Avokadoolja för hud- och hårvård

- I samarbete med Bodystore.com - - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 9 maj, 2019 · 2 comments

in Ansiktsvård, Anti-aging, Blogg, Hårvård, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Avokadoolja är fullmatad med nyttiga fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter. En fantastiskt fin och näringsrik olja med många hudvårdande ämnen. Speciellt bra är den för torr, känslig och skadad hud, samt vid olika hudproblem. Det är dessutom en riktigt bra olja för torr hårbotten och hår som behöver extra fukt.

Avokado tillhör familjen lagerväxter och kommer ursprungligen från Centralamerika. Numera odlas den över hela den tropiska och subtropiska delen av världen. Man känner till över 200 olika sorters avokado och man tar tillvara på både frukten och bladen. Avokadooljan utvinns från fruktköttet som har en oljehalt på cirka 15-20 procent.

Näringsinnehållet i kallpressad avokadoolja

Kallpressad avokadoolja är rik på enkelomättade fettsyror (68%), samt en mindre andel fleromättade och cirka 20 % mättade. Det är en fet olja, men sammansättningen av fettsyror gör att den absorberas snabbt med en len känsla.

Avokadoolja är rik på mineraler och innehåller samtliga essentiella aminosyror. Klorofyll, squalene, lecitin, samt vitaminerna A, D, B1 och E hjälper till att bevara fukt, ge spänst och stödja hudens kollagenproduktion. Den innehåller även en rad olika fytosteroler som kan ha en läkande effekt vid olika hudproblem.

Se dock till att du väljer en riktigt bra avokadoolja där man tagit vara på näringen under processen från frukt till olja. Jag har själv mycket bra erfarenhet av Loelle avokadoolja som har den milda avokadodoft och ljusgröna färg som kallpressad avokadoolja ska ha.

Avokadoolja för hudvård

Ekologisk kallpressad avokadoolja har som sagt många hudvårdande och närande ämnen. Trots att den räknas som en fetare olja tränger den lätt ner i huden och passar speciellt bra för känslig, skadad och torr hud som saknar lyster. Oljan är känd för att binda fukt långt ner i huden som hjälper hudens återhämtning och uppbyggnad. Det är även en uppskattad olja vid eksem, psoriasis, hudsprickor, hudinflammation och solskadad hud.

Eftersom oljan är rik på enkelomättade fettsyror är den bra att kombinera med andra oljor som är rika på fleromättade fettsyror som till exempel nattljusolja och nyponfröolja. Använd som en närande ansiktsolja eller kroppsolja.

Avokadoolja för håret

Att göra en hårinpackning med avokadoolja är perfekt för dig med torrt och skadat hår. Även mycket bra vid torr hårbotten. Massera in avokadooljan i hår och hårbotten och låt verka i någon timme. Tvätta därefter ur oljan med ett milt och naturligt schampo. För att ge håret en riktigt fin glans kan du tillsätt ett par droppar eterisk rosmarinolja till avokadooljan. Jag verkligen älskar rosmarin för det ändamålet och det finns nog inget som ökar glansen i håret så mycket som just eterisk rosmarinolja.

Återförsäljare av ekologisk kallpressad avokadoolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Malin C maj 21, 2019 kl. 09:34

En härlig olja. För tung för mig att ha i ansiktet för jag har fet hy, men fantastisk på kroppen.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 21, 2019 kl. 09:46

Visst är den härlig. 🙂 Ja, en mindre fet olja är nog bättre om du har mycket fet hy i ansiktet.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: