Vegansk ”färskost” gjord på cashewnötter

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 20 juni, 2019 · 10 comments

in Blogg, Glutenfritt, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Vegansk ”färskost” gjord på cashewnötter blir väldigt likt vanlig färskost, både i konsistens och smak. Ett fantastisk gott alternativ för veganer och dom som av en eller annan anledning vill undvika mjölkprodukter. Grundreceptet är riktigt enkelt och går att variera till det oändliga med olika smaksättningar.

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Blötlägg cashewnötterna i 2-4 timmar.
  2. Häll bort vattnet från nötterna och skölj av dom. Lägg dom i en matberedare tillsammans med citronsaft/äppelcidervinäger, olivolja och vatten. Mixa till en riktigt slät kräm. Det kan ta en stund, men ha tålamod för ju slätare den blir, desto bättre smak och konsistens.
  3. Tillsätt B-jäst, samt eventuell övrig smaksättning och smaka av med salt och peppar.
  4. Låt gärna cashewosten stå till sig i kylen ett tag innan du äter den så smaken hinner utvecklas mer.

Cashewnötter istället för mejeriprodukter

För den som av en eller annan anledning vill undvika mejeriprodukter är cashewnöten ett fantastiskt alternativ. Den har en mild smak som inte tar över och när den mixas får man en krämighet som kan ersätta mejerier som färskost och grädde. Blötlägga cashewnötterna gör man dels för att bryta ner antinutrienterna, men även för att det blir enklare att mixa riktigt slätt och resultatet blir krämigare.

Lite kort om näringsjäst

Det är B-jästen som ger den ”ostiga smaken”. Det är en specialodlat inaktiv näringsjäst som inte triggar candida- eller jästinfektioner. Vegansk, glutenfri, laktosfri och rik på B-vitaminer och aminosyror. Det är ett uppskattat hälsokostlivsmedel för dess näringsinnehåll och förmåga att förhöja smaken i maten, inte minst i en lång rad veganska rätter.

Relaterade inlägg:

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Susanne juni 20, 2019 kl. 21:04

Cashewost är supergott!

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 21, 2019 kl. 09:26

Visst är det och så enkelt.

Svara

3 A.W juni 21, 2019 kl. 08:07

Det här ska jag göra nästa vecka! Tack för receptet. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 21, 2019 kl. 09:27

Underbart! Trevligt att du uppskattar det. 🙂

Svara

5 Loren juni 21, 2019 kl. 08:39

Mums vad gott! vad är det för kex/knäcke du har till?

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 21, 2019 kl. 09:31

Det är fröknäcke jag har till. Du hittar receptet här: https://passionforhalsa.se/recept-pa-glutenfritt-froknacke
Du kan ha vilka frö du vill, se bara till att mängden blir i stort sett samma.

Svara

7 Tessa juni 21, 2019 kl. 09:03

Så gott och fräscht! måste jag bara prova. <3

Svara

8 Mikaela Bjerring juni 21, 2019 kl. 09:25

Tycker jag du ska göra <3

Svara

9 Laila juni 21, 2019 kl. 09:22

Ser jättegott ut!

Svara

10 Mikaela Bjerring juni 21, 2019 kl. 09:25

Tack! Blir jätte gott. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: