Hälsodrycken kombucha

by Mikaela Bjerring on 5 september, 2015 · 4 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Hälsa, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel

Kombucha är en probiotisk dryck som människan bryggt och avnjutit i årtusenden. Man kan kort och gott förklara kombucha som ett mycket välsmakande fermenterat te som genom en jäsningsprocess fylls med nyttiga bakterier, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter.

Hälsodrycken kombucha - fermenterat te

Historisk bakgrund av Kombucha

Kombucha har en lång historisk bakgrund som går tillbaka mer än 5000 år i tiden. Kombucha sägs härstamma från Kina, för att därefter ganska snabbt sprida sig till andra delar av Asien, bland annat Japan och Korea. Kombucha började först bli känd i resten av världen under 1900-talet.

På 1920-talet gjordes det en hel del vetenskaplig forskning i Ryssland om Kombucha där den kom att betraktas som ett hälsoelexir. Under anda världskriget fick ryska soldater drycken för att motverka mag- och tarmproblem som ofta uppstod på grund av de primitiva förhållanden i armén. Senare upptäckte ryska forskare att hela regioner av deras stora land inte alls drabbades av cancer och drog slutsatsen att kombucha var anledningen (1).

På 1950-talet fortsatte forskningen och en serie med experiment gjordes för att ta reda på vad exakt det är i kombucha som gör den så bra. 1951 publicerade Russian Academy of Sciences en studie som beskrev den ökade cancerresistensen vid ett dagligt intag (2).

Även forskare i Tyskland plockade upp på kombuchans hälsofrämjande påståenden och utförde därefter egna forskningsexperiment. Det blev dock inte mycket dokumenterat då det kalla kriget gjorde att andra områden fick prioritering. Under 60-talet började österrikiska forskare intressera sig för kombucha och kom fram till att den var nyttig tack vare sin bakteriekultur (3).

Det var först under 1990-talet, som kombucha kom till USA. Med takt att intresset ökade utfördes en studie vid Cornell University, New York (4) för att identifiera dryckens näringsinnehåll och hälsosamma egenskaper. De positiva effekterna av kombucha tillskrives förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom innehåller kombucha en betydande mängd antioxidanter, speciellt om den bryggs på vitt eller grönt te.

1993 fick kombuchan sitt stora genombrott i USA när grundaren av en av Nordamerikas största hälsokostkedjor Tom Valentine, skrev en lång artikel om kombucha i tidskriften Search for Health. Det satte igång en hel explosion av hälsodebatter i media kring drycken och dess påstådda hälsofrämjande egenskaper. Vid en studie (4) från 2008 kom man fram till att kombucha har “excellenta antioxidativa egenskaper”.  Att drycken innehåller antioxidanter kan förklara dess antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper enligt forskarna.

Kombucha idag

Kombucha som hälsodryck har allt mer börjar etablera sig här i Sverige. För ett par år sedan fick man nöja sig med att beställa från utlandet eller göra sin egen, men idag finns det färdig att köpa från t.ex. märket Svensk kombucha. Oavsett om du är en hälsofantast eller inte så kan jag inget annat säga än att detta är något av de godaste teer som jag någonsin druckit. Fylligare och rikare smak på te är nog svårt att hitta.

Återförsäljare av kombucha hittat du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Ernst E (2003). "Kombucha: a systematic review of the clinical evidence". Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde 10 (2): 85–87. doi:10.1159/000071667. PMID 12808367.

(2) Dufresne, C.; Farnworth, E. (2000). "Tea, Kombucha, and health: a review". Food Research International 33 (6): 409–421. doi:10.1016/S0963-9969(00)00067-3. ISSN 0963-9969.

(3) C.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York.

(4) Nguyen, VT; Flanagan, B; Gidley, MJ; Dykes, GA (2008). "Characterization of cellulose production by a gluconacetobacter xylinus strain from kombucha". Current Microbiology 57 (5): 449–53. doi:10.1007/s00284-008-9228-3. PMID 18704575.

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Maja J september 11, 2015 kl. 16:22

Tack för info. Jag har länge undrat vad kombucha egentligen är. Så nu ska jag verkligen prova.

Svara

2 Mikaela Bjerring september 12, 2015 kl. 13:47

Riktigt gott är det. 🙂

Svara

3 Karoline april 8, 2018 kl. 09:53

Kombucha är så gott!

Svara

4 Mikaela Bjerring april 12, 2018 kl. 20:46

Visst är det!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: