– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Vegansk ”färskost” gjord på cashewnötter blir väldigt likt vanlig färskost, både i konsistens och smak. Ett fantastiskt gott alternativ för veganer och dom som av annan anledning vill undvika mjölkprodukter. Grundreceptet är riktigt enkelt och går att variera med en lång rad olika smaksättningar.
Ingredienser för cashewost:
- 2 dl cashewnötter
- 1 msk äppelcidervinäger eller citronsaft
- 1 msk kallpressad olivolja
- 1-2 msk vatten
- 2 tsk näringsjäst
- Salt (själv tycker jag att det blir otroligt gott med örtsalt med ramslök)
- Svartpeppar
- Eventuellt smaksättning som t.ex: gräslök, vitlök, soltorkade tomater etc.
Så här gör du:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna i 2-4 timmar.
- Häll bort vattnet från nötterna och skölj av dom. Lägg dom i en matberedare tillsammans med äppelcidervinäger/citronsaft, olivolja och vatten. Mixa till en riktigt slät kräm. Det kan ta en stund, men ha tålamod för ju slätare den blir, desto bättre smak och konsistens.
- Tillsätt näringsjäst, samt eventuell övrig smaksättning och smaka av med salt och peppar.
- Låt gärna cashewosten stå till sig i kylen ett tag innan du äter den så smakerna hinner utvecklas mer.
Cashewnötter som ersättning för mejeriprodukter
För den som av en eller annan anledning vill undvika mejeriprodukter är cashewnöten ett fantastiskt alternativ. Den har en mild smak som inte tar över och när den mixas får man en krämighet som kan ersätta mejerier som färskost och grädde. Anledningen att man blötlägger cashewnötterna är dels för att bryta ner antinutrienterna, men även för att det blir enklare att mixa riktigt slätt och krämigt.
Kort om näringsjäst
Näringsjäst har en umamismak som ger den ”ostiga smaken”. Det är en specialodlat inaktiv jäst som inte triggar candida- eller jästinfektioner. Vegansk, glutenfri, laktosfri och rik på B-vitaminer och aminosyror. Det är ett uppskattat livsmedel både för dess näringsinnehåll och förmåga att förhöja smaken i en mängd maträtter. Inte minst är den väldigt användbar när man lagar vegansk mat.
Relaterade inlägg:
- Recept på glutenfritt fröknäcke
- Veganska chokladtryfflar
- Vegansk proteinglass med havtorn och mango
- Att få i sig D3-vitamin som vegan
- Vitaprana Algae omega-3
Cashewost är supergott!
Visst är det och så enkelt.
Det här ska jag göra nästa vecka! Tack för receptet. 🙂
Underbart! Trevligt att du uppskattar det. 🙂
Mums vad gott! vad är det för kex/knäcke du har till?
Det är fröknäcke jag har till. Du hittar receptet här: https://passionforhalsa.se/recept-pa-glutenfritt-froknacke
Du kan ha vilka frö du vill, se bara till att mängden blir i stort sett samma.
Så gott och fräscht! måste jag bara prova. <3
Tycker jag du ska göra <3
Ser jättegott ut!
Tack! Blir jätte gott. 🙂
Gjorde detta men hade ingen näringsjäst. Tog nog lite för lite citron också, så det ska jag tänka på nästa gång. Men fler gånger lär det bli, för detta var ett kanonrecept! Jag hade i en kvist färsk basilika också, riktigt gott blev det. Tack!
Så roligt att du tyckte om det och att det blev bra även utan näringsjäst. 🙂