Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Förr brukade man säga att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen för att få en välbehövlig näringsboost efter den näringsfattiga vintern. Det var självklart björksav man syftade på. Det är en av naturens fantastiska hälsodrycker och något som man själv kan tappa under tidig vår.

Så tappar man björksav

Att tänka på när man tappar björksav

Att tappa björksav går bra att göra mellan tjällossning och lövsprickning. Efter det behöver trädet saven själv. Man måste även se till att plugga igen hålet efter det att man är klar med tappningen, annars kan trädet stå och läcka sav under hela våren och sommaren. Så länge man håller sig inom dessa ramar tar björken inte någon skada. Om man vill tappa björksav från träd på någon annans mark så måste man först be om tillstånd från markägaren.

Användningen av björksav

Björksav smakar sött och lite björkved, men är godare än vad det låter. Man kan dricka den som en energigivande näringsdryck eller använda den som ett hår- och hudvårdande medel. Björksav har även en lång traditionell användning för hälsan. Bland annat har den använts inom folkmedicin som en blodrenande dryck, som en kur mot pollenallergi, vid förkylning och hosta samt för att stödja njurarna och levern (1) (2). Utvärtes kan man använda björksav som ett närande och sammandragande ansiktsvatten eller som en hårsköljning för att ge håret näring och glans. 

Så här tappar man björksav:

  • Borra ett hål i björken på cirka 1.20 meters höjd.
  • Hålet ska vara ungefär 2 cm djupt, 6 mm i diameter och borras snett uppåt.
  • Tryck in en slang i hålet och se till att det håller tätt runt omkring så att saven inte läcker längs stammen. Andra änden av slagen sticker du ner i en flaska.
  • En björk kan ge flera liter per dygn, så håll koll på flaskan så att du kan byta ut den när den blir full.
  • När du har tappat klart så täpper du igen hålet med en träplugg så att björken inte blöder sav.

Saven ska förvaras kallt och håller sig i kylskåp i ungefär 3 dagar. Om du vill att den ska hålla längre så går den bra att frysa. Det finns även björksav att köpa på välsorterade hälsokostbutiker om du inte kan eller vill tappa själv. Andra populära produkter från björken är björkaska och björksocker.

Källor och Referenser:

(1) Om björksav och dess traditionella användning: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Wikipedia – Björksav: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav

 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

11 Kommentarer

  1. Emma Ö

    Superbra inlägg och väldigt intressant.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Härligt att du fann det intressant.

  2. Loren

    Har tappat björksav själv i många år eftersom det håller mig fri från pollenallergi. Gott är det med, så hela familjen dricker det under våren.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att det hjälp mot din pollenallergi. Hört många som blivit hjälpta av att dricka björksav och så får man i sig en massa nyttigheter samtidigt.

  3. Jim

    Man kan även låta saven fermenteras, och då håller den ju också längre. Näringsvärdet torde också bli högre i likhet med andra fermenterade produkter. Första gången jag smakade trodde jag saven blivit dålig, men det var bara en tankevurpa, hjärnan förväntade sig färsk sav, men fick istället något som liknade vitt mouserande vin:)

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja visst kan man fermentera björksav. Tack för du delar med dig av tipset!

    • Cissi

      Skulle vara väldigt tacksam om du kan dela med dig av hur man gör när man fermenterar björksaven. Det låter väldigt spännande.

  4. Anitha Alarik

    Kan man använda samma hål året därpå?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det brukar rekommenderas att man väljer en annan björk året därpå.

  5. mr snöpuls

    tappa sav från samma mogna björk maximalt två år i följd, men är det/har varit t.ex extrem torka får man tänka till och nöja sig med ett år eller inte alls.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det bästa är inte ta från samma björk två år i rad.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Naturens gåva: Björksav, vårens magiska hälsodryck! – Mona Rosenberg - […] HÄR  HÄR  HÄR  HÄR HÄR  HÄR HÄR  HÄR  här […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close