Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Användning av örten neem inom Ayurveda

av | jul 20, 2016 | Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Kroppsvård & skönhet | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Jordklok – 

Neem är en läkeört som använts inom den ayurvediska läkekonsten i över 4000 år. I Indien betraktas neem som en ”helig växt” och nyttjas flitigt för en lång rad ändamål. Inte minst är den uppskattad för hudvård, hårvård och munvård.

Användning av örten neem inom Ayurveda

Användning av neem inom ayurveda

Neemträdet med det vetenskapliga namnet Azhadiracta Indica växer främst i Indien och vissa delar av Afrika. Den tillhör trädfamiljen Meliaceae och har en livslängd på cirka 200 år. Trädet kan bli upp till 25 meter högt och får vita blommor som sedan blir till små gröna frukter.

I Indien har neemträdet fått smeknamnet “mirakelträdet” och ses som ett levande apotek där alla delar av trädet används. Bladen torkas och mals till neempulver. Grenarna används som tandborste. Fruktens frön pressas till neemolja och ur blommorna utvinner man eterisk neemolja. Inom ayurveda är neem oumbärlig. Den traditionella användningen går som sagt mycket långt tillbaka i tiden och lika uppskattad är den än i dag.

Genom moderna studier har man sett att neem har antibakteriella, antiseptiska och svamphämmande egenskaper (1) (2). Dessutom verkar den lätt sammandragande och regenererande på huden.

Neem inom ayurveda för utvärtes bruk

Neem inom ayurveda för utvärtes bruk

För utvärtes bruk är neem väldigt uppskattad för hudvård och olika typer av hudproblem. Genom tiderna har den bland annat använts flitigt vid akne, fet och oren hud, men den är även fantastisk för torr och irriterad hud. Andra traditionella användningsområden är vid eksem, hemorrojder, hudinflammationer, svampinfektioner, hudsprickor, kliande utslag och hudrodnad.

Inom ayurveda används neem även som stärkande och balanserande för hår och hårbotten. Den är också flitigt använt inom munvård eftersom den har värdefulla antibakteriella egenskaper. Neem finns därmed ofta med i ingredienslistan hos ayurvediska tandkrämer som till exempel produkten Ayurdent örttandkräm.

Att använda neemolja

Att använda neemolja

Neemolja är en rätt så fet och trögflytande olja med en väldigt distinkt doft. För att göra den mindre trögflytande och mer lätthanterlig kan man innan användning ställa flaskan i ett varmt vattenbad en stund.

Neemolja för hudvård

Neemoljan är som sagt mycket uppskattad för hudvård. Den används både för att generellt öka hudens kvalité och välmående, samt vid olika typer av hudproblem som nämnt ovan.

Det går bra att använda oljan som den är, men oftast brukar man blanda ut den med en mer lättflytande vegetabilisk olja som till exempel jojobaolja eller mandelolja. Prova dig fram vad som fungerar bäst för dig.

Neemolja för hår och hårbotten

För torr och irriterad hårbotten och vid torrt och livlöst hår är neemoljan fantastisk. Man kan till exempel blanda ett par droppar neemolja i schampot eller balsamet för att motverka torrt och frissigt hår. Man kan även göra en hårinpackning genom att blanda neemolja med en vegetabilisk olja som mandelolja eller kokosolja. Oljeblandningen masserar man sedan in i hårbottnen och ut över hårlängderna. Låt hårinpackningen verka en stund, följt av att du schamponerar håret som vanligt.

Fotbad med neemolja

Vid nagel- och fotsvamp är ett fotbad med neemolja en uppskattad huskur. Tappa upp varmt vatten, tillsätt cirka 15 droppar neemolja och sätt dig bekvämt med fötterna i fotbadet i 10-20 minuter. Man kan även smörja in fötterna med oljan efteråt.

Att använda neempulver

Att använda neempulver

Neempulver görs av neemträdets blad som torkas och mals till ett fint pulver. Pulvret kan man sedan blanda med vatten till en slät pasta för att använda för hud- och hårvård.

Ansiktsmask med neempulver

En härlig ansiktsmask med neempulver kan du blanda ihop genom att ta hälften neempulver och hälften rasullera. Tillsätt sedan ljummet vatten och rör ihop till en slät pasta i en lagom tjock konsistens. Applicera ansiktsmasken över ansikte, hals och dekolletage. Låt verka i 10-20 minuter och tvätta därefter av den med ljummet vatten.

Hårbottenkur med neempulver

Vid torr, irriterad och kliande hårbotten kan man göra en hårbottenkur med neempulver. Blanda neempulvret med varmt vatten till en pasta. Massera in pastan i hårbotten och låt verka i 10-20 minuter. Skölj ur med varmt vatten och tvätta håret med ett milt naturligt schampo.

Fotbad med neempulver

Precis som man kan använda neemolja vid nagel- eller fotsvamp kan man använda neempulver. Tillsätt 2-3 msk neempulver, 1 msk kokosolja och gärna 5 droppar tea tree olja till varmt vatten. Slappna sedan av med fötterna i badet i 10-20 minuter.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Källor och referenser:

(1) Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Published online 2016 Mar 1. doi: 10.1155/2016/7382506. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/

(2) Exploring the role of Azadirachta indica (neem) and its active compounds in the regulation of biological pathways: an update on molecular approach. Published online 2021 Mar 20. doi: 10.1007/s13205-021-02745-4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7981372/

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Karro

    Intressant info. Har alltid neemolja hemma, speciellt på sommaren. Använder det på myggbett och andra insektsbett. Fungerar riktigt bra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! kan tänka mig att neemolja är riktigt bra vid insektsbett.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close