Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Kombucha är en fermenterad dryck som människan bryggt och avnjutit i årtusenden. Man kan kort och gott förklara kombucha som ett mycket välsmakande fermenterat te som genom en jäsningsprocess fylls med mjölksyrabakterier, vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter och andra nyttiga ämnen.

Hälsodrycken kombucha

Historisk bakgrund av Kombucha

Kombucha har en lång historisk bakgrund som går tillbaka mer än 5000 år i tiden. Drycken sägs härstamma från Kina, för att därefter ganska snabbt ha spridit sig till andra delar av Asien, bland annat Japan och Korea. Kombucha började först bli känd i resten av världen under 1900-talet.

På 1920-talet gjordes det en hel del vetenskaplig forskning i Ryssland om Kombucha där den kom att betraktas som ett hälsoelexir. Under anda världskriget fick ryska soldater drycken för att motverka mag- och tarmproblem som ofta uppstod på grund av de primitiva förhållanden i armén. Senare upptäckte ryska forskare att hela regioner av deras stora land inte alls drabbades av cancer och drog slutsatsen att kombucha var anledningen (1). 

På 1950-talet fortsatte forskningen och en serie med experiment gjordes för att ta reda på vad exakt det är i kombucha som gör den så nyttig. 1951 publicerade Russian Academy of Sciences en studie som beskrev den ökade cancerresistensen vid ett dagligt intag (2).

Även forskare i Tyskland plockade upp på kombuchans hälsofrämjande påståenden och utförde därefter egna forskningsexperiment. Det blev dock inte mycket dokumenterat då det kalla kriget gjorde att andra områden fick prioritering. Under 60-talet började österrikiska forskare intressera sig för kombucha och kom fram till att den var nyttig tack vare sin bakteriekultur (3).

Det var först under 1990-talet, som kombucha kom till USA. Med takt att intresset ökade utfördes en studie vid Cornell University, New York (4) för att identifiera dryckens näringsinnehåll och hälsosamma egenskaper. De positiva effekterna av kombucha tillskrevs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, mjölksyrabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom såg man att kombucha innehåller en betydande mängd antioxidanter, speciellt om den bryggs på vitt eller grönt te.

1993 fick kombuchan sitt stora genombrott i USA när grundaren av en av Nordamerikas största hälsokostkedjor Tom Valentine, skrev en lång artikel om kombucha i tidskriften Search for Health. Det satte igång en hel explosion av hälsodebatter i media kring drycken och dess påstådda hälsofrämjande egenskaper. Vid en studie från 2008 (4) kom man fram till att kombucha har “excellenta antioxidativa egenskaper”.  Att drycken innehåller antioxidanter kan förklara dess antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper enligt forskarna. Idag finns det alltså inga andra hälsopåståenden kring drycken än de nyttiga näringsämnena den innehåller.

Kombucha idag

Kombucha är idag en uppskattad dryck världen över och har även börjat etablera sig här i Sverige. Den är främst populär för sitt innehåll av mjölksyrabakterier och enzymer, men det är även en mycket välsmakande dryck. För ett par år sedan fick man nöja sig med att beställa från utlandet, men idag finns den att köpa på välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även brygga sin egen kombucha om man vill det. Hur du går tillväga kan du läsa här.

 

Återförsäljare av kombucha hittat du här

 

Källor och Referenser:

(1) Ernst E (2003). “Kombucha: a systematic review of the clinical evidence”. Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde 10 (2): 85–87. doi:10.1159/000071667. PMID 12808367.

(2) Dufresne, C.; Farnworth, E. (2000). “Tea, Kombucha, and health: a review”. Food Research International 33 (6): 409–421. doi:10.1016/S0963-9969(00)00067-3. ISSN 0963-9969.

(3) C.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York.

(4) Nguyen, VT; Flanagan, B; Gidley, MJ; Dykes, GA (2008). “Characterization of cellulose production by a gluconacetobacter xylinus strain from kombucha”. Current Microbiology 57 (5): 449–53. doi:10.1007/s00284-008-9228-3. PMID 18704575.

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

  1. Maja J

    Tack för info. Jag har länge undrat vad kombucha egentligen är. Så nu ska jag verkligen prova.

    Svara
  2. Karoline

    Kombucha är så gott!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close