– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Baobab är en unik frukt som härstammar från Afrikas torra savanner. Frukten har ett rikt näringsinnehåll och är en mycket bra källa för kostfiber, kalcium, magnesium, kalium och C-vitamin. Dessutom bjuder frukten på en riktigt god söt-syrlig smak.



Kärt barn har många namn. Baobabträdet har flera smeknamn och där ibland ”livets träd”, ”apbrödsträdet” och ”upp-och-ner trädet”. Det ståtliga namnet ”livets träd” har den fått för att den kan leva i flera tusen år och har förmåga att lagra stora mängder vatten i sina stammar och grenar under väldigt lång tid. Ett träd kan samla på sig upp till 30 000 liter vätska. Det betyder att under perioder med extrem torka så är trädet många gånger en räddning för både människor och djur. Smeknamnet ”apträdet” har den fått efter att babianer under alla år hängt från trädets lianer och smaskat i sig frukten. Smeknamnet ”upp-och-ner trädet” kommer från att det ser ut som att rötterna har rivits upp och att trädet sedan planterats upp och ner.
Baobab som livsmedel
Baobab innehåller rikligt med kostfiber (ca 50 %) varav 23 % är olösliga och 77 % lösliga. Dessutom innehåller frukten en betydande mängd C-vitamin, magnesium, kalcium, järn och kalium. I Sverige hittar du inte Baobab på fruktavdelningen, men baobabpulver finns att köpa på hälsokostbutiker och bjuder på en härlig söt-syrlig citrussmak. Ett näringsrikt pulver att t.ex tillsätta i smoothies, drycker, strö över gröten eller yoghurten. I Afrika är det vanligt att man blandar pulvret med vatten och dricker som saft.
Återförsäljare av baobabpulver hittar du här
Relaterade inlägg:
Vilken intressant frukt och träden är dessutom väldigt vackra.
Visst är den och dessutom riktigt god.