Egenskaper av eterisk korianderolja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva och Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 10 november, 2014 · 2 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet, Psykisk hälsa

Koriander och eterisk korianderolja har en lång traditionell användning inom ayurveda, Traditionell kinesisk medicin och inte minst aromaterapi för allt från att främja matsmältningen, till smärtlindring och för att lösa upp nervösa spänningar.

Egenskaper av eterisk korianderolja

Traditionell användning av koriander och korianderolja

Inom aromaterapi är eterisk korianderolja känd som stärkande och vitaliserande och används för att stödja nervsystemet, immunsystemet och matsmältningen. Inom ayurveda strör man pulveriserade korianderfrön på sår för att förhindra infektion och för dess svamp- och bakteriehämmande egenskaper. Inom Traditionell kinesisk medicin och indisk folkmedicin används både frön och blad av koriander vid matsmältningsbesvär (illamående, gaser, förstoppning och mask). Örten har en lång traditionell användning som ett kramplösande medel på mage, tarmar och gallvägar, samt för att främja matsmältningen. Korianderfrö kan tuggas mot dålig andedräkt och för att lugna magen vid behov. Örten är vatten- och svettdrivande och har därför traditionellt använts som febermedel. Redan på 1800-talet användes koriander vid muskelsmärtor, ledsmärtor, reumatisk värk, nervsmärtor, fibromyalgi m.m. Det är även en ört som tidigt tillskrevs förmågan att skärpa den mentala förmågan och stärka överansträngda nerver.

Användning eterisk koranderolja enligt aromaterapi

  • För att värma muskler och leder: Blanda 3 droppar koriander, 3 droppar svartpeppar och 4 droppar ingefära med 20 ml basolja (t.ex mandelolja). Massera in blandningen 2 gånger per dag på utsatta områden.
  • För att stödja immunsystemet: Blanda 2 droppar koriander, 3 droppar citronolja i ett bad. Blanda samma oljor tillsammans med 10 ml basolja och massera in bröstkorgen.
  • Vid utmattning: Blanda 2 droppar koriander, 1 droppe neroli och 2 droppar lavendel i badet. Blanda samma oljor med 10 ml basolja och smörj in på kroppen efter badet. Man kan även använda sig av en aromalampa för att sprida doften i rummet.

Återförsäljare av eterisk korianderolja hittar du här

Återförsäljare av andra eteriska oljor och aromalampa hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARVår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

Shenet om eterisk korianderolja: http://www.shenet.se/ravaror/eokoriander.html

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson november 10, 2014 kl. 16:20

Jag älskar koriander som krydda, men jag har aldrig provat den eteriska oljan, men blev ju nyfiken på den nu.

Svara

2 Emma B november 10, 2014 kl. 16:22

Det är så intressant med eteriska oljor, örter m.m. som har sådana otroligt läkande egenskaper! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: