Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Tistelolja även kallad safflorolja, eller safflower oil på engelska, är en vegetabilisk olja som utmärker sig genom sitt generösa innehåll av linolsyra (cirka 80 %), vilket är moderfettsyran i omega-6 familjen. Det är en torr och tunnflytande olja med god hållbarhet som man kan dra nytta av genom att inkludera i kosten så väl som att använda för hår- och hudvård.

Egenskaper av tistelolja (safflorolja)

Den omega-6 rika tisteloljan har en mild, god och nötaktig smak. Den är som de flesta kallpressade vegetabiliska oljor värmekänslig och ska därför inte upphettas. Den passar utmärkt att använda i kalla såser eller dressingar och gör sig mycket bra som en salladsolja. Tänk dock på att när du ökar intaget av omega-6 så bör du även se till att du får i dig tillräckligt med omega-3, eftersom balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 är oerhört viktigt för hälsan.

Med hjälp av det rika innehållet av omega-6 i tistelolja kan kroppen bilda GLA och vidare prostaglandiner som är en hormonlikanade substans. Traditionellt används tistelolja för att till exempel lindra problem med PMS och menstruella kramper (1). Det är även en uppskattad olja vid problemhy och åldrande/torr hud (2). Den kan tillföras både invändigt genom kosten och utvändigt genom att smörja in huden med den.

Tistelolja som hudolja

Tistelolja är en torr och tunn olja som ger huden en riktigt fin lyster. Den absorberas snabbt utan att lämna en fet hinna. Det är en uppskattad ansiktsolja för fet till normal hy och kan vara räddningen vid problemhy. Man kan även blanda tistelolja med en lite fetare olja så som jojobaolja eller sesamolja för att ta tillvara på oljans fina egenskaper om man har torr/mogen hud. Tisteloljans rika innehåll av omega-6 fettsyran linolsyra gör den till en mycket bra hudolja för personer som har tunn, känslig hud med dålig cirkulation. Det är även en bra olja vid eksem, grov och gropig hud, stora porer, akne och för hud som åldrats i förtid. En riktigt bra kombination kan vara att kombinera tistelolja med den fantastiska nyponrosfröoljan som är rik på C-vitamin, A-vitamin och omega-3 fettsyran alfalinolsyra. Mer om nyponrosfröolja kan du läsa här.

Tistelolja för håret

Tistelolja är också en uppskattad hårolja och i Kina har den en lång traditionell användning för att stimulera hårväxten, stärka håret och ge det glans. En hårinpackning med tistelolja kan man göra genom att blöta håret och massera in oljan i hår och hårbotten med hjälp av händerna. Kamma därefter igenom håret med en grovtandad kam så att oljan fördelas över håret. Låt den verka i minst en timme. Skölj därefter ur oljan och schamponera med ett milt och naturligt schampo. Hårinpackningen kan med fördel göras varje vecka.

Exempel på en bra ekologisk och kallpressad tistelolja som kan användas både som matolja och för hår- och hudvård är Biofood Tistelolja som du hittar här.

 

Källor och Referenser:

(1) Six health benefits of safflower oil: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245.php

(2) Traditionell användning av safflower:  https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/safflower

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Anne

  Jag är en trogen besökare och uppskattar din blogg väldigt ofta. Tack för alla bra tips! 🙂

  Svara
 2. Kattis

  Fantastisk olja vid hudproblem.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, det är en uppskattad olja för att balansera huden vid hudproblem.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close