Huskurer vid halsbränna och orolig mage

by Mikaela Bjerring on 17 juli, 2014 · 4 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Hälsa, Hälsokost, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm, Örtmedicin

En femtedel av alla svenskar har problem med halsbränna och sura uppstötningar. Dessa besvär är obehagliga och kan även bidra till dålig andedräkt, irritera halsen och fräta på tänderna. Här följer några huskurer som du kan använda dig av när problem uppstår.

Huskurer vid halsbränna och orolig mage

Orsaker till halsbränna

Halsbränna, eller magsaftsreflux som det också kallas, orsakas av att den övre magmunnen inte kan hålla helt tätt utan släpper igenom en del magsaft från magsäcken upp till matstrupen. Ungefär en femtedel av Sveriges befolkning har återkommande besvär och anledningen bakom kan vara många. Livsstilen kan spela en stor roll och det gäller att undvik mat och dryck, samt andra livsstilsfaktorer som man märker bidrar till problemen. Här följer några huskurer och egenvårdsmedel som du kan ta till när problem uppstår. Vilka huskurer som fungerar bäst är väldigt individuellt, så man får helt enkelt prova sig fram.

Huskurer vid halsbränna

  • Ta 1 tsk Molkosan och blanda ner i ett glas vatten och drick ca 15 min innan måltid.
  • Kamomillte har länge använts både för sin avslappnande effekt vid stress och för att neutralisera magsyra och lugna magen.
  • Gurkmeja är en extremt nyttig krydda som får mer och mer uppmärksamhet för sina hälsosamma egenskaper. Stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten. Blanda gurkmeja med vatten och drick. För den som inte gillar smaken finns det gurkmejakapslar.
  • Ingefära har länge använts som ett effektivt hjälpmedel mot halsbränna, för att lugna magen, främja matsmältningen, samt vid illamående och åksjuka. Använd ingefära i maten, avnjut som te, eller blanda helt enkelt torkad ingefära med vatten och drick.
  • Äppelcidervinäger är en traditionell huskur som är flitigt använd vid sura uppstötningar och halsbränna. Blanda 1 msk i ett glas vatten och drick ca 15 min innan måltid. Den äppelcidervinäger som du vill använda är ofiltrerad, ouppvärmd, opastöriserad och som innehåller ”mamman” som t.ex Bragg äppelcidervinäger.
  • Bikarbonat har förmågan att neutralisera syra, vilket gör att den snabbt kan mildra halsbränna när magsaft läcker upp i halsen. Blanda en tesked bikarbonat i 2,25 dl vatten och drick.
  • Det finns även en hel del naturläkemedel som man kan använda för att förebygga och lindra vid halsbränna och sura uppstötningar. Ett av de mest kända är GastroSan som innehåller en kombination utan magnesium, kalcium, kanelolja och eukalyptusolja.

Relaterade inlägg:

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Tove juli 23, 2014 kl. 09:49

Jag är så glad att jag hittade hit. Jag får väldigt ofta halsbränna och det är verkligen plågsamt. Jag ska prova dina tips 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 24, 2014 kl. 11:32

Trevligt att du hittade hit! Hoppas du hittar något som hjälper dig.

Svara

3 Hanna Å juli 23, 2014 kl. 09:50

Bra tips 🙂 Äppelcidervinäger fungerar fantastisk bra för mig.

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 24, 2014 kl. 11:30

Underbart! Skönt att du hittat något som hjälper dig.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: