Citronmeliss som krydda och naturmedicin

by Mikaela Bjerring on 9 november, 2014 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Örtmedicin, Sömnen, Stress

Citronmeliss (Melissa officinalis) är en populär krydda som används flitigt för den härliga citrondoften och smakens skull. Det är även en krydda som har intressanta medicinska egenskaper och dess traditionella användning går tillbaka över 2000 år.

Citronmeliss - Melissa vid sömnsvårigheter
Citronmeliss växter vilt i bland annat Syd-Europa och Amerika och tillhör de kransblommiga växterna. I Sverige är det en populär ört att odla utomhus på sommaren och inomhus i kruka under resten av året.

Traditionell användning av citronmeliss

Citronmeliss är känd sedan minst 2 000 år tillbaka och kom till Sverige på 1300-talet. Som medicinalväxt användes den traditionellt som lugnande medel, mot smärta och vid diverse sjukdomar. Örten ansågs även vara stärkande för hjärtat, därav smeknamnet ”hjärtansfröjd”. Doften ansågs attrahera bin och därför brukade man gnida in nya bikupor med bladen, därav kallas citronmeliss även för ”bisuga”. Det vetenskapliga artnamnet officinalis kommer från det latinska ordet officina som betyder apotek eller verkstad. Detta namn har den fått på grund av den medicinska användningen av växten.

Före medeltiden användes citronmeliss för att läka sår, behandla insektsbett och bistick. Under medeltiden, utökades användningsområdet då man hade upptäckt dess egenskaper att främja sömn, förbättra aptit, lindra matsmältningsbesvär samt minska stress och oro.

Användning av citromeliss idag

I dag ingår citronmeliss i en rad naturläkemedel för sin milt lugnande effekt vid lindring av oro, nervositet och insomningssvårigheter. Ett exempel på ett naturläkemedel är Melissa som är till för att använda just för att främja avslappning och god sömn. Även besvär vid så kallat nervöst hjärta. Vidare kan citronmeliss var användbar som virushämmande vid exempelvis herpes/munsår och som ett antiseptiskt medel. Bra mot illamående och främjar matsmältning. Det är även en ört som kan lindrar migrän och spänningshuvudvärk.

Mer om naturläkemedlet Melissa kan du läs här

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARVetlesen, Kari (2012). Kryddlexikon: världens alla kryddor från A till Ö. Sundbyberg: Optimal. Libris 12479560. ISBN 978-91-7241-242-2

Citronmeliss - http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/melis/melioff.html från Den virtuella floran - http://linnaeus.nrm.se/flora/

Wikipedia – citronmeliss: http://sv.wikipedia.org/wiki/Citronmeliss

Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kalle november 10, 2014 kl. 16:25

Melissa vid sömnsvårigheter fungerar fin fint för mig. jag tar dem vid behov och sover som ett barn.

Svara

2 Isabelle november 10, 2014 kl. 16:28

Tack för all fin information!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: