– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –
Vegansk ”färskost” gjord på cashewnötter blir väldigt likt vanlig färskost, både i konsistens och smak. Ett fantastisk gott alternativ för veganer och dom som av en eller annan anledning vill undvika mjölkprodukter. Grundreceptet är riktigt enkelt och går att variera till det oändliga med olika smaksättningar.



Ingredienser:
- 2 dl cashewnötter
- 1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
- 1 msk olivolja
- 1-2 msk vatten
- 2 tsk B-jäst (näringsjäst)
- Salt (själv tycker jag att det blir otroligt gott med örtsalt med ramslök)
- Svartpeppar
- Eventuellt smaksättning som t.ex: gräslök, vitlök, soltorkade tomater etc.
Så här gör du:
- Blötlägg cashewnötterna i 2-4 timmar.
- Häll bort vattnet från nötterna och skölj av dom. Lägg dom i en matberedare tillsammans med citronsaft/äppelcidervinäger, olivolja och vatten. Mixa till en riktigt slät kräm. Det kan ta en stund, men ha tålamod för ju slätare den blir, desto bättre smak och konsistens.
- Tillsätt B-jäst, samt eventuell övrig smaksättning och smaka av med salt och peppar.
- Låt gärna cashewosten stå till sig i kylen ett tag innan du äter den så smaken hinner utvecklas mer.
Cashewnötter istället för mejeriprodukter
För den som av en eller annan anledning vill undvika mejeriprodukter är cashewnöten ett fantastiskt alternativ. Den har en mild smak som inte tar över och när den mixas får man en krämighet som kan ersätta mejerier som färskost och grädde. Blötlägga cashewnötterna gör man dels för att bryta ner antinutrienterna, men även för att det blir enklare att mixa riktigt slätt och resultatet blir krämigare.
Lite kort om näringsjäst
Det är B-jästen som ger den ”ostiga smaken”. Det är en specialodlat inaktiv näringsjäst som inte triggar candida- eller jästinfektioner. Vegansk, glutenfri, laktosfri och rik på B-vitaminer och aminosyror. Det är ett uppskattat hälsokostlivsmedel för dess näringsinnehåll och förmåga att förhöja smaken i maten, inte minst i en lång rad veganska rätter.
Cashewost är supergott!
Visst är det och så enkelt.
Det här ska jag göra nästa vecka! Tack för receptet. 🙂
Underbart! Trevligt att du uppskattar det. 🙂
Mums vad gott! vad är det för kex/knäcke du har till?
Det är fröknäcke jag har till. Du hittar receptet här: https://passionforhalsa.se/recept-pa-glutenfritt-froknacke
Du kan ha vilka frö du vill, se bara till att mängden blir i stort sett samma.
Så gott och fräscht! måste jag bara prova. <3
Tycker jag du ska göra <3
Ser jättegott ut!
Tack! Blir jätte gott. 🙂