Fyll på med magnesium genom epsomsalt

by Mikaela Bjerring on 15 mars, 2016 · 4 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder, Psykisk hälsa, Sömnen, Stress

Epsomsalt, även känt som bittersalt eller magnesiumsulfat är en ren mineralprodukt. Genom att bada i saltet eller använda det i fotbad kan magnesiumet i epsomsaltet effektivt absorberas via huden och på så sätt fylla på kroppens depåer med magnesium. Dessutom är det otroligt avslappnande och välgörande för både kropp och själ.

Fyll pa med magnesium genom epsomsalt

Kort om Empsomsalt

Epsomsalt har fått sitt namn efter staden Epsom i England. Det var redan 1618 som man upptäckte att vattenkällorna i Epsom var rika på magnesiumsulfat och under 1600-talet blev staden en populär destination för hälsobad. 1694 framställes epsomsaltet för första gången och än idag är saltet en eftertraktad hälsoprodukt.

Kroppens behov av magnesium

Varje cell i kroppen behöver magnesium för fungera optimalt. Det är den näst mest förekommande beståndsdelen i våra celler och behövs för över 300 enzymreaktioner, samt en mängd viktiga kroppsfunktioner. Magnesium spelar t.ex. en viktig roll när det kommer till elektriska impulser, muskelkontroll, energiproduktion och avfallseliminering. Magnesium hjälper även till att producera serotonin, vilket gör oss glada och lugna, samt adenosintrifosfat som ger oss energi och uthållighet.

Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning och med för lite magnesium i kroppen så får vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Medan kalcium behövs för att våra muskler ska kunna dra ihop sig, så gör magnesium att musklerna kan slappna av. Det är bland annat därför vi behöver välfyllda depåer av magnesium för att kunna sova bra.

Eftersom magnesium är centralt för kroppens energianvändning bidrar det till att minska trötthet och utmattning. Magnesium fungerar som en fysisk ”antistress mineral” som minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen som då gör oss mer stresståliga (1). Vid brist på magnesium förstärks effekterna av stress, vilket i sin tur leder till att man lättare blir trött, irriterad, och man får svårare att koncentrera sig. Att magnesium är ett av de första ämnena som kroppen förbrukar vid stress, plus att vår kost idag generellt är magnesiumfattig är båda bidragande orsaker till varför så många lider av magnesiumbrist (2). Om du vill läsa mer om betydelsen av magnesium för vår hälsa, så kan du göra det här.

Huden absorberar effektivt magnesium från epsomsalt

Vid en studie som utföres 2004 vid University of Birmingham (3), mätte man magnesiumstatusen hos deltagarna före och efter bad med epsomsalt. Forskarna kunde därefter redovisa ett resultat där bad med epsomsalt höjer magnesiumnivåerna i kroppen utan några negativa effekter. Den idealiska mängden att använda enligt studien är ca 500 gram för ett bad, två till tre gånger per vecka. Eftersom magnesium effektivt kan absorberas av huden, kan bad med epsomsalt vara ett effektivt sätt att höja nivåerna av magnesium i kroppen.

Återförsäljare av epsomsalt hittar du här

Läs mer om magnesium:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 318-328, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Fakta om epsomsalt: http://www.epsomsaltcouncil.org/

(3) Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin: http://www.epsomsaltcouncil.org/wp-content/uploads/2015/10/report_on_absorption_of_magnesium_sulfate.pdf

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Mia L mars 18, 2016 kl. 10:56

Epsombad är fantastiskt! Jag brukar göra det regelbundet, helt underbart!

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 19, 2016 kl. 11:33

Visst är det fantastiskt skönt och avslappnande.

Svara

3 Marianne mars 23, 2016 kl. 20:41

Epsombad är så härligt. Bästa sättet att slappna av och få en god natts sömn.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 24, 2016 kl. 10:15

Visst är det! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: