– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Kombucha är en dryck som människan bryggt och avnjutit i årtusenden. Man kan kort och gott förklara kombucha som ett mycket välsmakande fermenterat te som genom en jäsningsprocess fyllts med mjölksyrabakterier, vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter och andra nyttiga ämnen.
Historisk bakgrund av Kombucha
Kombucha har en lång historisk bakgrund som går tillbaka mer än 5000 år i tiden. Drycken sägs härstamma från Kina, för att därefter ganska snabbt ha spridit sig till andra delar av Asien, bland annat Japan och Korea. Kombucha började först bli känd i resten av världen under 1900-talet.
På 1920-talet gjordes det en hel del vetenskaplig forskning i Ryssland om Kombucha där den kom att betraktas som ett hälsoelexir. Under anda världskriget fick ryska soldater drycken för att motverka mag- och tarmproblem som ofta uppstod på grund av de primitiva förhållanden i armén. Senare upptäckte ryska forskare att hela regioner av deras stora land inte alls drabbades av cancer och drog slutsatsen att kombucha var anledningen (1).
På 1950-talet fortsatte forskningen och en serie med experiment gjordes för att ta reda på vad exakt det är i kombucha som gör den så nyttig. 1951 publicerade Russian Academy of Sciences, en studie som beskrev den ökade cancerresistensen vid ett dagligt intag (2).
Även forskare i Tyskland plockade upp på kombuchans hälsofrämjande påståenden och utförde därefter egna forskningsexperiment. Det blev dock inte mycket dokumenterat då det kalla kriget gjorde att andra områden fick prioritering. Under 1960-talet började österrikiska forskare intressera sig för kombucha och kom fram till att den var nyttig tack vare sin bakteriekultur (3).
Det var först under 1990-talet, som kombucha kom till USA. I takt med att intresset ökade utfördes en studie vid Cornell University, New York (4) för att identifiera dryckens näringsinnehåll och hälsosamma egenskaper. De positiva effekterna av kombucha tillskrevs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, mjölksyrabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom såg man att kombucha innehåller en betydande mängd antioxidanter, speciellt om den bryggs på vitt eller grönt te.
1993 fick kombuchan sitt stora genombrott i USA när grundaren av en av Nordamerikas största hälsokostkedjor Tom Valentine, skrev en lång artikel om kombucha i tidskriften Search for Health. Det satte igång en hel explosion av hälsodebatter i media kring drycken och dess påstådda hälsofrämjande egenskaper. Vid en studie som utfördes 2008 (4) kom man fram till att kombucha har “excellenta antioxidativa egenskaper”. Att drycken innehåller mjölksyrabakterier och antioxidanter kan förklara dess antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper enligt forskarna. Idag finns det alltså inga andra hälsopåståenden kring drycken än att den innehåller de nyttiga näringsämnen som nämnts ovan.
Kombucha idag
Kombucha har kommit att bli en uppskattad dryck världen över och har även börjat etablera sig här i Sverige. Den är främst populär för sitt innehåll av mjölksyrabakterier och enzymer, men det är även en mycket välsmakande dryck. För ett par år sedan fick man nöja sig med att beställa från utlandet, men idag finns den att köpa på välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även brygga sin egen kombucha om man vill det. Hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Att göra egen kombucha – steg för steg”.
Återförsäljare av kombucha hittat du här
Källor och Referenser:
(1) Ernst E (2003). ”Kombucha: a systematic review of the clinical evidence”. Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde 10 (2): 85–87. doi:10.1159/000071667. PMID 12808367.
(2) Dufresne, C.; Farnworth, E. (2000). ”Tea, Kombucha, and health: a review”. Food Research International 33 (6): 409–421. doi:10.1016/S0963-9969(00)00067-3. ISSN 0963-9969.
(3) C.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York.
(4) Nguyen, VT; Flanagan, B; Gidley, MJ; Dykes, GA (2008). ”Characterization of cellulose production by a gluconacetobacter xylinus strain from kombucha”. Current Microbiology 57 (5): 449–53. doi:10.1007/s00284-008-9228-3. PMID 18704575.
Tack för info. Jag har länge undrat vad kombucha egentligen är. Så nu ska jag verkligen prova.
Riktigt gott är det. 🙂
Kombucha är så gott!
Visst är det!