Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Butikernas matsvinn som skulle kunna hjälpa många!

av | maj 26, 2015 | Blogg, Kost, Livsmedel, Miljövänligt | 2 Kommentarer

I Sverige har livsmedelsbutikerna ett fritt val om hur de hanterar överskottet av livsmedel som de inte lyckats sälja. Chockerande nog så väljer majoriteten av alla butiker att slänga maten istället för att ge den till hjälporganisationer och behövande.

Butikernas matsvinn som skulle kunna hjälpa många!

Nyligen kom den Franska regeringen ut om beskedet – Dagligvarubutiker i Frankrike förbjuds nu att slänga överbliven mat (1). Istället ska de produkter som inte kunnat säljas skänkas bort till behövande, bli djurföda eller komposteras och användas som gödsel inom jordbruket.

Den Franska regeringens slängförbud innebär att alla större butiker nu måste se till att ta kontakt med hjälporganisationer som kan ta emot maten och i sin tur se till att den kommer till användning. Regeringen har förhoppningar om att matsvinnet åtminstone kommer att halveras och att allt färre människor kommer att behöva gå hungriga. Även i Sverige är matsvinnet mycket stort. År 2013 uppskattade forskare vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, i Uppsala att 125 000 ton mat slängs eller reklameras i svenska matbutiker varje år.

Enligt Livsmedelsverket (2) är det tillåtet för butiker att skänka bort mat även om bäst före datumet gått ut, dock inte om sista förbrukningsdag passerat. Men majoriteten av matbutiker har som policy att inte göra så. Istället väljer dom att slänga maten. Systemet skapar frustration bland hjälporganisationer och miljöorganisationer, men det borde även skapa starka känslor hos alla oss konsumenter!

Nu återstår det att se om beslutet som tagits i Frankrike kommer att inspirera Sverige och andra länder att införa liknande regler. Frågan är dock om det verkligen ska behövas en lagstiftning för att livsmedelsbutikerna ska välja en human och logisk handling? I slutet så är det ju trots allt konsumenterna som bestämmer. Om vi som kunder sätter krav, så kommer butiksjättarna inte ha något annat val än att följa. Vi som enskilda individer kan bara göra så mycket, men vår individuella medvetenhet sammanslagen kan påverka enormt!

 

Källor och Referenser:

(1) http://www.dn.se/ekonomi/franska-butiker-forbjuds-att-slanga-mat/

(2) http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-pastaenden/datummarkning-i-butik/#Får%20en%20butik%20skänka%20bort%20varor%20vars%20bäst%20före-dag%20eller%20sista%20förbrukningsdag%20passerats? 

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

 1. Annika

  Det är så många som går hungriga, även här i Sverige! Det är en skam att butiker väljer att slänga istället för att ge.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det! Vi får hoppas på en förändring snart.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close