Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hälsodrycken kombucha

av | sep 5, 2015 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Kombucha är en dryck som människan bryggt och avnjutit i årtusenden. Man kan kort och gott förklara kombucha som ett mycket välsmakande fermenterat te som genom en jäsningsprocess fyllts med mjölksyrabakterier, vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter och andra nyttiga ämnen.

Hälsodrycken kombucha

Historisk bakgrund av Kombucha

Kombucha har en lång historisk bakgrund som går tillbaka mer än 5000 år i tiden. Drycken sägs härstamma från Kina, för att därefter ganska snabbt ha spridit sig till andra delar av Asien, bland annat Japan och Korea. Kombucha började först bli känd i resten av världen under 1900-talet.

På 1920-talet gjordes det en hel del vetenskaplig forskning i Ryssland om Kombucha där den kom att betraktas som ett hälsoelexir. Under anda världskriget fick ryska soldater drycken för att motverka mag- och tarmproblem som ofta uppstod på grund av de primitiva förhållanden i armén. Senare upptäckte ryska forskare att hela regioner av deras stora land inte alls drabbades av cancer och drog slutsatsen att kombucha var anledningen (1). 

På 1950-talet fortsatte forskningen och en serie med experiment gjordes för att ta reda på vad exakt det är i kombucha som gör den så nyttig. 1951 publicerade Russian Academy of Sciences, en studie som beskrev den ökade cancerresistensen vid ett dagligt intag (2).

Även forskare i Tyskland plockade upp på kombuchans hälsofrämjande påståenden och utförde därefter egna forskningsexperiment. Det blev dock inte mycket dokumenterat då det kalla kriget gjorde att andra områden fick prioritering. Under 1960-talet började österrikiska forskare intressera sig för kombucha och kom fram till att den var nyttig tack vare sin bakteriekultur (3).

Det var först under 1990-talet, som kombucha kom till USA. I takt med att intresset ökade utfördes en studie vid Cornell University, New York (4) för att identifiera dryckens näringsinnehåll och hälsosamma egenskaper. De positiva effekterna av kombucha tillskrevs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, mjölksyrabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom såg man att kombucha innehåller en betydande mängd antioxidanter, speciellt om den bryggs på vitt eller grönt te.

1993 fick kombuchan sitt stora genombrott i USA när grundaren av en av Nordamerikas största hälsokostkedjor Tom Valentine, skrev en lång artikel om kombucha i tidskriften Search for Health. Det satte igång en hel explosion av hälsodebatter i media kring drycken och dess påstådda hälsofrämjande egenskaper. Vid en studie som utfördes 2008 (4) kom man fram till att kombucha har “excellenta antioxidativa egenskaper”. Att drycken innehåller mjölksyrabakterier och antioxidanter kan förklara dess antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper enligt forskarna. Idag finns det alltså inga andra hälsopåståenden kring drycken än att den innehåller de nyttiga näringsämnen som nämnts ovan.

Kombucha idag

Kombucha har kommit att bli en uppskattad dryck världen över och har även börjat etablera sig här i Sverige. Den är främst populär för sitt innehåll av mjölksyrabakterier och enzymer, men det är även en mycket välsmakande dryck. För ett par år sedan fick man nöja sig med att beställa från utlandet, men idag finns den att köpa på välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även brygga sin egen kombucha om man vill det. Hur du går tillväga kan du läsa i inlägget “Att göra egen kombucha – steg för steg“.

 

Återförsäljare av kombucha hittat du här

 

Källor och Referenser:

(1) Ernst E (2003). “Kombucha: a systematic review of the clinical evidence”. Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde 10 (2): 85–87. doi:10.1159/000071667. PMID 12808367.

(2) Dufresne, C.; Farnworth, E. (2000). “Tea, Kombucha, and health: a review”. Food Research International 33 (6): 409–421. doi:10.1016/S0963-9969(00)00067-3. ISSN 0963-9969.

(3) C.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York.

(4) Nguyen, VT; Flanagan, B; Gidley, MJ; Dykes, GA (2008). “Characterization of cellulose production by a gluconacetobacter xylinus strain from kombucha”. Current Microbiology 57 (5): 449–53. doi:10.1007/s00284-008-9228-3. PMID 18704575.

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Maja J

    Tack för info. Jag har länge undrat vad kombucha egentligen är. Så nu ska jag verkligen prova.

    Svara
  2. Karoline

    Kombucha är så gott!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close