Därför bör man blötlägga nötter och fröer

av | aug 10, 2017 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Att blötlägga råa nötter och fröer innan man äter dom kommer med stora hälsofördelar. Det hjälper nämligen till att bryta ner innehållet av antinutrienter. Dessa ämnen kan annars ställa till med problem eftersom dom försvårar matsmältningen och hämmar näringsupptaget. Genom blötläggning blir nötterna och fröerna lättsmälta för magen, näringsämnena aktiveras och kan lättare tas upp av kroppen.

Därför bör man blötlägga nötter och fröer

Antinutrienter i nötter och fröer

I nötter och fröer hittar man höga nivåer av antinutrienter så som lektiner och fytinsyra. De är växternas försvarsämnen och fungerar som ett skydd mot skadedjur, bakterier och svampar. Det hindrar dom även från att börja gro för tidigt. Dessa ämnen är helt enkelt nödvändiga för växtens överlevnad. Antinutrienter är raka motsatsen till näring. De fungerar som enzymhämmare eller enzymblockerare, vilket kan ställa till med problem i matsmältningssystemet.

Många lektiner kan inte brytas ner i mag-tarmkanalen och binder sig till tarmceller där de kan hämma upptaget av olika näringsämnen. De kan hindra upptaget av protein och binda till sig olika mineraler som magnesium, koppar, kalcium, zink och järn, så att de inte kan tas upp av kroppen. De kan också påverka bakteriefloran i tarmen negativt, orsaka en läckande tarm och ta sig över tarmbarriären ut i blodomloppet. Lektiner anses därför i allmänhet som toxiska, men jag vill påpeka att inte alla lektiner är dåliga. De som finns rikligt i nötter, fröer och andra livsmedel som t.ex de flesta baljväxter och spannmål är dock av den typ som vi helst bör se till att bryta ner innan vi äter livsmedlet.

Aktivering genom blötläggning

Ett sätt att eliminera antinutrienter i råa nötter och fröer är genom blötläggning. Man lurar dom då att tro att det är dags att börja gro. Aktiveringsprocessen sätter igång, vilket gör att antinutrienterna bryts ner och näringsämnena aktiveras. Genom blötläggning blir de både lättsmälta för magen och näringsämnena blir tillgängliga för upptag i kroppen.

Så här gör du:

  • Skölj nötterna/fröerna noggrant.
  • Lägg dom sedan i en skål eller glasburk.
  • Häll på med rumstempererat vatten så de täcks helt, och tillsätt ca 1 msk havssalt per liter vatten.
  • Täck skålen eller burken med en kökshandduk, så att det inte blir helt lufttätt.
  • Låt dom sedan stå och aktiveras i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
  • Efter det att dom stått sin tid så häller du över dom i en sil och sköljer dom noga under rinnande vatten.

Efter blötläggningen, så måste man torka nötterna/fröerna om man inte ska äta dom direkt. Det gör man genom att sprida ut dom på en plåt och låta dom stå mitt i ugnen på 50 grader med en öppen glipa tills dom är helt torra. Det tar ca 12-24 timmar. Finns det fukt kvar, finns det risk för mögelbildning under förvaringen. Häll över dom i en lufttät burk och förvara dom i kylen där de håller sig bra i ett par veckor. De går även att frysa om du föredrar det. Om du ska göra nöt- eller frömjölk av dom så kan du göra det direkt utan att gå igenom processen av torkning.

Ungefärliga Blötläggningstider:

  • Mandel 10-12 timmar
  • Hasselnötter 6-7 timmar
  • Pinjenötter 6-7 timmar
  • Valnötter 4-7 timmar
  • Jordnötter 24 timmar
  • Pekannötter 6 timmar
  • Cashewnötter 2-3 timmar
  • Solroskärnor 2-3 timmar
  • Pumpakärnor 5-7 timmar
  • Paranötter 6-8 timmar
  • Sesamfrö 7-8 timmar
  • Linfrön 7-8 timmar

 

Källor och Referenser:

Effects of dietary fiber and phytic acid on mineral availability. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1657026#sthash.QND8maVN.dpuf

Mensah P, Tomkins A. Household-level technologies to improve the availability and preparation of adequate and safe complementary foods. Food Nutr Bull. 2003 Mar;24(1):104-25 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12664529

Urbano G, López-Jurado M, Aranda P, Vidal-Valverde C, Tenorio E, Porres J. The role of phytic acid in legumes: antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem. 2000 Sep;56(3):283-94. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11198165

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

10 Kommentarer

  1. Christina K.

    Blötlägger alltid nötter innan jag äter dom, annars får jag direkt problem med magen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det är ett problem för många.

  2. Mia

    Tack för tipset, det ska jag testa att göra. För när jag äter nötter så blir oftast som en klump i magen, antagligen pågrund av att dom är svårsmälta då.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Råa nötter är svårsmält och många upplever som du att magen reagerar, så prova att blötlägga dom först.

  3. Eva

    Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kul att du uppskattar det Eva!

  4. Jan Andersson

    Vilken procedur, phuuu!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Inte så krångligt när man får in det som vana.

  5. Laila Östman

    Hej, paranötter finns inte på blötläggningslistan, vad gäller för dem?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det brukar rekommenderas 6-8 timmar för paranötter.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds