Echinacea – örten som lindrar vid förkylning

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 17 oktober, 2016 · 2 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Förkylning, Hälsa, Immunsystemet, Kosttillskott, Örtmedicin

Echinacea kommer ursprungligen från Nordamerika där den under århundraden använts som medicinalväxt. Idag är det ett av de mest använda naturläkemedel för att stödja kroppen vid infektioner och förkylning.

Echinacea – örten som lindrar vid förkylning

Traditionell användning av Echinacea

Echinacea kallas även röd solhatt och röd rudbeckia. Idag känner man till nio olika arter av echinacea, som alla härstammar från södra Kanada och USA. Den art som visats sig mest verksam vid förkylning och infektioner är Echinacea purpurea.

Ursprungsbefolkningen i Nordamerika har använt Echinacea vid infektioner och sår under århundraden. På 1600-talet kom växten till Europa och började då odlas som prydnadsväxt. 1871 lärde sig en läkare i Nebraska om växtens medicinska egenskaper av indianer. Därefter börjande han använda Echinacea som ett blodrenande medel, vid eksem, sår, hemorrojder, malaria, migrän, ormbett och reumatism.

Från 1885 till 1935 användes växten mot bakterieinfektioner, men blev därefter bortglömd ett tag i och med att man upptäckte sulfonamid – ett syntetiskt antibiotikum. Under perioden 1940–1955  genomfördes många studier på växten i Tyskland. Man fann då att dess starkaste egenskap var att den har en stödjande effekt på immunförsvaret.

Det tog även lång tid innan man kom fram till att man måste använda rätt art av echinacea och att man måste skörda växten på rätt sätt för att undvika att växtens alkylamider utsätts för syre eller torkar, vilket gör att dess egenskaper försvinner. Genom noggranna analyser har man sett att växtens gröna delar och hatt har antivirala effekter medan roten står för de antibakteriella egenskaperna. Idag står Echinacea ståtligt på hyllorna som en av de mest efterfrågande och använda preparat vid förkylning. Man har genom många moderna studier kunnat se att Echinacea både kan förebygga och lindra vid förkylning samt halvera sjukdomstiden.

Studier om echinacea

En av världens största studier på echinacea utfördes 2012 vid Common Cold Center i Cardiff, England och leddes av Professor Eccles. Produkten man använde var Echinaforce. 755 patienter ingick i studien som på olika sätt var förkylningsbenägna. Man ville se hur echinacea fungerade som ett förebyggande preparat. Under fyra månader fick patienterna 40 droppar echinacea tre gånger per dag. Forskarna kunde då se att echinacea halverade infektionsrisken och symtomen lindrades markant.

I en annan mycket välgjord svensk studie ingick 120 försökspersoner som antingen fick Echinacea eller placebo. Patienterna fick 20 droppar varannan timme under den första förkylningsdagen. Därefter fick dom 20 droppar tre gånger per dag i 10 dagar. Resultatet visade att de som hade råkat ut för en kraftig förkylning och fick echinacea återhämtade sig på 4 dagar. De personer som hade råkat ut för en kraftig förkylning och fått placebo behövde 8 dagar för att återhämta sig. De personer som hade fått en lätt förkylning och intog echinacea återhämtade sig samma dag, medan de som hade fått en lätt förkylning och intog placebo återhämtade sig först efter 4 dagar. Med detta kunde forskarna rapportera att echinacea lindrar symtom och halverar sjukdomstiden. Studien var publicerad i European Journal of Clinical Reseach och produkten man använde sig av var Echinagard.

En studie som utfördes av professor Stephan Pleschka och professor James Hudson vid University of British Colombia visade att echinacea ger en kraftig lindring vid pågående förkylning. När man är förkyld förökar sig viruset genom att det tränger in i kroppens celler. Cellen som blivit angripen skickar då ut signaler som sätter igång en inflammatorisk process som därefter ger symtom som feber och värk. Man kunde se att echinacea hämmar produktionen av de signalproteiner som startar processen och att echinacea inte bara gör det svårare för viruset att fastna på cellerna, utan även att det var svårare för viruset att föröka sig om det skulle lyckas fastna.

Det bästa är alltså att ha echinacea hemma i beredskap under förkylningstiderna eftersom man får bäst resultat när man intar produkten vid första förkylningssymtom.

Återförsäljare av naturläkemedel med Echinacea hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARRadix Echinaceae. I: WHO monographs on selected medicinal plants. Genève: WHO; 1999.

Melchart D, Linde K, Fischer P, Kaesmayr J. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2005; Issue 4. www.cochrane.org

http://www.linnaeus.uu.se/online/lakemedel/rudbeckia.html

GertschJ, SchoopR, KuenzleU, SuterA. Echinacea alkylamides modulate TNF-alfa gene expression via cannabinoid receptor CB2 and multiple signal transduction pathways. FEBS Letters 2004;577: 563-9.

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Maria oktober 24, 2016 kl. 10:24

Har alltid en flaska hemma i mitt husapotek. 🙂 Riktigt bra för att bromsa upp förkylningen.

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 25, 2016 kl. 12:53

Ja, det kan vara en bra idé. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: