Så tappar man björksav

av | mar 11, 2017 | Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Kost & Näring | 11 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Förr brukade man säga att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen för att få en välbehövlig näringsboost efter den näringsfattiga vintern. Det var självklart björksav man syftade på. Det är en av naturens fantastiska hälsodrycker och något som man själv kan tappa under tidig vår.

Så tappar man björksav

Att tänka på när man tappar björksav

Att tappa björksav går bra att göra mellan tjällossning och lövsprickning. Efter det behöver trädet saven själv. Man måste även se till att plugga igen hålet efter det att man är klar med tappningen, annars kan trädet stå och läcka sav under hela våren och sommaren. Så länge man håller sig inom dessa ramar tar björken inte någon skada. Om man vill tappa björksav från träd på någon annans mark så måste man först be om tillstånd från markägaren.

Användningen av björksav

Björksav smakar sött och lite björkved, men är godare än vad det låter. Man kan dricka den som en energigivande näringsdryck eller använda den som ett hår- och hudvårdande medel. Björksav har även en lång traditionell användning för hälsan. Bland annat har den använts inom folkmedicin som en blodrenande dryck, som en kur mot pollenallergi, vid förkylning och hosta samt för att stödja njurarna och levern (1) (2). Utvärtes kan man använda björksav som ett närande och sammandragande ansiktsvatten eller som en hårsköljning för att ge håret näring och glans. 

Så här tappar man björksav:

  • Borra ett hål i björken på cirka 1.20 meters höjd.
  • Hålet ska vara ungefär 2 cm djupt, 6 mm i diameter och borras snett uppåt.
  • Tryck in en slang i hålet och se till att det håller tätt runt omkring så att saven inte läcker längs stammen. Andra änden av slagen sticker du ner i en flaska.
  • En björk kan ge flera liter per dygn, så håll koll på flaskan så att du kan byta ut den när den blir full.
  • När du har tappat klart så täpper du igen hålet med en träplugg så att björken inte blöder sav.

Saven ska förvaras kallt och håller sig i kylskåp i ungefär 3 dagar. Om du vill att den ska hålla längre så går den bra att frysa. Det finns även björksav att köpa på välsorterade hälsokostbutiker om du inte kan eller vill tappa själv. Andra populära produkter från björken är björkaska och björksocker.

Källor och Referenser:

(1) Om björksav och dess traditionella användning: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Wikipedia – Björksav: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav

 

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

11 Kommentarer

  1. Emma Ö

    Superbra inlägg och väldigt intressant.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Härligt att du fann det intressant.

  2. Loren

    Har tappat björksav själv i många år eftersom det håller mig fri från pollenallergi. Gott är det med, så hela familjen dricker det under våren.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att det hjälp mot din pollenallergi. Hört många som blivit hjälpta av att dricka björksav och så får man i sig en massa nyttigheter samtidigt.

  3. Jim

    Man kan även låta saven fermenteras, och då håller den ju också längre. Näringsvärdet torde också bli högre i likhet med andra fermenterade produkter. Första gången jag smakade trodde jag saven blivit dålig, men det var bara en tankevurpa, hjärnan förväntade sig färsk sav, men fick istället något som liknade vitt mouserande vin:)

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja visst kan man fermentera björksav. Tack för du delar med dig av tipset!

    • Cissi

      Skulle vara väldigt tacksam om du kan dela med dig av hur man gör när man fermenterar björksaven. Det låter väldigt spännande.

  4. Anitha Alarik

    Kan man använda samma hål året därpå?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det brukar rekommenderas att man väljer en annan björk året därpå.

  5. mr snöpuls

    tappa sav från samma mogna björk maximalt två år i följd, men är det/har varit t.ex extrem torka får man tänka till och nöja sig med ett år eller inte alls.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det bästa är inte ta från samma björk två år i rad.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + sex =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds