Mattram – örten mot migrän

by Mikaela Bjerring on 5 juni, 2015 · 3 comments

in Alternativ medicin, Hälsa, Örtmedicin

Mattram är en läkeört som i århundraden använts för att lindra och motverka migrän.  Då plantan har analyserats kemiskt, har flera ämnen med läkande och smärtstillande ämnen upptäckts som antas ligga bakom den lindrande effekten vid migrän.

Mattram - ört mot migrän

Om örten mattram

Mattram är en flerårig växt med blommor som liknar prästkrage och kamomill. Den är ganska lätt att odla i Sverige och trivs bäst i torra och soliga lägen.

Studier som gjorts med migränpatienter visar att 70 % av dessa upplevde en förbättring efter att under en viss tid intagit en daglig dos av mattramblad. Enbart 50 % kände sig bättre efter motsvarande behandling med marknadens vanligaste medicin mot migrän. Örtens migränlindrande verkan antas bero på att den sakta häver de muskelkramper som hör samman med många former av migrän. Dessutom har örten en avslappnande verkan och inflammationshämmande egenskaper.

Hur intar man mattram bäst?

Mattram finns att köpa som tinktur eller extrakt, men kan i Sverige vara svårt att få tag i. Ett annat sätt är att odla själv och då äter man ett par blad om dagen eller gör te utav dom. Örten har dock en väldigt besk smak som de flesta inte upplever tilltalande att dricka.

Om man intar någon medicin eller lider av något sjukdomstillstånd, så ska man alltid rådgöra med sin läkare innan man intar mattram. Mattram ska t.ex. inte intas om man ta blodförtunnande medicin, eller är gravid.

Ett annat sätt att bli av med och få bukt med sin migrän är att inta kosttillskott av magnesium. Mineralet har visat sig vara mycket effektiv och säkert. Idag är magnesiumbrist mycket vanligt och kan ligga till grund för många hälsotillstånd. Mer om magnesiumbrist och hur det kan vara orsaken till din migrän kan du läsa om här.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARVår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Jonna augusti 7, 2015 kl. 10:17

Magnesium fungerar fantastiskt för mig!

Svara

2 Guimar oktober 5, 2016 kl. 23:59

Hej! vilken typ av magnesium köper du till migrän? tack för information. Mvh, Guimar

Svara

3 Laila H augusti 7, 2015 kl. 10:21

Örtmedicin är verkligen intressant!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: