– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept för nöt- och fröbröd som är lättbakat, fiberrikt och väldigt mättande. Ett glutenfritt och Paleo-vänligt bröd som även kan anpassas för LCHF. Här har jag använt mig av chiaägg för att göra en vegansk variant, men det går lika bra med vanliga ägg om man föredrar det.
Ingredienser:
- 2 dl valnötter
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl sesamfrön
- 1 1/2 dl solroskärnor
- 1 1/2 dl pumpakärnor
- 1/2 dl linfrön
- 4 ägg eller 4 chiaägg (4 msk chiafrön)
- 2 msk fiberhusk
- 3,5 dl vatten
- 1 dl mandelmjöl
- 1,5 dl tapiokamjöl
- 3 msk smakneutral kokosolja
- 1,5 tsk havssalt
Tapiokamjöl görs av torkade maniokrötter som man maler. Det är en stärkelserik rotfrukt som växer i tropiska regioner i Asien, Afrika och Amerika. Tapiokamjöl är väldigt tacksamt när man bakar glutenfritt eftersom det hjälper till att binda ihop degen/smeten. Det har en neutral smak och ger en bra konsistens. För den som vill göra ett LCHF-vänligt bröd så gör man ägg-varianten av receptet och byter ut tapiokamjölet mot mer mandelmjöl.
Förberedelser
Börja med att blötlägga alla nötter och fröer förutom chiafröna. Det gör man för att bryta ner antinutrienterna som dom innehåller, vilket gör dom mer lättsmälta för magen. Pumpakärnor, sesamfrön, linfrön och valnötter blötlägger man i cirka 7 timmar och solroskärnor och cashewnötter i cirka 2 timmar. Skölj nötterna/fröerna noggrant. Lägg dom i en skål. Häll på med rumstempererat vatten så de täcks helt och tillsätt ungefär 1 msk havssalt per liter vatten. Täck skålen eller burken med en kökshandduk och låt dom sedan stå och blötläggas/aktiveras i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Efteråt häller du över dom i en sil och sköljer av dom noga under rinnande vatten.
Så här gör du:
- Om du ska använda dig av chiaägg istället för vanliga ägg så blandar du 4 msk chiafrön och 2 msk fiberhusk med 3,5 dl vatten. Om du väljer att använda ägg så blandar du bara 2 msk fiberhusk med 3,5 dl vatten. Låt sedan fiberblandningen stå och svälla i cirka 10 minuter.
- Mixa valnötterna och cashewnötterna under några sekunder i en matberedare så dom blir grovhackade.
- Blanda ner alla nötter och fröer tillsammans med tapiokamjöl, mandelmjöl, kokosolja och havssalt i skålen med fiberblandningen. Ska du använda ägg så tillsätter du även dom. blanda ihop allt tills du fått en deg som håller ihop bra. Den ska inte vara smulig, så tillsätt lite mer vatten om den känns torr. Låt sedan degen stå ytterligare 30 minuter så att fibrerna får tid att svälla ordentligt.
- Lägg över degen i en brödform klädd med bakplåtspapper och tryck ut jämnt. Strö över lite frön om du vill.
- Grädda brödet i 160 °C, i mitten av ugnen i 60-70 minuter.
- Lyft ur brödet ur formen och låt det svalna helt innan du skär i det.
- Brödet går utmärkt att frysas i skivor och blir jättegott när det rostas.
Så gott! Ska spara receptet och göra det efter jul.
Trevligt Emmy!