Glutenfria havrefrallor

by Mikaela Bjerring on 9 april, 2018 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk kost

Havre är för många en bekant och mycket uppskattad smak. Dessutom är det ett naturligt glutenfritt spannmål som bjuder på ett bra näringsinnehåll. Här följer ett recept för riktigt goda och saftiga havrefrallor bakat på fiberrikt havremjöl och bovetemjöl.

Glutenfria havrefrallor

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen i en bunke, eller en degblandare om du har en sådan. Tillsätt vattnet och rör om till jästen lösts upp.
  2. Blanda i honungen.
  3. Mät upp alla övriga ingredienser; havremjöl, bovetemjöl, salt och fiberhusk och tillsätt degvätskan.
  4. Jobba ihop degen med degkrokar under ca 5 minuter tills du fått en jämn och fin deg. Det blir först en rätt så klibbig smet som blir fastare var efter fiberhusken suger upp vätskan.
  5. Låt degen stå och svälla ca 10 minuter.
  6. Forma bullar av degen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra sedan över lite havremjöl eller havregryn så dom får en fin yta.
  7. Låt bullarna jäsa i ca 90 minuter under bakduk. Se till att det är varmt och dragfritt i köket så att dom jäser ordentligt.
  8. Värm upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min i mitten av ugnen.
  9. När bullarna är färdiggräddade, så flyttar du över dom till ett galler. Låt bullarna svalna helt innan du äter dom eftersom avsvalningstiden göra att de formar rätt konsistens.

Skillnaden mellan glutenfri havre och annan havre

Glutenfri havre är rent havre som aldrig kommit i kontakt med andra glutenhaltiga spannmål under produktionsprocessen. Vanliga havregryn produceras oftast i samband med andra spannmål och kan därför innehålla spår av gluten. Det är ju inga större mängder, men för den som har celiaki eller av annan anledning vill avstår från gluten är vanlig havre inget bra alternativ.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Linda april 12, 2018 kl. 10:03

Tack för receptet! Ser jättegoda ut. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring april 12, 2018 kl. 20:46

Varsågod och tack!

Svara

3 Karin april 12, 2018 kl. 20:27

Åh, så gott dom ska jag prova att baka. Tack för inspiration!

Svara

4 Mikaela Bjerring april 12, 2018 kl. 20:39

Varsågod och trevligt att det uppskattas. Låt mig gärna veta vad du tyckte om du bakar dom.

Svara

5 Eva april 19, 2018 kl. 08:05

Tack för tipset!

Svara

6 Mikaela Bjerring april 19, 2018 kl. 18:41

Varsågod!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: