– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Växten echinacea kommer ursprungligen från Nordamerika där den under århundraden använts som medicinalväxt. Idag är det ett av de mest använda naturläkemedel vid förkylning för att lindra symtom och förkorta sjukdomstiden.

Echinacea genom tiderna
Echinacea kallas även för röd solhatt och röd rudbeckia. Idag känner man till nio olika arter av växten, som alla härstammar från södra Kanada och USA. Den art som visat sig mest verksam vid förkylning och infektioner är Echinacea purpurea.
Ursprungsbefolkningen i Nordamerika har använt Echinacea vid infektioner och sår under århundraden. På 1800-talet kom växten till Europa och började då odlas som prydnadsväxt. 1871 lärde sig en läkare i Nebraska om växtens medicinska egenskaper av indianer. Därefter börjande han använda Echinacea som ett medel vid eksem, sår, hemorrojder, malaria, migrän, ormbett och reumatism.
Från 1885 till 1935 användes växten mot bakterieinfektioner, men blev därefter bortglömd ett tag i och med att man utvecklade sulfonamid – ett syntetiskt antibiotikum. Under perioden 1940–1955 genomfördes många studier på växten i Tyskland. Man fann då att växtens starkaste egenskap var dess stödjande effekt för immunsystemet.
Det tog lång tid innan man kom fram till att man måste använda rätt art av echinacea och att man måste skörda den på rätt sätt. Om växtens alkylamider utsätts för syre eller torkar försvinner nämligen dess egenskaper. Genom noggranna analyser har man sett att växtens gröna delar och hatt har antivirala egenskaper, medan roten står för de antibakteriella. Idag står godkända naturläkemedel med Echinacea ståtligt på hyllorna som ett av de mest använda preparat vid förkylning.
Studier med echinacea vid förkylning
En av världens största studier på echinacea utfördes 2012 vid Common Cold Center i Cardiff, England. Produkten man använde var Echinaforce. 755 patienter ingick i studien som på olika sätt var förkylningsbenägna. Man ville se hur echinacea fungerade som ett förebyggande preparat. Under fyra månader fick patienterna 40 droppar echinaforce, tre gånger per dag. Forskarna kunde då se att infektionsrisken halverades och symtomen lindrades markant.
Vid en svensk studie ingick 120 försökspersoner som antingen fick Echinacea eller placebo. Patienterna fick 20 droppar varannan timme under den första förkylningsdagen. Därefter fick dom 20 droppar, tre gånger per dag i 10 dagar.
Resultatet visade att de som hade råkat ut för en kraftig förkylning och fick echinacea återhämtade sig på 4 dagar. De personer som hade råkat ut för en kraftig förkylning och fått placebo behövde 8 dagar för att återhämta sig. De personer som hade fått en lätt förkylning och intog echinacea återhämtade sig samma dag, medan de som hade fått en lätt förkylning och intog placebo återhämtade sig först efter 4 dagar.
En studie som utfördes vid University of British Colombia. visade att echinacea kan ge en kraftig lindring vid pågående förkylning. När man är förkyld förökar sig viruset genom att det tränger in i kroppens celler. Cellen som blivit angripen skickar då ut signaler som sätter igång en inflammatorisk process som därefter ger symtom som feber och värk.
Man kunde se att echinacea hämmar produktionen av de signalproteiner som startar processen. Man såg att det inte bara gör det svårare för viruset att fästa på cellerna, utan att det även verkar vara svårare för viruset att föröka sig om det skulle lyckas fästa.
Att använda Echinacea vid förkylning
Eftersom man får bäst resultat av echinacea när den intas vid första förkylningssymtom, kan det vara bra att ha den hemma i beredskap under förkylningstiderna. En populär produkt är Echinaforce från A. Vogel som både finns som tabletter och i flytande form. Produkten kan användas från 12 år och uppåt. Observera att produkten inte ska användas av personer som är allergiska mot korgblommiga växter (t.ex. röd solhatt, prästkrage, maskros, kamomill, malört och gråbo).
Källor och referenser
Radix Echinaceae. I: WHO monographs on selected medicinal plants. Genève: WHO; 1999.
Melchart D, Linde K, Fischer P, Kaesmayr J. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2005; Issue 4. www.cochrane.org
GertschJ, SchoopR, KuenzleU, SuterA. Echinacea alkylamides modulate TNF-alfa gene expression via cannabinoid receptor CB2 and multiple signal transduction pathways. FEBS Letters 2004;577: 563-9.
Relaterade inlägg:
Har alltid en flaska hemma i mitt husapotek. 🙂 Riktigt bra för att bromsa upp förkylningen.
Ja, det kan vara en bra idé. 🙂