– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept på ett riktigt gott morotsbröd rikt på fibrer. Ett glutenfritt och mjölkfritt bröd som blir saftigt och mjukt med en lite hårdare skorpa. Hembakat bröd när det smaka som bäst.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 5 1/2 dl glutenfri mjölmix
- 3 dl glutenfria havregryn
- 4 dl havremjölk (går att byta ut mot vatten)
- 2 msk fiberhusk
- 1 msk smakneutral kokosolja
- 1 msk honung
- 1 tsk havssalt
- 2 msk hela linfrön
- 1/2 dl solroskärnor
- 2 dl rivna morötter
Gör så här:
- Värm havremjölken till 37 °C (fingervarmt), smula ner jästen och låt den lösas upp.
- Tillsätt fiberhusk och låt vätskan svälla i cirka 15 minuter.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg med hjälp av degkrokar. Glutenfritt bröd kräver ofta en kraftig bearbetning för att bli riktigt bra, så låt degkrokarna jobba sig genom degen under 10 minuter. Degen ska vara något klibbigare än en vanlig bröddeg.
- Forma degen till ett bröd och lägg det på en plåt klädd med bakplåtspapper eller använd dig av en brödform. Själv tycker jag att det blir bättre i en brödform. Låt sedan brödet jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Se till att det är helt dragfritt i köket. Skulle brödet inte ha rest sig bra efter 40 minuter så låt det jäsa lite till.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 °C i ungefär 35 minuter.
- Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler. Som med många glutenfria bröd behöver det svalna helt för att sätta sig och bilda rätt konsistens innan det är redo att ätas.
Så gott det ser ut! Tack för receptet, det ska jag prova av baka.
Blir riktigt gott. 🙂
Mums! Älskar morotsbröd 🙂
Visst är det gott!
Ser gott ut!
Ett av favoritbröden. 🙂
Hejsan…
Jag har precis skaffat mig en råsaftcentrifug och skulle vilja nyttja morotsresterna från juicandet…
Ska jag minska ned på vätskemängden, om jag tar 2 dl morots-”kött”?
Om ja, i så fall, med hur mycket?
Nej, du får istället öka vätskemängden något. Prova dig fram när du blandar degen, känns den för torr för en ”normal bröddeg” så tillsätt lite mer vätska.