Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Detta säger vetenskapen om magnetterapi och magnetarmband

av | aug 30, 2015 | Alternativ medicin, Blogg, Hälsa, Psykisk hälsa | 3 Kommentarer

– I samarbete med Ansiktsmaskbutiken – Sidan innehåller reklam genom länkar till Ansiktsmaskbutiken.se –

Vi ser ofta atleter, Tv-kändisar, skådespelare, hälsoprofiler och människor i vår omgivning som går runt med ett magnetarmband. Många ställer sig nog frågan om hur det fungerar och om det överhuvudtaget fungerar. Här följer lite fakta och information och om den vetenskap som idag ligger till grund för magnetterapi och dess användning.

Detta säger vetenskapen om magnetterapi och magnetarmband

Varför använder man magnetprodukter?

För många är det nog svårt att tro att ett magnetarmband, magnetsulor, magnetkuddar, magnetmadrasser och andra produkter med magnetteknologi skulle kunna göra något positivt för hälsan. Medan andra med erfarenhet av magnetprodukter själva kan vittna om vilka resultat det kan ge. Magnetterapi är dock inget nytt utan började användas redan på 1700-talet. Idag är det en populär metod inom alternativ medicin som så smått även börjat ta sig in inom konventionell medicin.

Det finns många olika anledningar till varför en person väljer att använda ett magnetarmband eller någon annan typ av magnetprodukt. Smärtlindring, bättre sömnen, stresshantering, minska stelhet och värk, förbättra balansen och blodcirkulation eller för det allmänna välbefinnandet kan var några anledningar. Hur magnetismen påverkar människan vet man inte exakt, men det finns en del teorier, studier och forskning om magnetismens effekt på hälsan.

Teorier om magnetterapin

En teori (1) är grundad på att magnetismen påverkar kroppsfunktioner så som nervimpulser, hjärtrytmen, hjärnvågor m.m. Magnetismen skulle då bidra till bättre blodcirkulation, vilket gör att mer syre och näring transporteras till våra celler som i sin tur främjar hälsan på olika sätt.

En studie (2) som utfördes visar att magnetterapi bidrar till snabbare jontransport, vilket i sin tur ökar blodcirkulationen. Den ökade syresättningen av blodet och den förbättrade borttransporten av slaggprodukter från våra celler bidrar då till mindre stelhet, smärta och värk, eftersom att allt levande är beroende av svaga inre magnetfält.

I kroppen har vi joner som är elektriskt laddade partiklar. Dessa joner förser våra celler med näringsämnen och för bort slaggprodukter. Syret transporteras t.ex. runt i kroppen med positivt laddade joner. Järnjonerna som finns i hemoglobinet har sedan till uppgift att med sig koldioxiden som vi därefter andas ut. Genom speciellt utformade magneter skapar dessa en cirkulär växelverkan som då stimulerar jonernas rörelse. När syresättningen ökar känner vi oss piggare, får bättre prestation och uthållighet samt förbättrad motståndskraft mot sjukdomar (3).

Studie om magnetarmbandets smärtlindrande effekt

Det är ingen tvekan om att magnetarmbandet idag är en av de mest sålda och populära magnetprodukterna. En forskargrupp i England tog fasta på detta och genomförde en metodologiskt mycket välgjord prospektiv, placebokontrollerad, randomiserad studie (4). Tre parallella grupper ingick i studien. Ena gruppen bar ett normalmagnetiskt armband, en annan grupp fick ett svagt magnetiskt armband och den tredje gruppen ett omagnetisktarmband. 194 patienter deltog i studien som samtliga hade verifierad artros i höft eller knä. Patienterna följdes under 12 veckor med WOMAC (frågeformulär om relaterad smärta, stelhet och funktion av artros). En betydande minskning av besvär relaterat till artros noterades i gruppen med normalmagnetiskt armband jämfört med placebo. Efter avslutad studie så drog forskargruppen slutsatsen att smärta vid höft- eller knäartros kan minskas med hjälp av magnetarmband.

Vad säger vetenskapen?

Från magnetterapins upptäckt har det gjort 1000-tals studier om magnetterapins hälsoeffekter, där ett flertal positiva effekter har påvisats från magnetprodukter. Även då en mängd forskning tyder på att magnetterapi har förmågan att öka blodcirkulationen, bidra till smärtlindring, förbättra sömnen, öka energin, förbättra prestationen, främja välbefinnandet m.m. så har man ännu inte vetenskapligt kunnat förklara exakt hur magnetterapi fungerar.

Så framtiden kommer att få avgöra om en vetenskaplig förklaring på magnetismens påverkan på hälsan kommer att bli bevisad fullt ut. Trots det oförklarliga fenomenet om magnetismens läkande egenskaper så har speciella former av magnetterapi tillämpats inom konventionell sjukvård de senaste åren. Man har t.ex sett positiva resultat vid svårläkta sår och benbrott samt vid depression när man använt sig av magnetterapi (5).

Som egenvård och friskvård får vi själva som individer avgöra vilken effekten det har på vår egen hälsa och välbefinnande. Det finns många olika magnetprodukter på marknaden, men den mest populära produkten är antagligen magnetarmbandet som idag är en självklarhet i många människors vardag.

 

Källor och Referenser:

(1) Boken – Magnetterapi för läkning och smärtlindring” av Roger Coghill. ISBN 9132326076 Publicerad: Stockholm : B. Wahlström, 2001

(2) Modern vetenskap om magnetterapi: http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/97nr3/97-3art6.htm 

(3) magnetterapi har en positiv inverkan på blodflödet: Examensarbete i Sjukgymnastik, Avd. för sjukgymnastik Inst. för Medicin & Hälsa, författare: Anna Petersson & Hanna Svensson

(4) Harlow T, et al. Randomised controlled trial of magnetic bracelets for relieving pain in osteoarthritis of the hip and knee. BMJ. 2004;329:1450-4.

(5) Läkartidningen artikel: http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=1659

 

Relaterade inlägg:

 

3 Kommentarer

 1. Petter

  Har man en gång provat så kommer man inte att vara utan det igen.

  Svara
 2. Anna Johansson

  Magnetarmband är så himla bra! Jag har även en magnetmadrass som hjälpte mig bli av med mina sömnproblem 🙂 Sover som en stock nu mera.

  Svara
 3. Bosse

  Jag tog min mans kraftiga magneter som han har när han svetsar stålkonstruktioner och har en i varje ficka i byxorna. Dom väger mycket , ca 300g (0.3 kg) men det har hjälpt mot precis allt. Jag har gått ner i vikt, huvudvärken försvann samma dag som jag började bära magneterna i fickorna. All värk i leder är spårlöst borta. Håret växer tillbaka och flinten är snart borta. Även musklerna har börjat växa i helt lagom takt. En överraskande upptäck är att jag inte blir sjuk av att ta ett par glas vin till maten. tror att magneterna hjälper levern att bryta ner alkoholen väldigt snabbt, eller så suger magneterna till sig alkoholen. Kanske måste jag byta ut dom om någon månad. Den som lever får se!!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close