– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Havre är för många en mycket uppskattad smak. Dessutom är det ett naturligt glutenfritt spannmål som bjuder på ett bra näringsinnehåll. Här följer ett recept för riktigt goda och saftiga havrefrallor bakat på fiberrikt havremjöl och bovetemjöl.
Detta behöver du:
- 50 g jäst
- 9 dl fingervarmt vatten eller något svalare
- 7 dl glutenfritt havremjöl
- 4 dl bovetemjöl
- 1 dl fiberhusk
- 1,5 msk honung
- 2 tsk havssalt
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke, eller en degblandare om du har en sådan. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
- Blanda i honungen.
- Mät upp alla övriga ingredienser; havremjöl, bovetemjöl, salt, fiberhusk och tillsätt degvätskan lite i taget.
- Jobba ihop degen med degkrokar under cirka 10 minuter tills du fått en jämn och fin deg. Det blir först en rätt så klibbig smet som blir fastare var efter fiberhusken suger upp vätskan.
- Låt degen stå och svälla i cirka 10 minuter.
- Forma bullar av degen och lägg dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra sedan över lite havremjöl eller havregryn så dom får en fin yta.
- Låt bullarna jäsa i cirka 90 minuter under bakduk. Se till att det är varmt och dragfritt i köket så att dom jäser ordentligt.
- Värm upp ugnen till 225 °C och grädda i 20-25 min i mitten av ugnen.
- När bullarna är färdiggräddade, så flyttar du över dom till ett galler. Låt dom svalna helt innan du äter dom eftersom avsvalningstiden behövs för att de ska forma rätt konsistens.
Att tänka på:
En glutenfri deg bakad med jäst behöver bearbetas riktigt ordentligt för att bli bra. Det krävs runt 10 minuter med degkrokar, men den blir då mer lätthanterlig och den jäser bättre eftersom mer syre kommer in i degen.
Jäsningen är också viktig. Eftersom degen inte innehåller gluten så kommer den inte resa sig under gräddningen. Se därför till att degen på jäsa klart innan du sätter in den i ugnen.
Tack för receptet! Ser jättegoda ut. 🙂
Varsågod och tack!
Åh, så gott dom ska jag prova att baka. Tack för inspiration!
Varsågod och trevligt att det uppskattas. Låt mig gärna veta vad du tyckte om du bakar dom.
Tack för tipset!
Varsågod!