Glutenfria wraps med pumpafrömjöl

av | jul 8, 2019 | Bröd, Hälsa, Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Dessa wraps är gjorda på pumpafrömjöl och lite andra fröer. Bröden är rika på fibrer, protein och tack vare fiberhusk och guarkärnmjöl blir dom mjuka, saftiga och spänstiga i konsistensen. Riktigt goda att fylla med en fräsch sallad, grillade grönsaker eller vad man behagar.

Glutenfria wraps med pumpafrömjöl

Detta behöver du (8 st bröd):

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225° C.
  2. Ta en skål och blanda ihop chiafrön, linfrön och fiberhusk med vattnet. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter till en geléliknande massa.
  3. Ta en ny skål och mät upp havssalt, guarkärnmjöl, pumpafrömjöl och bakpulver. Se till att du blandar ihop ingredienserna väl.
  4. Tillsätt kokosoljan och de torra ingredienserna till fibermassan och blanda ihop med hjälp av degkrokar.
  5. Dela upp degen i 8 lika delar och kavla ut på bakplåtspapper till runda bröd. Du får plats med 2-3 bröd på varje plåt. Dom ska inte vara tjockare än ett par millimeter, så gör dom så tunna som du kan. Bröden kommer att svälla något under gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 6-9 minuter. Tiden kan variera något mellan olika ugnar, men ha dom inte inne för länge för då blir dom hårda och torra.
  7. Ta ut dom ur ugnen och lägg över dom på ett galler så dom får svalna.

Kort om pumpakärnprotein/pumpafrömjöl

Vid tillverkning av pumpafröolja pressas oljan ut från fröna och kvar blir en avfettad massa som man tar tillvara på för att göra pumpafrömjöl som även kallas pumpakärnprotein. Mjölet har alltså en låg fetthalt, men är rikt på protein, mer än 60 procent. Det finmalda mjölet har en riktigt god nötig smak. Passar utmärkt att använda vid bakning eller tillsätta i smoothies för att öka proteininnehållet.

Kort om guarkärnmjöl och xantangummi

Guarväxten räknas som en baljväxt och det är av guarväxtens frön som man gör guarkärnmjöl. Guarkärnmjöl har förmågan att svälla cirka åtta gånger sin storlek när den blandas med vätska. Det gör den till ett mycket bra stabiliserings- och förtjockningsmedel i bland annat såser och bakverk. Guarkärnmjöl är även mycket användbart vid glutenfri bakning för att få en bra konsistens.

Xantangummi framställs ur glukos som genomgår en jäsningsprocess och därefter mals till ett fint pulver. Xantangummi används precis som guarkärnmjöl som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Vid glutenfri bakning ger det bröd och bakverk en mer elastiskt och fastare konsistens. Det har alltså liknande egenskaper som gluten och man behöver ytterst lite. Xantangummi kan som nämnt ovan bytas ut mot guarkärnmjöl.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

8 Kommentarer

  1. Kerstin

    Ser ju jättegoda ut! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Dom blev väldigt goda. 🙂

  2. Ann W

    Dom ska jag testa att göra. 🙂 Tack för receptet!

    Svara
  3. Amanda

    Detta är ett recept i min smak! Tack! <3

    Svara
  4. Ingrid Agnetha Wahldén

    De ser supergoda ut, undrar om de passar en diabetiker, med tanke på xantangummit
    Vet någon näringsvärdet på dessa wraps, Hade varit super om det fungerar, svårt och hitta bra mat som inte påverkar sockermängden i blodet

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂
      Xantangummi har en blodsockersänkande effekt, men jag vet dock inte vilken mängd man måste få i sig för att det ska påverka blodsockret. Det är ju väldigt lite i det här receptet. Jag skulle dock ändå råda dig att fråga din läkare om det är ok eller inte.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...