– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Camu Camu växer i Amazonas regnskog. Frukten har fått smeknamnet “naturens egna vitaminpiller” och har idag status som en superfood. Camu Camu är väldigt rik på antioxidanter, däribland C-vitamin (ca 60 ggr mer än en apelsin) och anses vara en av de mest c-vitaminrika källor som finns i naturen.
Det vetenskapliga namnet av Camu Camu är Myrciaria dubia och tillhör familjen myrtenväxter. Frukten innehåller en betydande mängd av de starka antioxidanterna antocyaniner och bioflavonoider. Vidare innehåller frukten även aminosyror, fytokemikalier samt en mängd vitaminer och mineraler, inklusive ett generöst innehåll av C-vitamin. Ursprungsbefolkningen i Amazonas har länge använt frukten som naturmedicin och som ett allmänt välgörande livsmedel. Camu Camu torkas, mals till pulver och används traditionellt för att stärka kroppen, öka energin, förhindra infektioner och inflammatoriska tillstånd i kroppen. Den används även för att stödja kroppen vid stress.
Studier om Camu Camu
Vid en studie som presenterades i Journal of Cardiology 2008, såg man bra resultat av minskad inflammation och oxidativ stress hos de deltagare som intog Camu Camu jämfört med de som intog kemiskt framställt C-vitamin. Två andra högkvalitativa studier (1) (2) visade även dom att Camu Camu är starkt antiinflammatoriskt och har förmågan att minska inflammatoriska tillstånd i kroppen markant. Fler studier har visat liknande resultat (3).
Camu Camu som livsmedel
Eftersom frukten växer i Amazonas så är det inget du hittar på närmaste buske eller på ICA’s fruktavdelning. Camu Camu finns däremot att köpa som ett hälsokostlivsmedel. Du kan t.ex tillsätta det torkade pulvret av frukten i smoothies, eller varför inte göra en liten shot för en naturlig och härlig energikick. Smaken av Camu Camu kan beskrivas som en god och syrlig citrussmak som är väldigt uppskattad.
Återförsäljare av Camu Camu hittar du här
Källor och Referenser:
(1) da Silva FC., Arruda A., Ledel A, et al. Antigenotoxic effect of acute, subacute and chronic treatments with Amazonian camu-camu (Myrciaria dubia) juice on mice blood cells. Food Chem Toxicol 2012;50:2275–2281
(2) Yazawa K., Suga K., Honma A., Shirosaki M., Koyama T. Anti-inflammatory effects of seeds of the tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia). J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2011;57:104–107
(3) Fler studier om Camu Camu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/
Relaterade inlägg:
- Vanliga tecken på C-vitaminbrist
- Studie – C-vitamin kan hjälpa vid nedstämdhet
- 3 kosttillskott som håller huden ung och vital
Camu camu är riktigt gott!
Visst är den riktigt god. 🙂
Vilken underbar frukt och intressant fakta har inte hört om den innan.
Fantastisk frukt och riktigt gott att tillsätta i smoothies!