Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Egenskaper av gurkörtsolja (Boragoolja)

av | jun 17, 2019 | Ansiktsvård, Blogg, Hormonbalansen, Huden, Hudproblem, Hudvård inifrån, Naturlig skönhet | 6 Kommentarer

– I samarbete med Bodystore – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

Gurkörtsolja som även kallas för boragoolja utmärker sig genom sitt höga innehåll av GLA (gamma-linolensyra). GLA är en omega-6 fettsyra som äger antiinflammatoriska egenskaper som är uppskattad vid hormonella besvär, torr och åldrande hud, samt vid olika hudproblem. Gurkörtsoljans egenskaper kan man ta vara på både genom att inkludera den i kosten så väl som att använda den på huden.

Egenskaper av gurkörtsolja (Boragoolja)

Kort om gurkört och gurkörtsolja

Gurkörten har sitt ursprung i medelhavsområdet och infördes i Sverige av munkar under medeltiden. Med sina vackra himmelsblå blommor är det en växt som kommit att bli mycket populär i våra svenska trädgårdar. Hela växten är ätlig och namnet har den fått för att smaken påminner om gurka. Blommorna passar mycket bra i sallader, desserter och en mängd andra maträtter. Bladen kan kokas som spenat eller ätas råa. Genom tiderna har gurkört varit ett populärt livsmedel så väl som en uppskattad läkeört.

När blomman vissnar utvecklas små frön, vilka man pressar till den fina gurkörtsoljan. Det finns inte någon annan vegetabilisk olja som innehåller så stor mängd GLA som just gurkört. GLA är som nämnt ovan en omega-6 fettsyra, som vår kropp vanligtvis kan ombilda från linolsyra med hjälp av enzymer, och vidare i två steg till den hormonliknande substansen prostaglandiner. Om kroppen har svårt med omvandlingen av linolsyran till GLA, kan det medföra att man får brist på prostaglandiner, vilket kan visa sig på en rad olika sätt. Huden kan förlora sin spänst, åldras snabbare, bli torr och känslig för solljus. Det kan även visa sig som akne, eksem, hudirritationer, hudödem och andra typer av hudproblem. Man kan även uppleva problem med mensvärk, PMS och klimakteriebesvär.

Att komplettera kosten med gurkörtsolja

Vid brist på GLA kan man inkludera gurkörtsolja i kosten och då inta 1/2 – 1 tsk tesked dagligen. Du kan till exempel tillsätta oljan i en smoothie, eller ringla över salladen. Gurkörtsolja är en känslig olja som inte bör värmas upp. När du väl öppnat flaskan så ska den helst förvaras i kylskåp och konsumeras inom 3 månader. Tänk dock på att när du ökar intaget av omega-6 så bör du även se till att du får i dig tillräckligt med omega-3, eftersom balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 är oerhörd viktig för hälsan. Något som man bör känna till är att gurkörtsolja har en viss blodförtunnande effekt precis som omega-3. Personer som äter blodförtunnande medicin bör därmed rådgöra med sin läkare innan intag.

Gurkörtsolja för hudvård

Gurkörtsolja är en torr och mild olja som snabbt tränger ner i huden. Den kan användas på alla hudtyper, men eftersom den är så pass torr kan den med fördel kombineras med en lite fetare olja som t.ex. mandelolja, eller jojobaolja. Som nämnt ovan kan den vara användbar vid akne, eksem, hudirritationer, känslig hud, hudödem och andra typer av hudproblem. Den är även bra för åldrande hud som är torr och förlorat sin spänst.

 

Återförsäljare av gurkörtsolja hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

6 Kommentarer

 1. Amanda

  Fantastiskt bra på eksem 🙂

  Svara
 2. L.H

  Jag hade en fruktansvärd hormonobalans under en längre tid och det som till slut hjälpte mig var gurkörtsolja. Intog det som kosttillskott i kapslar.

  Svara
 3. Marina

  Underbar olja invändigt som utvändigt! <3

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close