Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Det unika med papaya som livsmedel

av | sep 8, 2016 | Hälsa, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Papaya är en uppskattad frukt för dess goda smak, men även för det fantastiska näringsinnehåll. Det är dock det mycket potenta enzymet papain i papaya som gör frukten så intressant ut hälsoperspektiv.

Det unika med papaya som livsmedel

Den gamla kulturväxten papaya

Papaya (Carica papaya) är en trädformad ört som tillhör familjen Caricaceae. Det är en urgammal kulturväxt som har sitt ursprung i Central- och Sydamerika. Idag odlas den även i tropiska områden i Asien. Trädet kan bli 10 meter högt och i toppen sitter en rosett med långskaftade blad och klasar av frukt. Papaya har under 100-tals år varit ett viktigt livsmedel och en uppskattad medicinalväxt.

Enzymet papain i papaya

Papaya innehåller det proteinspjälkande enzymet papain som underlättar matsmältningen genom att det kan bryta ner tuffa proteinfibrer. Papain har förmågan att bryta ner större proteiner till mindre proteiner eller peptider till minsta aminosyraenhet genom att klyva bindningarna i den inre proteinkedjan. När matsmältningen underlättas bidrar det i sin tur till bättre näringsupptag. Detta innebär också att det kan spela en viktig roll i bättre fungerande mage och tarm. Detta är även den största anledningen till varför papaya har varit och fortfarande är ett sådant viktigt livsmedel i Central- och Sydamerika och nu även i andra delar av världen.

Studier om papain i papaya

Vid en studie som leddes av A. C. Ezike, et al, och publicerades i december 2009 års upplaga av “Journal of Medicinal Food” ville man se om papayaextrakt kunde vara användbart vid behandling av magsår. Man fann att papaya verkar innehålla ämnen som kan hjälpa till att skydda matsmältningssystemet. Efter studien rapporterade forskarna att papayaextrakt reducerade magsår signifikant hos studiedeltagarna.

Vid en annan studie som publicerades 2013 i tidskriften “Neuro Endocrinology Letters”, ville man undersöka hur effektivt papayaextrakt var vid matsmältningsbesvär. Deltagarna i studien fick under 40 dagar ta papayaextrakt. Efter studien kunde forskarna rapportera att vissa av deltagarnas symtom hade förbättrats på IBS (colon irritabile), såsom uppblåsthet och förstoppning.

Enligt en studie som publicerades i maj 2007 i “Journal of Medicinal Food” kan fruktköttet och fröna i papaya bidra till att eliminera parasiter i mag- och tarmsystemet. För att testa effektiviteten gav forskare fruktkött och frön från papaya till barn som hade testats positivt för parasiter. Forskarna fann att det var en effektiv behandling av parasiter.

Idag är papayaextrakt ett uppskattat kosttillskott för att stödja matsmältningen. Värt att tillägga är att personer som har latexallergi bör undvika att äta papaya då dessa är relaterade till varandra allergimässigt.

 

Återförsäljare av Papayaextrakt hittar du här

 

Källor och Referenser:

Nwinyi Obinna Chukwuemeka, Abikoye Busola Anthonia. Antifungal effects of pawpaw seed extracts and papain on post harvest Carica papaya L. fruit rot (PDF). African Journal of Agricultural Research 2010 June 18. vol.5(12), pp. 1531-1535.

Desser L., Zavadova E., Herbacek I. Oral enzymes as additive cancer therapy. International Journal of Immunotherapy. 2001. vol.17, no.2-3-4, pp. 153-161 (111 ref.).

Desser L, Holomanova D, Zavadova E, Pavelka K, Mohr T, Herbacek I. Oral therapy with proteolytic enzymes decreases excessive TGF-beta levels in human blood. Cancer Chemother Pharmacol. 2001 Jul;47 Suppl:S10-5.

Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001 Aug;58(9):1234-45. Review.

Cruz AG, Faria JA, Walter EH, Andrade RR, Cavalcanti RN, Oliveira CA, Granato D. Processing optimization of probiotic yogurt containing glucose oxidase using response surface methodology. J Dairy Sci. 2010 Nov;93(11):5059-68. doi: 10.3168/jds.2010-3336.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close