. Malays J Med Sci. 2008 Oct; 15(4): 9–18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341916/

(2) Cohen S, Kessler RC, Gordon LU. Strategies for measuring stress in studies of psychiatric and physical disorders. In: Cohen S, Kessler RC, Gordon LU, editors. Measuring stress: A guide for Health and Social Scientists. Oxford: Oxford University Press; 1995. 

(3) Positive thinking: Stop negative self-talk to reduce stress. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Marika

  Så viktigt för att vårda både kropp och själ. <3

  Svara
 2. Sverker

  Har du källhänvisning på ”60-80%…”?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det finns mängder på studier som visar vilken negativ inverkan emotionell och mental stress har på vår hälsa. Lagt till ett par hänvisningar. Du hittar massor om du googlar på kliniska studier inom ämnet.

 3. Malin

  Ska sätta upp post-it lappar runt om i hemmet nu så jag blir lite mer påmind om mindfulness Speciellt ”Utför en rutinaktivitet i full medvetenhet”. Den ska bli på daglig basis, helst flera gånger varje dag. Tack återigen för en bra artikel.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack Malin! Det kan vara en bra idé till man fått in det som en naturlig del av vardagen.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close