Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Fläderbärsextrakt vid förkylning och influensa

av | okt 14, 2013 | Blogg, Förkylning, Immunsystemet, Infektioner, Kosttillskott, Sjukdomar - Symtom | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Shopping4net – 

Blommor och bär från fläderbusken har sedan antiken använts inom folkmedicin som ett medel mot förkylning, hosta och övre luftvägsinfektion. Idag ingår fläderbärsextrakt i hälsokostprodukter för att lindra symtom och ge snabbare återhämtning vid förkylning och influensa.

Fläderbärsextrakt vid förkylning och influensa

Fläderbärsextrakt vid förkylning och influensa

Fläderbär innehåller en särskild grupp flavonoider så kallade antocyaniner. Dessa kan hittas i pigmenten i lila, mörkblå och röda frukter såsom svarta fläderbär. Det är även antocyaninerna som ger den kraftfulla antioxidativa verkan. De antocyaniner som förekommer naturligt i svarta fläderbär är några av de mest potenta i växtvärlden. De kan därför effektivt stödja kroppens immunsystem och förhindra fria radikaler från att orsaka skador. Enligt The United States Department of Agriculture, finns den högsta koncentrationen av antocyaniner i just svarta fläderbär.

Vid flera kontrollerade studier har man sett att svart fläderbärsextrakt är mycket effektivt mot olika influensastammar, samt vid behandling av förkylningssymtom (1). De aktiva komponenterna har visat sig kunna stoppa första steget av virusinvasionen. Det förhindrar nämligen att viruset reproducerar sig själv och infektionen förhindras. Vid intag av fläderbärsextraktet har man också kunnat se en bra effekt vid vanliga förkylningar, både i förebyggande syfte och för att förkorta sjukdomstiden.

De aktiva ämnena i svart fläderbärsextrakt verkar göra det svårt för influensaviruset att tränga igenom cellernas väggar och stoppar på så sätt upp första steget i virusinvasionen. Mycket intressant är att fläderbärsextraktet inte påverkas av förändringen hos olika virusstammar (2). Genom 20 års intensiv forskning har man utvecklat ett extrakt från mogna svarta fläderbär “Sambucol” som har visat sig ha en mycket bra effekt på flera olika influensastammar och förkylningsvirus.

Forskning och studier om svart fläderbärsextrakt

En norsk randomiserad dubbelblind placebokontrollerad studie visade att de patienter som behandlades med svart fläderbärsextrakt hade i genomsnitt fyra dagar kortare sjukperiod än de som fått placebo (3). Studier från Justus Liebig universitet i Tyskland visade att extrakt från svart fläder kan hämma tillväxten hos patogena bakterier som Branhamella catarrhalis och Streptococcus pyogenes, med så mycket som 70 % (4). Dessa två bakteriestammar förekommer ofta i samband med övre luftvägsinfektion. En annan dubbelblind placebokontrollerad studie bekräftar att om fläderbärsextrakt intas vid första symptomen på influensa, verkar infektionen kunna bromsas upp och vara över inom 2 dygn (5).

Sambucol med fläderbärsextrakt

Sambucol är som sagt resultatet av 20 års forskning. Det är en naturlig produkt och finns i olika styrkor för både vuxna och barn. Ett bra egenvårdsmedel att ha nära tillhands under förkylningssäsongen för att förkorta sjukdomstiden.

Sambucol Immuno Forte: Ett flytande kosttillskott som innehåller det aktiva fläderbärsextraktet med tillsatt Zink och C-vitamin, två viktiga näringsämnen för ett normalt fungerande immunsystem.

Sambucol Kids: Ett flytande kosttillskott som innehåller det aktiva fläderbärsextraktet och extra C-vitamin med naturlig frisk smak av fläder.

Sambucol Orginal Liquid: Ett flytande tillskott som innehåller det aktiva fläderbärsextraktet.

 

Samtliga Sambucol-produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) “Anthocyanins are detected in human plasma after oral administration of an elderberry extract”. Cao G, Prior RL Clin Chem 1999;45:574

(2) Thom E, Wollan T, Randomised study on the efficacy of an oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B infection,ej publicerad ännu, referens Prosana 2000; 4:12-13. Department of Virology, Hebrew University-Hadassah Medical School, Israel, Altern Complement Med 1995 Winter;1(4):361-9.

(3) “Analysis of anthocyane glycosides in human serum”. Murkovic M, Adam U, Pfannhauser W. Fresenius J Anal Chem 2000;366: 379-81.

(4) Source: BMC Complementary & Alternative Medicine 2011, 11:16, doi:10.1186/1472-6882-11-16
“Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses” Authors: C. Krawitz, M.A. Mraheil, M. Stein, C. Imirzalioglu, E. Domann, S. Pleschka, T. Hain

(5) Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections”. Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. J Int Med Res 2004; 32: 132-140

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close