Ingefärans egenskaper

av | sep 25, 2011 | Blogg, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor, Örtmedicin | 3 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ingefära (Zingiber officinale) kommer ursprungligen från Asien där den har använts flitigt under 1000-tals år. Det är en ört som genom tiderna fått mycket bekräftelse som läkeväxt och inte minst för dess värmande och antiinflammatoriska egenskaper.

Ingefärans egenskaper

Den älskade örten ingefära

Ingefära (Zingiber officinale) är namnet på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter. Det är växtens jordstam, rhizom som används som krydda och läkeört. Ingefäran blir ca 1,5 meter hög med blad och blommor på skilda skott och hela växten doftar underbart av ingefära. Man antar att ingefäran från början härstammade från södra Kina, men redan under antiken hade den spridit sig till stora delar av Asien och Afrika (1). Idag odlas den i alla tropiska regioner och det är inte längre vanligt att man hittar vild.

Näringsinnehållet av ingefära

Ingefäran innehåller bland annat kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin C, E och B6. Den är väldigt rik på antioxidanter och det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som står för de unika och uppskattade egenskaperna. Det är även dessa ämnen som gör att ingefäran har sin starka och speciella smak. Genom forskning har man sätt att gingerol och shogaol fungerar starkt antiinflammatoriskt (2) (3). Det gör att kroppen producerar betydligt färre inflammatoriska signalmolekyler, vilket minskar inflammationen i kroppen. Ingefärans värmande egenskaper i kombination med dess antiinflammatoriska gör den mycket intressant som läkeväxt.

Traditionell användning av ingefära som läkeört

Ingefära har under 1000-tals år använts flitigt som läkeört inom främst Traditionell kinesisk medicin och Ayurveda. Den har även kommit att bli mycket uppskattad i vår västerländska folkmedicin. Den värmande och antiinflammatoriska örten är främst känd för att göra gott för magen, matsmältningen och har en lång traditionell användning vid illamående (1). Den har även används länge vid förkylning, dålig blodcirkulation, olika ledbesvär och inflammatoriska tillstånd i kroppen (2)

Ingefära vid matsmältningsbesvär – I Kina användes ingefära för att främja matsmältningen, vid orolig mage, förstoppning och diarré redan för flera tusen år sedan (4). Än idag är örten flitigt använd vid dess besvär. Att ingefära har förmågan att lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning och diarré har man även sett genom moderna studier (5).

Ingefära vid inflammation – Ingefära har länge använts som en läkeväxt vid ledbesvär och andra inflammatoriska tillstånd i kroppen (3) (4). Man har även genom moderna studier (6) sett att de aktiva ämnena gingerol och shogaol i ingefära har en effektiv förmåga att minska inflammation. Det är även vanligt att ingefära kombineras med gurkmeja som har en liknande verkan.

Ingefära vid illamående –  Ingefära har en lång traditionell användning för att förebygga och behandla illamående. Moderna studier bekräftar att ingefära kan ha en god effekt vid åksjuka, sjösjuka och även illamående vid graviditet (7). Man har även sett att effekten av ingefära blir starkare vid intag ingefäraextrakt som finns att köpa som kosttillskott jämfört med färsk eller torkad.

 

Återförsäljare av ingefäraprodukter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5         

(2) Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf 

(3) Ingefära har förmågan att hämma inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1 

(4) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4 

(5) The Amazing and Mighty Ginger: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

(6) Ingefära har förmågan att hämma inflammation: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1 

(7) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371. 

 

Relaterade inlägg:

 

3 Kommentarer

  1. Inger

    Min ledvärk blev betydligt bättre efter ett tags användning av ingefära kapslar och omega 3. Kunde sluta med smärtstillande och andra mediciner som bara bryter ner kroppen ytterligare!

    Svara
    • Mia

      Min mamma lider av ledvärk, jag ska rekommendera att hon provar ingefära kapslar och omega 3! Vissa dagar går hon inte ens upp från sängen, känns hemskt 🙁

      Svara
      • Inger

        Ja, det hjälpte mig i alla fall, så det tycker jag hon ska prova!

        Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close