Hälsodrycken kombucha

av | sep 5, 2015 | Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Kombucha är en dryck som människan bryggt och avnjutit i årtusenden. Man kan kort och gott förklara kombucha som ett mycket välsmakande fermenterat te som genom en jäsningsprocess fyllts med mjölksyrabakterier, vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter och andra nyttiga ämnen.

Hälsodrycken kombucha

Historisk bakgrund av Kombucha

Kombucha har en lång historisk bakgrund som går tillbaka mer än 5000 år i tiden. Drycken sägs härstamma från Kina, för att därefter ganska snabbt ha spridit sig till andra delar av Asien, bland annat Japan och Korea. Kombucha började först bli känd i resten av världen under 1900-talet.

På 1920-talet gjordes det en hel del vetenskaplig forskning i Ryssland om Kombucha där den kom att betraktas som ett hälsoelexir. Under anda världskriget fick ryska soldater drycken för att motverka mag- och tarmproblem som ofta uppstod på grund av de primitiva förhållanden i armén. Senare upptäckte ryska forskare att hela regioner av deras stora land inte alls drabbades av cancer och drog slutsatsen att kombucha var anledningen (1). 

På 1950-talet fortsatte forskningen och en serie med experiment gjordes för att ta reda på vad exakt det är i kombucha som gör den så nyttig. 1951 publicerade Russian Academy of Sciences, en studie som beskrev den ökade cancerresistensen vid ett dagligt intag (2).

Även forskare i Tyskland plockade upp på kombuchans hälsofrämjande påståenden och utförde därefter egna forskningsexperiment. Det blev dock inte mycket dokumenterat då det kalla kriget gjorde att andra områden fick prioritering. Under 1960-talet började österrikiska forskare intressera sig för kombucha och kom fram till att den var nyttig tack vare sin bakteriekultur (3).

Det var först under 1990-talet, som kombucha kom till USA. I takt med att intresset ökade utfördes en studie vid Cornell University, New York (4) för att identifiera dryckens näringsinnehåll och hälsosamma egenskaper. De positiva effekterna av kombucha tillskrevs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, mjölksyrabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom såg man att kombucha innehåller en betydande mängd antioxidanter, speciellt om den bryggs på vitt eller grönt te.

1993 fick kombuchan sitt stora genombrott i USA när grundaren av en av Nordamerikas största hälsokostkedjor Tom Valentine, skrev en lång artikel om kombucha i tidskriften Search for Health. Det satte igång en hel explosion av hälsodebatter i media kring drycken och dess påstådda hälsofrämjande egenskaper. Vid en studie som utfördes 2008 (4) kom man fram till att kombucha har “excellenta antioxidativa egenskaper”. Att drycken innehåller mjölksyrabakterier och antioxidanter kan förklara dess antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper enligt forskarna. Idag finns det alltså inga andra hälsopåståenden kring drycken än att den innehåller de nyttiga näringsämnen som nämnts ovan.

Kombucha idag

Kombucha har kommit att bli en uppskattad dryck världen över och har även börjat etablera sig här i Sverige. Den är främst populär för sitt innehåll av mjölksyrabakterier och enzymer, men det är även en mycket välsmakande dryck. För ett par år sedan fick man nöja sig med att beställa från utlandet, men idag finns den att köpa på välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även brygga sin egen kombucha om man vill det. Hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Att göra egen kombucha – steg för steg”.

 

Återförsäljare av kombucha hittat du här

 

Källor och Referenser:

(1) Ernst E (2003). ”Kombucha: a systematic review of the clinical evidence”. Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde 10 (2): 85–87. doi:10.1159/000071667. PMID 12808367.

(2) Dufresne, C.; Farnworth, E. (2000). ”Tea, Kombucha, and health: a review”. Food Research International 33 (6): 409–421. doi:10.1016/S0963-9969(00)00067-3. ISSN 0963-9969.

(3) C.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York.

(4) Nguyen, VT; Flanagan, B; Gidley, MJ; Dykes, GA (2008). ”Characterization of cellulose production by a gluconacetobacter xylinus strain from kombucha”. Current Microbiology 57 (5): 449–53. doi:10.1007/s00284-008-9228-3. PMID 18704575.

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

4 Kommentarer

  1. Maja J

    Tack för info. Jag har länge undrat vad kombucha egentligen är. Så nu ska jag verkligen prova.

    Svara
  2. Karoline

    Kombucha är så gott!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds