Citronmeliss som krydda och naturmedicin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 9 november, 2014 · 4 comments

in Blogg, Hälsa, Örtmedicin, Sömnen, Stress

Citronmeliss (Melissa officinalis) är en populär krydda som används flitigt för den härliga citrondoften och goda smakens skull. Det är även en ört som har intressanta medicinska egenskaper och dess traditionella användning går tillbaka över 2000 år.

Citronmeliss som krydda och naturmedicin

Traditionell användning av citronmeliss

Citronmeliss växter vilt i bland annat Sydeuropa och Amerika och tillhör de kransblommiga växterna. I Sverige är det en populär ört att odla utomhus på sommaren och inomhus i kruka under resten av året. Citronmeliss är känd sedan minst 2 000 år tillbaka och kom till Sverige på 1300-talet. Som medicinalväxt användes den traditionellt som ett lugnande medel, mot smärta och vid diverse sjukdomar. Örten ansågs även vara stärkande för hjärtat, därav smeknamnet ”hjärtansfröjd”. Doften ansågs attrahera bin och därför brukade man gnida in nya bikupor med bladen, därav kallas citronmeliss även för ”bisuga”.

Det vetenskapliga artnamnet officinalis kommer från det latinska ordet officina som betyder apotek eller verkstad. Detta namn har den fått på grund av den medicinska användningen av växten. Före medeltiden användes citronmeliss för att läka sår, behandla insektsbett och bistick. Under medeltiden utökades användningsområdet då man upptäckte dess egenskaper att främja sömn, förbättra aptit, lindra matsmältningsbesvär samt minska stress och oro.

Användning av citromeliss idag

I dag ingår citronmeliss i en rad naturläkemedel för sin milt lugnande effekt vid oro, nervositet och insomningssvårigheter. Ett exempel på ett naturläkemedel är Melissa som är till för att använda just för att främja avslappning och god sömn. Även besvär vid så kallat nervöst hjärta. Vidare kan citronmeliss vara användbar som virushämmande vid t.ex herpes/munsår och som ett antiseptiskt medel. Bra mot illamående och främjar matsmältningen. Det är även en ört som kan lindrar migrän och spänningshuvudvärk.

Återförsäljare av naturläkemedlet Melissa hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARVetlesen, Kari (2012). Kryddlexikon: världens alla kryddor från A till Ö. Sundbyberg: Optimal. Libris 12479560. ISBN 978-91-7241-242-2

Citronmeliss - http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/melis/melioff.html från Den virtuella floran - http://linnaeus.nrm.se/flora/

Wikipedia – citronmeliss: http://sv.wikipedia.org/wiki/Citronmeliss

Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Kalle november 10, 2014 kl. 16:25

Melissa vid sömnsvårigheter fungerar fin fint för mig. Jag tar dem vid behov och sover som ett barn.

Svara

2 Mikaela Bjerring november 11, 2014 kl. 20:33

Underbart Kalle! Sömnproblem kan verkligen vara påfrestande.

Svara

3 Isabelle november 14, 2014 kl. 11:28

Jag har bra erfarenhet av Melissa. Fick äntligen sova igen.

Svara

4 Mikaela Bjerring november 15, 2014 kl. 20:32

Va skönt att den hjälpte dig.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: