Egenskaper av eterisk korianderolja

by Mikaela Bjerring on 10 november, 2014 · 2 comments

in Aromaterapi, Blogg, Immunsystemet, Psykisk hälsa

Som eterisk olja används koriander inom aromaterapi som infektionshämmande, värmande, milt smärtstillande, för att stimulera matsmältningen och för dess vattendrivande effekt. Korianderolja används även inom österländsk medicin vid trötthet, allmän kraftlöshet, nervvärk, reumatisk värk och nedsatt aptit. Oljan anses också bidra till att skärpa den mentala förmågan och stärka överansträngda nerver.
Eterisk korianderolja
Koriander är främst känd som en uppskattad kökskrydda, men det är också ett stärkande och vitaliserande tonikum för nervsystemet, immunsystemet och matsmältningen.

Inom ayurveda strör man pulveriserade korianderfrön på sår för att förhindra infektion och används för dess svamp- och bakteriehämmande egenskaper.
I kinesisk och indisk medicin används både frön och blad av koriander vid matsmältningsbesvär (illamående, gaser, förstoppning, och mask). Örten verkar kramplösande på mage, tarmar och gallvägar och stimulerar utsöndringen av magsaft. Korianderfrö kan tuggas mot dålig andedräkt, stimulera matsmältningen och för att lugna magen vid behov. Örten är vatten- och svettdrivande och har därför traditionellt använts som febermedel. Redan på 1800-talet användes koriander vid muskelsmärtor, ledsmärtor, reumatisk värk, nervsmärtor, fibromyalgi m.m.

Användning:

  • För att värma muskler och leder: Blanda 3 droppar koriander, 3 droppar svartpeppar och 4 droppar ingefära med 20 ml basolja (Vegetabilisk olja som t.ex; mandelolja). Massera in blandningen 2 gånger per dag på utsatta områden.
  • För att stärka immunsystemet: Blanda 2 droppar koriander, 3 droppar citronolja i ett bad. Blanda samma oljor tillsammans med 10 ml basolja och massera in bröstkorgen.
  • Vid utmattning: Blanda 2 droppar koriander, 1 droppe neroli och 2 droppar lavendel i badet. Blanda samma oljor med 10 ml basolja och smörj in på kroppen efter badet. Det kan även bidra till bättre sömn.

Här kan du köpa: korianderolja och andra eteriska oljor

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson november 10, 2014 kl. 16:20

Jag älskar koriander som krydda, men jag har aldrig provat den eteriska oljan. Tänk att den har så många bra egenskaper!

Svara

2 Emma B november 10, 2014 kl. 16:22

Det är så intressant med eteriska oljor, örter m.m. som har sådana otroligt läkande egenskaper! jag lär mig så mycket nytt här 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: