7 otippade användningsområden av epsomsalt

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 17 mars, 2016 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Hushållsprodukter, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Förutom att använda epsomsalt för avslappnade bad och för att fylla på kroppen med magnesium så finns det en hel del otippade användningsområden av saltet. Här följer några exempel.

7 otippade användningsområden av epsomsalt

Volymgivande hårinpackning

Epsomsalt även kallat bittersalt kan du använda för en volymgivande hårinpackning. Ta lika delar balsam för volym och epsomsalt och värm på låg temperatur i ett vattenbad så att epsomsaltet smälter. Massera in i håret och låt sitta i ca 20 minuter innan du sköljer av inpackningen. Håret får definitivt mer volym och glans än om man skulle använda balsamet på egen hand.

Gör eget hårspray

Gör ditt eget hårspray med epsomsalt som ger volym, textur och stadga. Receptet hittar du här i ett inlägg som jag skrev för ett tag sedan.

Som näring till växter

Har du ett grönsaksland eller odlar du kanske kryddor eller grönsaker hemma så kan du blanda epsomsalt i jorden så växer dom bättre.

Som kroppsskrubb

Gör din egen kroppsskrubb med epsomsalt. Blanda lika delar kokosolja, grovt havssalt och epsomsalt och massera över kroppen med cirkelrörelser. Låt saltskrubben verka en stund innan du sköljer av den.

Vid insektsbett och solbränna

Epsomsalt kan med fördel användas vid insektsbett och solbränna. Badda det drabbade området med en lösning gjord på epsomsalt och kallt vatten (2 tsk epsomsalt till 2 dl vatten). Svalkar skönt samtidigt som det lindrar smärta och klåda.

Vid stukningar och blåmärken

Att ta ett bad med epsomsalt lindrar inte bara en öm och värkande kropp, utan kan även vara väldigt effektivt vid stukningar och blåmärken. Använd ca 500 gram epsomsalt för ett helt bad.

För att avlägsna en sticka

För att lättare ta bort en envis sticka så kan du blötlägga det drabbade området i vatten och epsomsalt i ca 10 minuter. Magnesiumsulfatet i epsomsaltet kommer att minska svullnaden och mjuka upp huden så stickan lättare kan avlägsnas.

Återförsäljare av epsomsalt hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Karina mars 18, 2016 kl. 10:05

Intressanta tips 🙂 Ska prova att ge mina växter lite epsomsalt.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 19, 2016 kl. 15:24

Dina växter kommer älska det. 🙂

Svara

3 Annika mars 18, 2016 kl. 10:53

Ska komma ihåg dessa tips för i sommar så kommer jag nog behöva i alla fall några av dom. Jag ska lada upp med epsomsalt i husapoteket. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 19, 2016 kl. 15:25

Bra idé! 🙂

Svara

5 Siv mars 23, 2016 kl. 20:38

Härliga tips! Jag har ju alltid epsomsalt hemma, det är så härligt att bada i. Ska definitivt prova dessa tips.

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 24, 2016 kl. 17:25

Fungerar fantastiskt bra.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: