Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Ayurveda betyder “kunskapen om livet”, vilket enligt hälsofilosofin finns inom oss alla. Men på grund av inre och yttre omständigheter som vi stöter på i det dagliga livet, så är det lätt vi förlorar kontakt med vår inre intelligens. Det gör att vi inte kan utveckla den kunskap som vi redan bär grunden till. Ayurveda är ett synsätt som ska få oss att hitta tillbaka till vår ursprungliga balans, så vi kan vårda vår fysiska, psykiska och själsliga kraft som gör att vi kan självläka och uppnå optimal hälsa.

Om Ayurveda "kunskapen om livet"

Om hälsofilosofin Ayurveda

Både ayurveda och yoga kommer ursprungligen från vediska läror och tros vara mellan 5000-6000 år gamla. Det ayurvediska medicinska hälsosystemet har praktiserats oavbrutet sen dess. Idag är det ett godkänt medicinskt system i Indien som används jämsides med västerländsk medicin på sjukhus, men som även har sin egen läkarutbildning. Den äldsta skriften av ayurveda heter Charaka Samhita och är en del av den vediska traditionen där även yoga, meditation och astrologi härstammar från.

Inom Ayurveda talar man om hälsa som ett naturligt tillstånd. Ett tillstånd som kroppen hela tiden försöker eftersträva. Man menar att vi genom att hitta tillbaka till vår ursprungliga balans och lär oss påverka och kontrollera vårt liv, kan vi bli fria från sjukdomar och hälsoproblem. Man behandlar inte bara obalansen ”det sjuka” utan hela människan. Betydelsen av att vårda vår mentala hälsa och själ är av lika stor vikt som livsstil, kost och motion. Det är ett synsätt där man ser på människan som en enhet av kropp, sinne och själ.

Ayurveda har tre grundmål:

  • Bota sjukdom och ohälsa.
  • Förebygga obalanser och sjukdom.
  • Sträva mot hälsa genom perfekt balans mellan kropp, sinne och själ.

Kroppskonstitutionerna inom Ayurveda

I den ayurvediska vetenskapen är varje människa unik och alla har sin individuella konstitution, sin egen kropp/själ-typ (dosha) – Vata, Pitta eller Kapha. Man menar att nyckeln till förståelse för vilka obalanser och sjukdomar vi löper störst risk att drabbas av är att identifierar vår egna konstitution. Därefter kan man läka från sjukdomar, lättare förebygga ohälsa och leva i harmoni med sig själv och sin omgivning.

Ayurveda – Att hitta balansen

Inom Ayurveda finns en mängd olika behandlingar för att återskapa den naturliga balansen mellan de tre doshorna, men den viktigaste medicinen är kosten och en individuellt anpassad diet. Två personer kan få två helt olika kostråd för ett och samma symptom.

Inom ayurveda används enbart naturens eget apotek. Man använder sig av en mängd olika örter och oljor för att hjälpa kroppen läka och återskapa balans. Till skillnad från traditionell västerländsk medicin är det inte symptomen som behandlas. Utgångspunkten är istället att identifiera obalanserna och därefter sträva mot att återskapa den naturliga balansen.

Många ayurvediska behandlingar fokuserar först och främst på att rena kroppen från toxiner (gifter), vilket är en förutsättning för att återskapa hälsa. Örter och oljor används invärtes och i kombination med utvärtes behandlingar som t.ex. olika massagetekniker, örtförband och oljeinpackningar. Man jobbar både med att behandla och förebygga sjukdomar och krämpor av olika slag.

Fysisk aktivitet, meditation och hur vi andas spelar även en central roll. Det handlar också om att lära sig hantera stress och kriser samt hur vi beter oss i relation till andra. Att fokusera på sina styrkor och inte på sina svagheter. Att se möjligheterna istället för hindren. Att hitta sin balans i kropp, sinne och själ som en helhet.

Fler inlägg kopplat till Ayurveda hittar du här

Relaterade inlägg:

2 Kommentarer

  1. Karro

    Trevligt och intressant inlägg!

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close