Egenskaper av tistelolja (safflorolja)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 2 maj, 2019 · 4 comments

in Ansiktsvård, Anti-aging, Blogg, Hårvård, Hudproblem, Hudvård inifrån, Kroppsvård, Naturlig skönhet, Olja-Fett

Tistelolja även kallad safflorolja, eller safflower oil på engelska, är en vegetabilisk olja som utmärker sig genom sitt generösa innehåll av linolsyra (cirka 80 %), vilket är moderfettsyran i omega-6 familjen. Det är en torr och tunnflytande olja med god hållbarhet som man kan dra nytta av genom att inkludera i kosten så väl som att använda för hår- och hudvård.

Egenskaper av tistelolja (safflorolja)
Den omega-6 rika tisteloljan har en mild, god och nötaktig smak. Den är som de flesta kallpressade vegetabiliska oljor värmekänslig och ska därför inte upphettas. Den passar utmärkt att använda i kalla såser eller dressingar och gör sig mycket bra som en salladsolja. Tänk dock på att när du ökar intaget av omega-6 så bör du även se till att du får i dig tillräckligt med omega-3, eftersom balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 är oerhörd viktig för hälsan.

Med hjälp av det rika innehållet av omega-6 i tistelolja kan kroppen bilda GLA och vidare prostaglandiner som är en hormonlikanade substans. Traditionellt används tistelolja för att till exempel lindra problem med PMS och menstruella kramper (1). Det är även en uppskattad olja vid problemhy och åldrande/torr hud (2). Den kan tillföras både invändigt genom kosten och utvändigt genom att smörja in huden med den.

Tistelolja som hudolja

Tistelolja är en torr och tunn olja som ger huden en riktigt fin lyster. Den absorberas snabbt utan att lämna en fet hinna. Det är en uppskattad ansiktsolja för fet till normal hy och kan vara räddningen vid problemhy. Man kan även blanda tistelolja med en lite fetare olja så som jojobaolja eller sesamolja för att ta tillvara på oljans fina egenskaper om man har torr/mogen hud. Tisteloljans rika innehåll av omega-6 fettsyran linolsyra gör den till en mycket bra hudolja för personer som har tunn, känslig hud med dålig cirkulation. Det är även en bra olja vid eksem, grov och gropig hud, stora porer, akne och för hud som åldrats i förtid. En riktigt bra kombination kan vara att kombinera tistelolja med den fantastiska nyponrosfröoljan som är rik på C-vitamin, A-vitamin och omega-3 fettsyran alfalinolsyra. Mer om nyponrosfröolja kan du läsa här.

Tistelolja för håret

Tistelolja är också en uppskattad hårolja och i Kina har den en lång traditionell användning för att stimulera hårväxten, stärka håret och ge det glans. En hårinpackning med tistelolja kan man göra genom att blöta håret och massera in oljan i hår och hårbotten med hjälp av händerna. Kamma därefter igenom håret med en grovtandad kam så att oljan fördelas över håret. Låt den verka i minst en timme. Skölj därefter ur oljan och schamponera med ett milt och naturligt schampo. Hårinpackningen kan med fördel göras varje vecka.

Exempel på en bra ekologisk och kallpressad tistelolja som kan användas både som matolja och för hår- och hudvård är Biofood Tistelolja som du hittar här.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Six health benefits of safflower oil: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245.php

(2) Traditionell användning av safflower: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/safflower

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Anne maj 5, 2019 kl. 10:13

Jag är en trogen besökare och uppskattar din blogg väldigt ofta. Tack för alla bra tips! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 6, 2019 kl. 22:38

Tack! Vad trevligt att du uppskattar min blogg. 🙂

Svara

3 Kattis maj 6, 2019 kl. 22:29

Fantastisk olja vid hudproblem.

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 6, 2019 kl. 22:36

Ja, det är en uppskattad olja för att balansera huden vid hudproblem.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: