Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Värt att veta om Sheasmör!

av | jun 1, 2015 | Ansiktsvård, Blogg, Hårvård, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Sheasmör har fantastiska återfuktande egenskaper, vilket gör att den kan få bukt med den allra torraste huden. De antiinflammatoriska egenskaper kan även bidra till hudläkning vid lättare eksem, småsår och hudsprickor. Traditionellt har sheasmör använts för en rad olika hudproblem samt vid muskel- och ledvärk.

Värt att veta om Sheasmör!

Om sheaträdet och dess frukt

Sheaträdet är ett städsegrönt träd, som blir ungefär 20 meter högt. Trädet bär frukt efter cirka 8-12 år, och kan därefter producera frukt i över 200 år. Ett bra träd kan ge upp till 80 kg nötter per säsong. I Afrika växer trädet i områden med mycket lite nederbörd. Sheaträdet blommar i januari/februari och frukten mognar mellan maj och augusti. Sheasmör kallas ibland för “Afrikas guld” eftersom den ger sysselsättning och inkomst till hundratusentals kvinnor på Afrikas landsbygd.

Egenskaper av sheasmör och sheasmörolja

Sheasmör används till stor del som ingrediens i choklad, men är även mycket uppskattad inom hudvård och kosmetik. Förutom fettsyror så innehåller sheasmör och sheasmörolja upp till 8 % oförtvålbara ämnen. Däribland kanelsyraester (cinnamic acid ester), som ge en solsyddande effekt (dock bara runt spf 3).

Sheasmör innehåller även steroiderna stigmasterol, E-vitamin och trierpener. Det gör att fettet/oljan har antiinflammatoriska egenskaper (1) (2) och kan bidra till hudläkning vid småsår, självsprickor, torra fläckar och lättare eksem. Sheasmör kan vara skönt återfuktande efter en dag i solen och fantastiskt för att vårda huden under vinterkylan. Genom sin sammansättning av fettsyror kan sheasmöret effektivt skydda mot hudirritationer. Har du till exempel bränt dig på nässlor, så är det tacksamt att ha sheasmör nära tillhands.

Smöret är fetare än oljan, men båda har härligt mjukgörande egenskaper. Sheasmör och sheaolja kan användas för att vårda håret, naglarna och torr hud över hela kroppen. Det är underbart mjukgörande för händer och fötter och uppskattat för spädbarnsvård. Traditionellt har den även använts flitigt för att reducera ärr och bristningar. Sheasmöroljan och sheasmör kan även vara värt att prova vid reumatism muskel- och ledvärk på grund av de antiinflammatoriska egenskaperna (1) (2).

 

Återförsäljare av produkter med sheasmör hittar du här

 

Källor och Referenser: 

(1) Shenet om sheasmör: http://www.shenet.se/ravaror/sheasmor.html

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 92-93, ISBN: 91-974063-7-6

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

  1. Mona D

    Sheasmör är underbart, min hud älskar det!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close