Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Öka din energi med superfoods

av | mar 13, 2017 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 2 Kommentarer

– I betalt samarbete med Bodylab – Sidan innehåller reklam genom länkar till bodylab.se –

Att få i sig tillräckligt med bra näring varje dag kan många gånger vara en utmaning. Vi behöver helt enkelt få i oss näringsrik mat för att tillgodose kroppens behov av vitaminer, mineraler, protein, fettsyror etc. Här följer exempel på livsmedel som är extra näringstäta, så kallade ”superfoods”.

Öka din energi med superfoods

Greens blend

Att få i sig tillräckligt med grönt varje dag ger kroppen en härlig näringsboost. Genom att inkludera en stor variation av superfoods så som alger, matgräs, grönsaker, bär, fröer och andra växtdelar i din kost så förser du kroppen med massor av bra näring. Exempel på en sådan produkt är Greens blend, som innehåller chlorella, spirulina, grönt te, spenat, myntablad, lime, havregräs, vetegräs, korngräs, rå kakao, chiafrö, gojibär, linfrömjöl, solroslecitin, grönkål, broccoli och acaibär. Blanda 1-2 tsk med vatten eller tillsätt i din supersmoothie eller proteinshake.

Reds blend

Reds blend innehåller en långa rad bär, frukter och grönsaker så som gojibär, körsbär, tranbär, svarta vinbär, hallon, acaibär, baobabfrukt, guava, papaya, jordgubbar, lila morötter, blåbär och rödbetor. Denna välsmakande variation av superfoods ger dig en riktig näringsboost och härlig energikick. Blanda ut 1-2 tsk med vatten eller tillsätt i din supersmoothie eller proteinshake. Du kan även stör den över yoghurten eller gröten för att höja näringsvärdet och smaken.

Jordnötssmör

Jordnöten är en baljväxt som är rik på energi och näring. Nötterna innehåller bland annat B-vitaminer, kalcium, magnesium E-vitamin, resveratrol och Q10. De är även rika på protein, fibrer och fett. Det populära jordnötssmöret finns att köpa i många varianter så som smooth, crunchy, eller chocolate crunch.

Det finns även pulveriserat jordnötssmör som innehåller mindre fett och 85 % färre kalorier. Det pulvriserade jordnötssmöret framställs genom att jordnötterna först kallpressas på olja, vilket reducerar fetthalten. Därefter finmals jordnötterna till ett smakrikt pulver. Det finns i smakerna naturell som innehåller 100 % jordnötter och choklad som innehåller 90 % jordnötter och 10 % kakaonibs.

Både krämigt jordnötssmör och pulveriserat jordnötssmör är riktigt gott och kan förhöja smaken och proteininnehållet i dina proteinshakes och smoothies. Prova även att tillsätta i kvarg, dina proteinpannkakor eller använd i matlagning eller bakning.

Gojibär

Gojibär är en riktig superfood och räknas som ett av de mest näringsrika bär som finns. Bäret innehåller rikligt med mineraler så som kalcium, järn, krom, koppar, zink, geranium och selen. Det innehåller även en betydande mängder B-vitaminer, E-vitamin och cirka sex gånger mer betakaroten än morötter. Dessutom innehåller ett gojibär mer C-vitamin än en hel apelsin.

Goji innehåller även 18 aminosyror var av 7 essentiella. En riktig liten vitaminbomb direkt från naturen som dessutom smakar ljuvligt gott. Finns att köpa som torkade bär, men vill du ge dina smaklökar en verklig lyx så ska du prova torkade gojibär överdragna med mörk choklad. Helt oemotståndligt goda.

Kakaonibs

Kakonibs är små bitar av krossade kakaobönor. Rå kakao är känd för att vara ett av världens mest antioxidantrika superfoods och innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler, spårämnen, fettsyror, antioxidanter, aminosyror och kraftfulla växtnäringsämnen. Med alla sina nyttigheter är kakaobönan en riktig boost för hälsan och välbefinnandet.

Kokosolja

Kokosoljan innehåller bland annat fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra. Medan laurinsyra bidrar till att skydda mot bakterier och virus, så fungerar kaprylsyra som energi samtidigt som den gynnar tillväxten av goda tarmbakterier (1). Detta stödjer immunsystemet samtidigt som det bidrar till mag- och tarmhälsan. Fettsyrorna skyddar organen och ger bra struktur och styrka åt cellmembranen. De har även en positiv inverkan på de vita blodkropparnas funktion (2).

De medellånga fettsyrorna förbränns snabbt eftersom de direkt omvandlas till energi i kroppen. Det betyder att fettet inte cirkulerar och lagras som kroppsfett på samma sätt som andra fettsyror (3) (4). Det är därför inte så konstigt att kokosoljan har kommit att bli så uppskattad bland dom som vill leva en sund livsstil.

IMO – Fibersirap

Fibersirap har en tjock sirapsliknande konsistens och en naturlig sötma som är cirka 60 % sötare än vitt socker. Det som är unikt med fibersirap är att den innehåller 70 % prebiotiska fiber och endast 5 % sockerarter, vilket gör den till ett bra val när man vill minska ner på kolhydrater och socker. Fibersirap kan ersätta vanlig sirap och vitt socker i de flesta recept. Hälsosammare sött och LCHF-vänligt.

Chiafrön och psylliumfrön

Att få i sig tillräckligt med fiber är viktigt för att tarmarna ska fungera normalt. Fiberrika livsmedel ger även större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Det innebär också att GI-värdet i måltiden sänks och att blodsockret håller sig på en jämnare nivå.

Psylliumfrön, även kallat loppfrön är små frön med högt fiberinnehåll (85 %), vilket gör det till ett riktigt bra fibertillskott. Tillsätt i juice eller din smoothie. Chiafrön är ett annat fiberrikt frö som även är rikt på aminosyror och fleromättade fetter. Använd t.ex. för att göra chiapudding till frukost eller mellanmål eller strö över gröten eller yoghurten.

 

Återförsäljare av samtliga superfoods är Bodylab.se

 

Källor och Referenser:

(1) ”The healing miracle of coconut oil”, Bruce Fife, 2001

(2) ”Coconut: In support of good health in the 21st century”, Mary G. Enig, 1999. 

(3) Mary G. Enig, Ph.D. “Hälsa och näringsmässiga fördelar från kokosolja: En viktig Funktionell Food for the 21st Century” Presenterad vid AVOC Lauric Oils Symposium, Ho Chi Min City, Vietnam, 25 April 1996. 

(4) Short term effects of dietary medium-chain fatty acids and n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on the fat metabolism of healthy volunteers. Lipids Health Dis. 2003 Nov 17;2(1):10.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Jonas

    Finns inget bättre sätt att stödja hälsan än att äta en ren och näringstät kost.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close