Egenskaper av björksav

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 4 maj, 2014 · 1 comment

in Allergier - Astma, Blogg, Hälsa, Hälsokost, Huskurer - Husmorstips, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel

Det finns en lång historisk användning av björksav och inom traditionell folkmedicin var det något man drack för att lindra och bota en mängd åkommor. Vid förkylning, pollenallergi, njursten och som en blodrenande kur vid hudproblem är några exempel på björksavens användningsområden genom tiderna.

Näringen i björksav

Björksav är en vätska som björkarna tar upp från roten på våren. Saven innehåller många nyttiga ämnen som går upp i kronan så att löven ska kunna slå ut. Det är även en god och hälsosam dryck för oss människor. Björksav är sprängfylld med näring och innehåller bland annat betydande mängder äppelsyra, aminosyror, enzymer, C-vitamin och en lång rad viktiga mineraler och spårämnen. Den innehåller även sockeralkoholen xylitol som är bra för våra tänder och tandkött i och med att den motverkar karies och svamp.

Historisk användning av björksav

Björken är en symbol som förknippas med helande krafter, vitalitet och pånyttfödelse. björksav har druckits sedan 1600-talet och intogs då som en ”vårkur” och ansågs ha magiska krafter för hälsan. Inom folkmedicinen användes den för att bota pollenallergi, lungsjukdomar, förkylningar, kolik, hosta, leversjukdomar, njursten och som en blodrenande kur vid hudsjukdomar. När man drack björksaven sa man att man ”drack märg i benen.” På 1800-talet började saven även användas för hud och hårvård som ett förskönande medel. Man sa att den kunde bleka pigmentfläckar och fräknar samt bidra till vackert hår och bättre hårväxt. Användandet blev mera utspritt i mitten av 1900-talet. Förutom som medicin så intogs den även som en god och stärkande bordsdryck.

Användning av björksav idag

Björksaven blev under en tid lite bortglömd, men idag är det åter många som dricker saften för dess fina egenskaper. På senare år har man även börjat använda saven i hälsodrycker, sportdrycker, hårvårds- och hudvårdsprodukter.

Björksav är basiskt livsmedel och kan därför bidra till en bättre syra-basbalans i kroppen. Enligt en forskningsrapport från Lunds universitet kan den bidra till att rena våra tarmar och normal celldelning (2). Det finns även många som dricker björksav under våren för att bli av med sin pollenallergi (3). Björksav kan man tappa själv under tidig vår eller köpa på flaska på välsorterade hälsokostbutiker.

Återförsäljare av Holistic björksav hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om björksav: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Björksav kan rena våra tarmar: http://www3.lu.se/info/lum/LUM_01_99/LUM1_03_bjork.html

(3) Björksav kan motverka pollenallergi: http://www.cybis.se/craft/birch/indexs.php

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: