Om Ayurveda ”kunskapen om livet”

by Mikaela Bjerring on 3 april, 2017 · 2 comments

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Livsstil, Livsstilsförändringar, Meditation, Mental träning, Mindfulness

Ayurveda betyder “kunskapen om livet”, vilket enligt hälsofilosofin finns inom oss alla. Men på grund av inre och yttre omständigheter som vi stöter på i det dagliga livet, så är det lätt vi förlorar kontakt med vår inre intelligens. Det gör att vi inte kan utveckla den kunskap som vi redan bär grunden till. Ayurveda är ett synsätt som ska få oss att hitta tillbaka till vår ursprungliga balans, så vi kan vårda vår fysiska, psykiska och själsliga kraft så vi sedan kan självläka och uppnå optimal hälsa.

Om Ayurveda kunskapen om livet

Om hälsofilosofin Ayurveda

Både ayurveda och yoga kommer ursprungligen från vediska läror och tros vara mellan 5000-6000 år gamla. Det ayurvediska medicinska hälsosystemet har praktiserats oavbrutet sen dess. Idag är det ett godkänt medicinskt system i Indien som används jämsides med västerländsk medicin på sjukhus, men som även har sin egen läkarutbildning. Den äldsta skriften av ayurveda heter Charaka Samhita och är en del av den vediska traditionen där även yoga, meditation och astrologi härstammar från.

Inom Ayurveda talar man om hälsa som ett naturligt tillstånd. Ett tillstånd som kroppen hela tiden försöker eftersträva. Man menar att vi genom att hitta tillbaka till vår ursprungliga balans och lär oss påverka och kontrollera vårt liv, kan vi bli fria från sjukdomar och hälsoproblem. Man behandlar inte bara obalansen ”det sjuka” utan hela människan. Betydelsen av att vårda vår mentala hälsa och själ är av lika stor vikt som livsstil, kost och motion. Det är ett synsätt där man ser på människan som en enhet av kropp, sinne och själ.

Ayurveda har tre grundmål:

  • Bota sjukdom och ohälsa.
  • Förebygga obalanser och sjukdom.
  • Sträva mot hälsa genom perfekt balans mellan kropp, sinne och själ.

Kroppskonstitutionerna inom Ayurveda

I den ayurvediska vetenskapen är varje människa unik och alla har sin individuella konstitution, sin egen kropp/själ-typ (dosha) – Vata, Pitta eller Kapha. Man menar att nyckeln till förståelse för vilka obalanser och sjukdomar vi löper störst risk att drabbas av är att identifierar vår egna konstitution. Därefter kan man läka från sjukdomar, lättare förebygga ohälsa och leva i harmoni med sig själv och sin omgivning.

Ayurveda – Att hitta balansen

Inom Ayurveda finns en mängd olika behandlingar för att återskapa den naturliga balansen mellan de tre doshorna, men den viktigaste medicinen är kosten och en individuellt anpassad diet. Två personer kan få två helt olika kostråd för ett och samma symptom.

Inom ayurveda används enbart naturens eget apotek för att bota sjukdomar. Man använder sig av en mängd olika örter och oljor för att hjälpa kroppen läka och återskapa balans. Till skillnad från traditionell västerländsk medicin är det inte symptomen som behandlas. Utgångspunkten är istället att identifiera obalanserna och därefter sträva mot att återskapa den naturliga balansen.

Många ayurvediska behandlingar fokuserar först och främst på att rena kroppen från toxiner (gifter), vilket är en förutsättning för att återskapa hälsa. Örter och oljor används invärtes och i kombination med utvärtes behandlingar som t.ex olika massagetekniker, örtförband och oljeinpackningar. Man jobbar både med att behandla samt förebygga sjukdomar och krämpor av olika slag.

Fysisk aktivitet, meditation och hur vi andas spelar även en central roll. Det handlar också om att lära sig hantera stress och kriser samt hur vi beter oss i relation till andra. Att fokusera på sina styrkor och inte på sina svagheter. Att se möjligheterna istället för hindren. Att hitta sin balans i kropp, sinne och själ som en helhet.

Relaterade inlägg:

Fler inlägg kopplat till Ayurveda hittar du här

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Karro april 4, 2018 kl. 09:12

Trevligt och intressant inlägg!

Svara

2 Mikaela Bjerring april 4, 2018 kl. 09:51

Tack! Trevligt att du uppskattar det!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: