Aleppotvålen med välgörande lagerbärsolja

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 30 september, 2019 · 8 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Hårvård, Hudproblem, Intimvård, Kroppsvård, Naturlig skönhet

En äkta aleppotvål gjord på traditionellt vis innehåller fukt- och näringsrik olivolja i kombination med intensivt vårdande lagerbärsolja i olika halter. Ju mer lagerbärsolja tvålen innehåller, desto mer vårdande, antibakteriella, svampdödande och fuktbevarande egenskaper har den.

Aleppotvålen med välgörande lagerbärsolja

Aleppotvålen är känd för att rengöra effektivt och milt utan att torka ut eller rubba hudens naturliga skyddsfilm. Olivoljan ger fukt och vård, men det är lagerbärsoljan som gör aleppotvålen så unik. Den kan användas vid alla hudtyper, men ju högre halt lagerbärsolja desto mer fuktbevarande, välgörande och hudläkande ska tvålen vara vid problemhud. På grund av lagerbärsoljans antibakteriella och svampdödande egenskaper är aleppotvålen uppskattad vid hudinfektioner, akne, fet hy, psoriasis, eksem, mjäll, irriterad hud och hårbotten. Den ska även hjälpa läkningsprocessen vid insektsbett, skärsår och blåmärken. Lagerbärsoljan ger även näring åt huden, tar bort dålig lukt, döda hudceller och bidrar till att jämna ut hudtonen. Tvålen är också ett riktigt bra schampo och raktvål och passar sig även för sminkborttagning och intimtvätt. Den kan även användas som fläckborttagningsmedel och tvättmedel.

Användningsområden av aleppotvål

Här följer några rekommendationer om vilken variant av aleppotvål, alltså vilken halt av lagerbärsolja man bör välja beroende på användningsområde:

  • 4-12 % – Normal hud
  • 4-30 % – Torr och känslig hud, samt vid problemhud med psoriasis och eksem
  • 12-30 % – Tonårshy, fet hy och akne
  • 4-30 % – Kropp och ansiktstvål (beroende på eventuella hudbesvär)
  • 4-30 % – Sminkborttagning
  • 12-30 % – Raktvål
  • 4-12 % – Intimtvätt
  • 4-30 % – Schampo (beroende på eventuella hudproblem som mjäll och irriterad hårbotten)
  • 4-30 % – Klädtvätt
  • 4-30 % – Fläckborttagning

Så tillverkas aleppotvålen

Aleppotvålen har fått sitt namn efter staden Aleppo i Syrien där den framställts enligt samma tradition i över 4500 år. Aleppotvål är inget skyddat namn, men för att få bära namnet så måste den tillverkas av utbildade tvålmästare som har kunskap och erfarenhet av traditionen och framställningen.

Själva tillverkningsprocessen tar tid. Den rena kallpressade olivoljan rörs ihop med soda och vatten i stora traditionella tvålkärl. Oljan ombildas sedan långsamt till en tjockflytande tvål i en klassisk förtvålningsprocess som tar flera dygn. Under den tiden tillsätts även den kallpressade lagerbärsoljan i olika halter som då ger tvålen varierande egenskaper som passar för olika hudtyper och ändamål.

Tvålmassan hälls därefter ut på vaxat papper och lämnas att stelna under cirka ett dygn innan den skärs upp i tvålbitar och stämplas med tvålmästarens sigill och halten lagerbärsolja. Sedan torkas och lagras tvålarna i 8-12 månader innan de är klara att användas. Under den tiden får tvålarna tid att mogna och utveckla ännu mer vårdande och antiseptiska egenskaper. Tvålen får en gyllengul utsida av lagringen och inuti en djupgrön färg av lagerbärsoljan.

Den aleppotvålen som du ser här ovan på bilden är av varumärket Alepeo. Den är ekologiskt certifierad och finns med 4%, 12%, 20% eller 30% lagerbärsolja. Det är en stor tvål på 200 gram (en normal stor tvål brukar väga 75 – 100 gram). Jag brukar själv dela den i 4 stycken lika stora bitar, för att få en smidigare storlek att använda.

Återförsäljare av aleppotvålen hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Karro september 30, 2019 kl. 21:23

Bästa tvålen! <3

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 1, 2019 kl. 13:09

Visst är den underbar!

Svara

3 A.M oktober 1, 2019 kl. 09:14

Använd aleppotvål i flera år. Så nöjd!

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 1, 2019 kl. 13:08

Härligt att höra. 🙂

Svara

5 Laila oktober 1, 2019 kl. 13:05

Den är ljuvlig! 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring oktober 1, 2019 kl. 13:07

Visst är den! 🙂

Svara

7 Emma oktober 4, 2019 kl. 13:33

Helt underbar! Använder den till hela kroppen och även håret. Bästa schampot jag någonsin haft! Mitt hår har aldrig mått bättre.

Svara

8 Mikaela Bjerring oktober 4, 2019 kl. 13:40

Härligt att höra! Håller med dig om att det även är ett riktigt bra schampo.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: