Fyll på med magnesium genom epsomsalt

by Mikaela Bjerring on 15 mars, 2016 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder, Psykisk hälsa, Sömnen, Stress

Som känt för många, spelar magnesium en betydande roll för vår hälsa. Epsomsalt, även känt som bittersalt eller magnesiumsulfat är en ren mineralprodukt. Genom att bada i saltet eller använda det i fotbad kan magnesiumet i epsomsaltet effektivt absorberas via huden och på så sätt fylla på kroppens depåer med magnesium.

Epsomsalt - bittersalt

Epsomsaltet är har fått sitt namn efter staden Epsom, i England. Det var redan 1618 som man upptäckte att vattenkällorna i Epsom var rika på magnesiumsulfat och under 1600-talet blev staden en populär destination för hälsobad. 1694 framställes epsomsaltet för första gången och än idag används det lika flitigt som en eftertraktad hälsoprodukt.

Kroppens behov av magnesium

Varje cell behöver magnesium för fungera optimal och inte brytas ner. Det är den näst mest förekommande beståndsdelen i våra celler och behövs för över 300 enzymreaktioner samt en mängd viktiga kroppsfunktioner.

Magnesium spelar t.ex. en viktig roll när det t.ex. kommer till elektriska impulser, muskelkontroll, energiproduktion och avfallseliminering. Magnesium hjälper även till att producera serotonin, vilket gör oss glada och lugna, samt adenosintrifosfat som ger oss energi och uthållighet.

Eftersom magnesium får kroppen att slappna av och känna ro främjar magnesium god sömn och bättre koncentration. Idag vet man också att magnesium är ett av de första ämnen som kroppen förbrukar vid stress. Detta plus att vår kost idag generellt är magnesiumfattig är båda bidragande orsaker till varför så många lider av magnesiumbrist. Om du vill läsa mer om betydelsen av magnesium för vår hälsa, så kan du göra det här.

Huden absorberar effektivt magnesium från epsomsalt

Vid en studie som utföres 2004 vid University of Birmingham, mätte man magnesiumstatusen hos deltagarna före och efter  bad med epsomsalt. Forskarna kunde därefter redovisa ett resultat där bad med epsomsalt höjer magnesiumnivåerna i kroppen utan några negativa effekter. Den idealiska mängden att använda enligt studien är ca 500 gram för ett bad, två till tre gånger per vecka. Eftersom magnesium effektivt kan absorberas av huden, kan bad med epsomsalt vara ett effektiv sätt att höja nivåerna av magnesium i kroppen.

Återförsäljare av epsomsalt / bittersalt hittar du här

Läs mer om magnesium:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 318-328 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Fakta om epsomsalt: http://www.epsomsaltcouncil.org/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Mia L mars 18, 2016 kl. 10:56

Epsombad är fantastiskt! Jag brukar göra det regelbundet, helt underbart!

Svara

2 Marianne mars 23, 2016 kl. 20:41

Epsombad är så härligt. Bästa sättet att slappna av och få en god natts sömn.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: