Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Lär dig andas rätt med andningstekniker

av | sep 25, 2016 | Återhämtning & Avslappning, Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil, Psykisk hälsa, Stresshantering | 4 Kommentarer

Att andas rätt har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det hjälper oss att få mer energi, hantera stress, rätta till obalanser och spänningar. Vi behöver även tillräckligt med syre för att hjärnan och alla våra kroppsfunktioner ska fungera optimalt. Här följer tre exempel på andningsövningar som kan hjälpa dig att andas rätt och mer effektivt.

Lär dig andas rätt med andningstekniker

Andas i fyrkant

Att andas i fyrkant är en bra andningsövning för att få ner andningen i diafragman. Det är en effektiv andningsteknik för att lära sig andas rätt och mycket hjälpsam för att dämpa stress, oro och ångest.

 1. Förställ dig en fyrkant framför dig (Se bild ovan).
 2. Börja i den vänstra sidans nederkant.
 3. Låt blicken följa den vänstra sidan av fyrkanten nerifrån och upp, samtidigt som du andas in långsamt genom näsan och räknar till tre.
 4. När du kommit upp till det övre vänstra hörnet låter du blicken följa linjen till det övre högra hörnet medan du håller andan och långsamt räknar till tre.
 5. När du kommit till det övre högre hörnet följer du blicken ner till det nedre högra hörnet medan du långsamt andas ut och räknar till tre.
 6. Till sist går du från det nedre högra hörnet till det nedre vänstra hörnet medan du håller andan och räknar till tre.
 7. Upprepa och fortsätt så en stund.

Yogisk andning – avslappnande andning

Yogisk andning är en andningsteknik som du kan använda när som helst under dagen när du känner att du behöver hämta energi och känna lugn. Det är även en perfekt metod om du har svårt att somna på kvällen. Den kan utföras både sittande eller liggande.

 1. Sätt dig bekvämt eller lägg dig ner på rygg.
 2. Placera en hand på bröstkorgen och en hand på magen.
 3. Se till att du är helt avslappnad. Slut ögonen och andas in genom näsan tills lungorna är helt fyllda och magen är helt utspänd.
 4. Håll andan i ett par sekunder innan du långsamt andas ut genom näsan tills lungorna är helt uttömda. Till sist drar du in magen och pressar ut den sista luften.
 5. Upprepa allt igen. Du kan successivt förlänga andningen, men det ska alltid kännas naturligt och bekvämt.

Växelandning (Nadi shodana)

Med Nadi shodana andas du omväxlande genom höger och vänster näsborre. Det är en andningsteknik som anses vara en av de mest effektiva. Den är lugnande och balanserande, syresätter hela kroppen, aktiverar matsmältningen och reducerar stress.

 1. Tryck lätt på sidan av höger näsborre så att den inte släpper in luft och andas in genom vänster näsborre.
 2. Håll andan under ett par sekunder.
 3. Tryck sen lätt på sidan av vänster näsborre så att ingen luft kommer in och andas ut genom höger näsborre.
 4. Upprepa på andra hållet så du håller för vänster näsborre och andas in genom höger.
 5. Håll andan under ett par sekunder.
 6. Tryck lätt på sidan av höger näsborre så att ingen luft kommer in och andas ut genom vänster näsborre.
 7. Fortsätt att upprepa.

Genom dagliga andningsövningar så kommer även din vanliga andning att successivt förbättras. Att lära sig andas rätt gör stor skillnad för energinivån, hälsan och välbefinnandet.

 

Relaterade inlägg:

Spara

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Anki

  Andningen år så viktig och vilken skillnad det gör när man tänker på sin andning. Mer energi och lugnare i själen. Bästa antistress verktyget!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det! Det gör en enorm skillnad för energin och välbefinnandet.

 2. Eva

  Tack! Ska prova att införa lite andningsövningar i min vardag.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt! Det gör skillnad. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close