Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost –

Det finns en lång historisk användning av björksav och inom traditionell folkmedicin var det något man drack som en allmänt stärkande dryck på våren. Några andra användningsområden av saven genom tiderna är vid förkylning, pollenallergi, njursten och som en blodrenande kur vid hudproblem. 

Egenskaper av björksav

Näringen i björksav

Björksav är en vätska som björkarna tar upp från roten på våren. Saven innehåller många nyttiga ämnen som går upp i kronan så att löven ska kunna slå ut. Det är även en god och hälsosam dryck för oss människor. Björksav är sprängfylld med näring och innehåller bland annat betydande mängder äppelsyra, aminosyror, enzymer, C-vitamin och en lång rad viktiga mineraler och spårämnen. Den innehåller även sockeralkoholen xylitol som är bra för våra tänder och tandkött i och med att den motverkar karies och svamp.

Historisk användning av björksav

Björken är en symbol som genom tiderna förknippats med helande krafter, vitalitet och pånyttfödelse. Björksav har druckits sedan 1600-talet och intogs då som en ”vårkur” och ansågs ha magiska krafter för hälsan. Inom folkmedicinen användes den vid pollenallergi, lungsjukdomar, förkylningar, kolik, hosta, leversjukdomar, njursten och som en blodrenande kur vid hudsjukdomar. När man drack björksaven sa man att man ”drack märg i benen.” På 1800-talet började saven även användas för hud och hårvård som ett förskönande medel. Man sa att den kunde bleka pigmentfläckar och fräknar samt bidra till vackert hår och bättre hårväxt. Användandet blev mera utspritt i mitten av 1900-talet. Förutom som medicin så intogs den även som en god och stärkande bordsdryck.

Användning av björksav idag

Björksaven blev under en tid lite bortglömd, men idag är det åter många som dricker saven för dess fina egenskaper och rika näringsinnehåll. På senare år har man även börjat använda den i hälsodrycker, sportdrycker, hårvårds- och hudvårdsprodukter.

Björksav är basiskt livsmedel och kan därför bidra till en bättre syra-basbalans i kroppen. Enligt en forskningsrapport från Lunds universitet kan den bidra till att rena våra tarmar och normal celldelning (2). Det finns även många som dricker björksav under våren för att bli av med sin pollenallergi (3). Björksav kan man tappa själv under tidig vår eller köpa på flaska på välsorterade hälsokostbutiker.

 

Återförsäljare av Holistic björksav hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Om björksav: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Björksav kan rena våra tarmar: http://www3.lu.se/info/lum/LUM_01_99/LUM1_03_bjork.html

(3) Björksav kan motverka pollenallergi: http://www.cybis.se/craft/birch/indexs.php

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Naturens gåva: Björksav, vårens magiska hälsodryck! – Mona Rosenberg - […] Tack vare björksavens rika och unika näringsinnehåll är det ett riktigt livselixir. Den innehåller bl a äppelsyra (mycket), proteiner, enzymer,…

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close