– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Camu Camu är en frukt som växer i Amazonas regnskog och räknas som en superfood. Anledningen är det rika innehållet av antioxidanter, inte minst C-vitamin. Faktum är att den anses vara en av de mest c-vitaminrika källor som finns i naturen.

Vad är Camu camu?
Camu Camu tillhör familjen myrtenväxter och har det vetenskapliga namnet Myrciaria dubia. I Amazonas regnskog växer de små, runda frukterna på buskar som kan bli 3-4 meter höga. Bäst trivs den vid vattendrag och översvämningsslätter. När frukterna mognar får dom en djup röd färg. Smaken är mycket angenäm och kan beskrivas som frisk, söt och syrlig.
För att ta tillvara på frukterna så torkas dom varsamt, följt av att dom mals till ett fint pulver. Det gör att både smaken och näringen bevaras.
I sina hemtrakter har camu camu en mycket lång historisk användning och har under denna tid varit en viktig del av lokalbefolkningens kost. Traditionellt har den använts både som mat och medicin för att öka energin och stödja immunsystemet vid infektioner och inflammatoriska tillstånd.
Näringsinnehållet av camu camu
Camu camu är känd för sitt rika innehåll av c-vitamin. Faktum är att den innehåller cirka 60 gånger mer c-vitamin per viktenhet än apelsiner.
Förutom C-vitamin innehåller frukten även andra antioxidanter i en betydande mängd i form av flavonoider som till exempel antocyanin. Utöver det hittar man även en rad vitaminer, mineraler och aminosyror.
Hur använder man camu camu?
Camu camu-pulvret har en god och friska smak som gör det lätt att använda. Du kan till exempel strö pulvret över din morgongröt eller blanda det i smoothies. Det är även populärt att tillsätta det i raw food bakverk och desserter. Man kan även bara enkelt blanda pulvret med vatten och dricka som en c-vitamin shot.
Exempel för Camu Camu-pulver:
Källor och referenser
(1) da Silva FC., Arruda A., Ledel A, et al. Antigenotoxic effect of acute, subacute and chronic treatments with Amazonian Myrciaria dubia juice on mice blood cells. Food Chem Toxicol 2012;50:2275–2281
(2) Yazawa K., Suga K., Honma A., Shirosaki M., Koyama T. Anti-inflammatory effects of seeds of the tropical fruit Myrciaria dubia. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2011;57:104–107
(3) Fler studier om Myrciaria dubia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/
Relaterade inlägg:
Camu camu är riktigt gott!
Visst är den riktigt god. 🙂
Vilken underbar frukt och intressant fakta har inte hört om den innan.
Fantastisk frukt och riktigt gott att tillsätta i smoothies!