Glutenfria wraps med pumpafrömjöl

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Happygreen.se -

by Mikaela Bjerring on 8 juli, 2019 · 6 comments

in Blogg, Glutenfritt, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Dessa wraps är gjorda på pumpafrömjöl och lite andra fröer. Bröden är rika på fibrer, protein och tack vare fiberhusk och xantangummi blir dom mjuka, saftiga och spänstiga i konsistensen. Riktigt goda att fylla med en fräsch sallad eller grillade grönsaker.

Detta behöver du (8 st bröd):

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 C grader.
  2. Ta en skål och blanda ihop chiafrön, linfrön och fiberhusk med vattnet. Låt stå och svälla i ca 10 minuter till en geléliknande massa.
  3. Ta en ny skål och mät upp havssalt, xantangummi, pumpafrömjöl och bakpulver. Se till att du blandar ihop ingredienserna väl.
  4. Tillsätt kokosoljan och de torra ingredienserna till fibermassan och blanda ihop med hjälp av degkrokar.
  5. Dela upp degen i 8 lika delar och kavla ut på bakplåtspapper till runda bröd. Du får plats med 2-3 bröd på varje plåt. Dom ska inte vara tjockare än ett par millimeter, så gör dom så tunna som du kan. Bröden kommer att svälla något under gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 6-9 minuter. Tiden kan variera något mellan olika ugnar, men ha dom inte inne för länge för då blir dom hårda och torra.
  7. Ta ut dom ur ugnen och lägg över dom på ett galler så dom får svalna.

Kort om pumpafrömjöl

Vid tillverkning av pumpafröolja pressas oljan ut från fröna och kvar blir en avfettad massa som man tar tillvara på för att göra pumpafrömjöl. Mjölet har alltså en låg fetthalt, men är rikt på protein, mer än 60 procent. Det finmalda mjölet har en riktigt god nötig smak. Passar utmärkt att använda vid bakning eller tillsätta i smoothies för att öka proteininnehållet.

Kort om xantangummi

Xantangummi framställs ur glukos som får genomgå en jäsningsprocess och mals därefter till ett fint pulver. Xantangummi används vid glutenfri bakning för att bröd och bakverk ska få en mer elastiskt och fastare konsistens. Det har alltså liknande egenskaper som gluten och man behöver ytterst lite.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Kerstin juli 8, 2019 kl. 20:32

Ser ju jättegoda ut! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 9, 2019 kl. 22:28

Tack! Dom blev väldigt goda. 🙂

Svara

3 Ann W juli 9, 2019 kl. 14:31

Dom ska jag testa att göra. 🙂 Tack för receptet!

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 9, 2019 kl. 22:29

Varsågod och vad trevligt! 🙂

Svara

5 Amanda juli 9, 2019 kl. 21:39

Detta är ett recept i min smak! Tack! <3

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 9, 2019 kl. 22:28

Vad trevligt!:)

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: