Fruktremmar med Agar Agar

by Mikaela Bjerring on 5 november, 2018 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Fruktremmar är enkla att göra, innehåller bara naturliga ingredienser och kan avnjutas med gott samvete. Här följer ett recept för fruktremmar med agar agar som gör dom lite mer geléaktiga och härligt sega i konsistensen.

Fruktremmar med agar agar recept

Detta behöver du:

  • 2 dl vatten
  • 4 msk agar agar
  • 3 dl jordgubbar eller andra bär/frukt som t.ex hallon, blåbär, mango eller ananas (färsk eller frusen)
  • 10 urkärnade dadlar
  • 2 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Blanda agar agar och vattnet i en kastrull och ställ åt sidan i ca 10 minuter.
  2. Förbered smaksättningen. Använder du frusen frukt eller bär så börjar du med att tina dom. Mixa bären eller frukten helt slätt med hjälp av en matberedare. Använder du bär med små kärnor eller skal så blir det bäst om du silar den mixade saften. Mixa dadlarna och tillsätt bärsaften, citronsaften och mixa igen tills helt slätt.
  3. Låt blandningen med agar-agar och vatten sjuda på svag värme under omrörning tills du ser att agar agar flingorna löst upp sig helt och att det börjar tjockna och få en konsistens likt sirap. Det kan ta en stund, så ha tålamod.
  4. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smaksättningen och rör om ordentligt.
  5. Ta en skärbräda, lägg på ett bakplåtspapper och fördela gelén tunt, ca 2-3 millimeter. Ställ in i kylen i ett par timmar så det får stelna.
  6. Skär remmar med en vass kniv. Lägg remmarna på ett galler och låt dom torka i rumstemperatur under ett par timmar tills ytan känns torr.
  7. Fruktremmarna håller sig bra i kylskåp i ca 2 veckor.

Agar agar som geleringsmedel

Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. I Japan går det även under namnet ”kanten”.  Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 grader.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Anne november 13, 2018 kl. 20:29

Kan tänka mig att dom blir sega och goda med agar agar! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring november 15, 2018 kl. 18:40

Ja, dom får en lite segare konsistens jämfört om man skulle göra fruktremmar utan agar agar.

Svara

3 Karin E november 14, 2018 kl. 15:17

Mums så gott!

Svara

4 Mikaela Bjerring november 15, 2018 kl. 18:38

Ja, dom blev riktigt goda. 🙂

Svara

5 Alexandra november 15, 2018 kl. 17:19

Tack för tipset! Skall provas.

Svara

6 Mikaela Bjerring november 15, 2018 kl. 18:39

Varsågod och så trevligt! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: