Butikernas matsvinn som skulle kunna hjälpa många!

by Mikaela Bjerring on 26 maj, 2015 · 2 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel, Miljövänligt

I Sverige har livsmedelsbutikerna ett fritt val om hur de hanterar överskottet av livsmedel som de inte lyckats sälja. Chockerande nog så väljer majoriteten av alla butiker att slänga maten istället för att ge den till hjälporganisationer och behövande.

Butikernas matsvinn som skulle kunna hjälpa många
Nyligen kom den Franska regeringen ut om beskedet – Dagligvarubutiker i Frankrike förbjuds nu att slänga överbliven mat (1). Istället ska de produkter som inte kunnat säljas skänkas bort till behövande, bli djurföda eller komposteras och användas som gödsel inom jordbruket.

Den Franska regeringens slängförbud innebär att alla större butiker nu måste se till att ta kontakt med hjälporganisationer som kan ta emot maten och i sin tur se till att den kommer till användning. Regeringen har förhoppningar om att matsvinnet åtminstone kommer att halveras och att allt färre människor kommer att behöva gå hungriga. Även i Sverige är matsvinnet mycket stort. År 2013 uppskattade forskare vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, i Uppsala att 125 000 ton mat slängs eller reklameras i svenska matbutiker varje år.

Enligt Livsmedelsverket (2) är det tillåtet för butiker att skänka bort mat även om bäst före datumet gått ut, dock inte om sista förbrukningsdag passerat. Men majoriteten av matbutiker har som policy att inte göra så. Istället väljer dom att slänga maten. Systemet skapar frustration bland hjälporganisationer och miljöorganisationer, men det borde även skapa starka känslor hos alla oss konsumenter!

Nu återstår det att se om beslutet som tagits i Frankrike kommer att inspirera Sverige och andra länder att införa liknande regler. Frågan är dock om det verkligen ska behövas en lagstiftning för att livsmedelsbutikerna ska välja en human och logisk handling? I slutet så är det ju trots allt konsumenterna som bestämmer. Om vi som kunder sätter krav, så kommer butiksjättarna inte ha något annat val än att följa. Vi som enskilda individer kan bara göra så mycket, men vår individuella medvetenhet sammanslagen kan påverka enormt!

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) http://www.dn.se/ekonomi/franska-butiker-forbjuds-att-slanga-mat/

(2) http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-pastaenden/datummarkning-i-butik/#Får%20en%20butik%20skänka%20bort%20varor%20vars%20bäst%20före-dag%20eller%20sista%20förbrukningsdag%20passerats?

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Annika juni 5, 2015 kl. 11:52

Det är så många som går hungriga, även här i Sverige! Det är en skam att butiker väljer att slänga istället för att ge.

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 6, 2015 kl. 19:06

Visst är det! Vi får hoppas på en förändring snart.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: