– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Förr brukade man säga att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen för att få en välbehövlig näringsboost efter den näringsfattiga vintern. Det var självklart björksav man syftade på. Det är en av naturens fantastiska hälsodrycker och något som man själv kan tappa under tidig vår.
Att tänka på när man tappar björksav
Att tappa björksav går bra att göra mellan tjällossning och lövsprickning. Efter det behöver trädet saven själv. Man måste även se till att plugga igen hålet efter det att man är klar med tappningen, annars kan trädet stå och läcka sav under hela våren och sommaren. Så länge man håller sig inom dessa ramar tar björken inte någon skada. Om man vill tappa björksav från träd på någon annans mark så måste man först be om tillstånd från markägaren.
Användningen av björksav
Björksav smakar sött och lite björkved, men är godare än vad det låter. Man kan dricka den som en energigivande näringsdryck eller använda den som ett hår- och hudvårdande medel. Björksav har även en lång traditionell användning för hälsan. Bland annat har den använts inom folkmedicin som en blodrenande dryck, som en kur mot pollenallergi, vid förkylning och hosta samt för att stödja njurarna och levern (1) (2). Utvärtes kan man använda björksav som ett närande och sammandragande ansiktsvatten eller som en hårsköljning för att ge håret näring och glans.
Så här tappar man björksav:
- Borra ett hål i björken på cirka 1.20 meters höjd.
- Hålet ska vara ungefär 2 cm djupt, 6 mm i diameter och borras snett uppåt.
- Tryck in en slang i hålet och se till att det håller tätt runt omkring så att saven inte läcker längs stammen. Andra änden av slagen sticker du ner i en flaska.
- En björk kan ge flera liter per dygn, så håll koll på flaskan så att du kan byta ut den när den blir full.
- När du har tappat klart så täpper du igen hålet med en träplugg så att björken inte blöder sav.
Saven ska förvaras kallt och håller sig i kylskåp i ungefär 3 dagar. Om du vill att den ska hålla längre så går den bra att frysa. Det finns även björksav att köpa på välsorterade hälsokostbutiker om du inte kan eller vill tappa själv. Andra populära produkter från björken är björkaska och björksocker.
Källor och Referenser:
(1) Om björksav och dess traditionella användning: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf
(2) Wikipedia – Björksav: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav
Superbra inlägg och väldigt intressant.
Tack! Härligt att du fann det intressant.
Har tappat björksav själv i många år eftersom det håller mig fri från pollenallergi. Gott är det med, så hela familjen dricker det under våren.
Härligt att det hjälp mot din pollenallergi. Hört många som blivit hjälpta av att dricka björksav och så får man i sig en massa nyttigheter samtidigt.
Man kan även låta saven fermenteras, och då håller den ju också längre. Näringsvärdet torde också bli högre i likhet med andra fermenterade produkter. Första gången jag smakade trodde jag saven blivit dålig, men det var bara en tankevurpa, hjärnan förväntade sig färsk sav, men fick istället något som liknade vitt mouserande vin:)
Ja visst kan man fermentera björksav. Tack för du delar med dig av tipset!
Skulle vara väldigt tacksam om du kan dela med dig av hur man gör när man fermenterar björksaven. Det låter väldigt spännande.
Kan man använda samma hål året därpå?
Det brukar rekommenderas att man väljer en annan björk året därpå.
tappa sav från samma mogna björk maximalt två år i följd, men är det/har varit t.ex extrem torka får man tänka till och nöja sig med ett år eller inte alls.
Ja, det bästa är inte ta från samma björk två år i rad.