Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Citronmeliss som krydda och naturmedicin

av | nov 9, 2014 | Blogg, Hälsa, Örtmedicin, Sömnen, Stress | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Citronmeliss (Melissa officinalis) är en populär krydda som används flitigt för sin härliga citrondoft och goda smak. Det är även en ört som har intressanta medicinska egenskaper och dess traditionella användning går tillbaka minst 2000 år.

Citronmeliss som krydda och naturmedicin

Traditionell användning av citronmeliss

Citronmeliss växter vilt i bland annat Sydeuropa och Amerika och tillhör de kransblommiga växterna. I Sverige är det en populär ört att odla utomhus på sommaren och inomhus i kruka under resten av året. Citronmeliss är känd sedan minst 2 000 år tillbaka och kom till Sverige på 1300-talet. Som medicinalväxt användes den traditionellt som ett lugnande medel, mot smärta och vid diverse sjukdomar. Örten ansågs även vara stärkande för hjärtat, därav smeknamnet “hjärtansfröjd”. Doften ansågs attrahera bin och därför brukade man gnida in nya bikupor med bladen, därav kallas citronmeliss även för “bisuga”.

Det vetenskapliga artnamnet officinalis kommer från det latinska ordet officina som betyder apotek eller verkstad. Detta namn har den fått på grund av den medicinska användningen av växten. Före medeltiden användes citronmeliss för att läka sår, behandla insektsbett och bistick. Under medeltiden utökades användningsområdet då man upptäckte dess förmåga att främja bra sömn, förbättra aptit, lindra matsmältningsbesvär samt minska stress och oro.

Användning av citromeliss idag

I dag ingår citronmeliss i en rad naturläkemedel för sin milt lugnande effekt vid oro, nervositet och insomningssvårigheter. Ett exempel på ett naturläkemedel är Melissa Dream som är utvecklad för att användas just för att främja avslappning, god sömn och besvär av nervöst hjärta. Örten kan även vara användbar vid illamående och för att främja normal matsmältning. Traditionellt används den också som virushämmande vid t.ex. munsår, samt för att lindra migrän och spänningshuvudvärk.

 

Återförsäljare av naturmedel med citronmeliss hittar du här

 

Källor och Referenser:

Vetlesen, Kari (2012). Kryddlexikon: världens alla kryddor från A till Ö. Sundbyberg: Optimal. Libris 12479560. ISBN 978-91-7241-242-2

Citronmeliss – http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/melis/melioff.html från Den virtuella floran – http://linnaeus.nrm.se/flora/

Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Kalle

  Melissa vid sömnsvårigheter fungerar fin fint för mig. Jag tar dem vid behov och sover som ett barn.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart Kalle! Sömnproblem kan verkligen vara påfrestande.

   Svara
 2. Isabelle

  Jag har bra erfarenhet av Melissa. Fick äntligen sova igen.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close