Naturliga medel mot dålig andedräkt

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 23 september, 2019 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Munvård

Orsaken till dålig andedräkt kan vara många och alla kan någon gång drabbas. För vissa kan det även innebära ett kroniskt problem. Först och främst bör man se över sin rutin när det kommer till munhygien och vara noga med att inte slarva med tandborstning, tandtråd och tungskrapa. Därefter kan man även komplettera med några av följande tips.

Naturliga medel mot dålig andedräkt

Gurgla med saltvatten

Salt har som känt antibakteriella och antiseptiska egenskaper, vilket betyder att bakterier och virus får svårare att fästa och föröka sig. Genom att gurgla med saltlösning så kan man på så sätt minska bakterierna i munhåla, hals och tonsillerna som bidrar till dålig andedräkt. Mer om när du kan dra nytta av att gurgla med saltvatten kan du läsa här. Man kan även komplettera med att borsta tänderna med en salttandkräm.

Nässköljning

Förutom att gurgla med saltlösning så kan man även skölja näsan och bihålorna med saltvatten. Här är det extra viktigt att koksaltlösningen är av samma koncentration som blodet dvs. 0.9 %. Det får du genom att tillsätta 1 krm salt till 1 dl ljummet vatten. Med hjälp av en nässköljningskanna sköljer du sedan näsan. Mer om hur du gör nässköljning kan du läsa här.

Oil Pulling

Oil Pulling härstammar från den ayurvediska läran och innebär att man med hjälp av sesamolja eller kokosolja renar munhålan från skadliga mikroorganismer så som dåliga bakterier och svampar. Börja med att fukta munnen. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Fortsätt att göra det under 15 till 20 minuter, följt av att du spottar ut oljan. Skölj därefter ur munnen med vatten och avsluta med att borsta tänderna som vanligt. Denna traditionella metod har även fått mycket stöd från modern forskning. Mer om oil pulling kan du läsa här.

Skölj munnen med bikarbonat

Bikarbonat är en mycket effektiv gammal huskur mot dålig andedräkt. Lös upp en halv tesked bikarbonat i lite vatten och använd lösningen som ett munvatten. Upprepa 2 gånger per dag under ett par dagar och använd därefter vid behov. Se till att du använder en aluminiumfri bikarbonat.

Drick tillräckligt med vatten

Att dricka för lite vatten är en av de vanligaste orsakerna till att man inte luktar fräscht i munnen. Vattnet hjälper nämligen till att skölja bort oönskade bakterier. När du är uttorkad försämras även salivproduktionen, vilket ger dålig andedräkt i sig eftersom bakterierna trivs bättre i en torrare munhåla med mindre saliv.

Bakteriedödande kryddor

Det finns många kryddor som äger antiseptiska egenskaper som kan hjälpa till att eliminera dåliga bakterier och få din mun att lukta fräschare. Få som vana att tugga på lite kardemumma, anis, kryddnejlika, fänkålsfrön, ingefära eller persilja mellan måltiderna.

Mineralet zink

Brist på zink kan bidra till dålig andedräkt. Zink verkar antibakteriellt och hjälper till att neutralisera och eliminera illaluktande bakterier i munnen. Det är även anledningen till varför vissa tandkrämer och munvatten innehåller zink som en aktiv ingrediens. Det kan därmed vara en bra ide att hålla koll på zinknivåerna i kroppen. Mer om zinkbrist kan du läsa här.

Fibrer

Att äta fiberrika frukter, bär och grönsaker hjälper till med att öka salivproduktionen som i sin tur motverkar dåliga bakterier. Att vi får i oss tillräckligt med fibrer är viktigt för vår mag-tarmhälsa, vilket även påverkar andedräkten. Har du försökt det mesta och ändå inte fått bukt med problemet kan orsaken mycket möjligt vara din maghälsa. Mer om hur du stödjer ditt mag-tarmsystem kan du läsa här.

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier förbättrar inte bara bakteriefloran i mag-tarmsystemet utan även i munhålan. Det har även en hel del vetenskaplig forskning visat, till exempel en studie som utfördes vid Köpenhamns universitet. Mjölksyrabakterier kan man få i sig genom att inkludera fermenterade och mjölksyrade livsmedel i kosten, eller genom att inta ett tillskott med mjölksyrabakterier.

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Ella september 27, 2019 kl. 10:46

Oil pulling är så bra för en frisk mun och andedräkt.

Svara

2 Mikaela Bjerring september 27, 2019 kl. 10:57

Visst är det! <3

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: