Värt att veta om Sheasmör!

by Mikaela Bjerring on 1 juni, 2015 · 2 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Hårvård, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Sheasmör har fantastiska återfuktande egenskaper, vilket gör att den kan få bukt med den allra torraste huden. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan även bidra till hudläkning vid lättare eksem, småsår och hudsprickor. Traditionellt har sheasmör använts för en rad olika hudproblem samt vid muskel- och ledvärk.

Värt att veta om Sheasmör

Om sheaträdet och dess frukt

Sheaträdet är ett städsegrönt träd, som blir ca 20 meter högt. Trädet bär frukt efter ca 8-12 år, och kan därefter producera frukt i över 200 år. Ett bra träd kan ge upp till 80 kg nötter per säsong. I Afrika växer trädet i områden med mycket lite nederbörd. Sheaträdet blommar i januari/februari och frukten mognar mellan maj och augusti. Sheasmör kallas ibland för ”Afrikas guld” eftersom den ger sysselsättning och inkomst till hundratusentals kvinnor på Afrikas landsbygd.

Egenskaper av sheasmör och sheasmörolja

Sheasmör används till stor del som ingrediens i choklad, men är även mycket uppskattad inom hudvård och kosmetik. Förutom fettsyror så innehåller sheasmör och sheasmörolja upp till 8 % oförtvålbara ämnen. Däribland kanelsyraester (cinnamic acid ester), som ge en solsyddande effekt (dock bara runt spf 3).

Sheasmör innehåller även steroiderna stigmasterol, E-vitamin och trierpener. Det gör att fettet/oljan har antiinflammatoriska egenskaper (1) (2) och kan bidra till hudläkning vid småsår, självsprickor, torra fläckar och lättare eksem. Sheasmör kan vara skönt återfuktande efter en dag i solen och fantastiskt för att vårda huden under vinterkylan. Genom sin sammansättning av fettsyror kan sheasmöret effektivt skydda mot hudirritationer. Har du t.ex bränt dig på nässlor, så är det tacksamt att ha sheasmör nära tillhands.

Smöret är fetare än oljan, men båda har härligt mjukgörande egenskaper. Sheasmör och sheaolja kan användas för att vårda håret, naglarna, och torr hud över hela kroppen. Det är underbart mjukgörande för händer och fötter och uppskattat för spädbarnsvård. Traditionellt har den även använts flitigt för att reducera ärr och bristningar. Sheasmöroljan och sheasmör kan även vara värt att prova vid reumatism muskel- och ledvärk på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper (1) (2).

Återförsäljare av produkter med sheasmör hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Shenet om sheasmör: http://www.shenet.se/ravaror/sheasmor.html

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 92-93, ISBN: 91-974063-7-6

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Mona D juni 5, 2015 kl. 11:48

Sheasmör är underbart, min hud älskar det!

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 6, 2015 kl. 11:18

Visst är det en härlig hudvårdsprodukt!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: