Egenskaper av gurkörtsolja (Boragoolja)

- I samarbete med Bodystore.com - - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 17 juni, 2019 · 6 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Hormonbalansen, Huden, Hudproblem, Hudvård inifrån, Naturlig skönhet

Gurkörtsolja som även kallas för boragoolja utmärker sig genom sitt höga innehåll av GLA (gamma-linolensyra). GLA är en omega-6 fettsyra som äger antiinflammatoriska egenskaper som är väldigt uppskattad vid hormonella besvär, torr och åldrande hud, samt vid olika hudproblem. Gurkörtsoljans egenskaper kan man ta vara på både genom att inkludera den i kosten så väl som att använda den på huden.

Kort om gurkört och gurkörtsolja

Gurkörten har sitt ursprung i medelhavsområdet och infördes i Sverige av munkar under medeltiden. Med sina vackra himmelsblå blommor är det en växt som kommit att bli mycket populär i våra svenska trädgårdar. Hela växten är ätlig och namnet har den fått för att smaken påminner om gurka. Blommorna passar mycket bra i sallader, desserter och en mängd andra maträtter. Bladen kan kokas som spenat eller ätas råa. Genom tiderna har gurkört varit ett populärt livsmedel så väl som en uppskattad läkeört.

När blomman vissnar utvecklas små frön, vilka man pressar till den fina gurkörtsoljan. Det finns inte någon annan vegetabilisk olja som innehåller så stor mängd GLA som just gurkört. GLA är som nämnt ovan en omega-6 fettsyra, som vår kropp vanligtvis kan ombilda från linolsyra med hjälp av enzymer, och vidare i två steg till den hormonliknande substansen prostaglandiner. Om kroppen har svårt med omvandlingen av linolsyran till GLA, kan det medföra att man får brist på prostaglandiner, vilket kan visa sig på en rad olika sätt. Huden kan förlora sin spänst, åldras snabbare, bli torr och känslig för solljus. Det kan även visa sig som akne, eksem, hudirritationer, hudödem och andra typer av hudproblem. Man kan även uppleva problem med mensvärk, PMS och klimakteriebesvär.

Att komplettera kosten med gurkörtsolja

Vid brist på GLA kan man inkludera gurkörtsolja i kosten och då inta 1/2 – 1 tsk tesked dagligen. Du kan till exempel tillsätta oljan i en smoothie, eller ringla över salladen. Gurkörtsolja är en känslig olja som inte bör värmas upp. När du väl öppnat flaskan så ska den helst förvaras i kylskåp och konsumeras inom 3 månader. Tänk dock på att när du ökar intaget av omega-6 så bör du även se till att du får i dig tillräckligt med omega-3, eftersom balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 är oerhörd viktig för hälsan. Något som man bör känna till är att gurkörtsolja har en viss blodförtunnande effekt precis som omega-3. Personer som äter blodförtunnande medicin bör därmed rådgöra med sin läkare innan intag.

Gurkörtsolja för hudvård

Gurkörtsolja är en torr och mild olja som snabbt tränger ner i huden. Den kan användas på alla hudtyper, men eftersom den är så pass torr kan den med fördel kombineras med en lite fetare olja som t.ex. mandelolja, eller jojobaolja. Som nämnt ovan kan den vara användbar vid akne, eksem, hudirritationer, känslig hud, hudödem och andra typer av hudproblem. Den är även bra för åldrande hud som är torr och förlorat sin spänst.

Återförsäljare av gurkörtsolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Amanda juni 18, 2019 kl. 11:28

Fantastiskt bra på eksem 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 20, 2019 kl. 08:58

Kan många gånger vara väldigt effektiv. 🙂

Svara

3 L.H juni 19, 2019 kl. 16:49

Jag hade en fruktansvärd hormonobalans under en längre tid och det som till slut hjälpte mig var gurkörtsolja. Intog det som kosttillskott i kapslar.

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 20, 2019 kl. 08:56

Underbart att höra att gurkört hjälpte dig!

Svara

5 Marina juni 20, 2019 kl. 08:17

Underbar olja invändigt som utvändigt! <3

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 20, 2019 kl. 08:59

Visst är det. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: