Användning av örten neem inom Ayurveda

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 20 juli, 2016 · 2 comments

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Hårvård, Hudproblem, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Neem är en läkeört som har använts inom den indiska läkekonsten ayurveda i 1000-tals år. I Indien betraktas neem som en ”helig växt” och används flitigt för hudvård, hårvård, tandvård och invärtes för att stärka kroppen på en lång rad olika sätt.

Användning av örten neem inom Ayurveda

Om neem

Örten Neem kommer från trädet Azhadiracta Indica som växer i Indien och vissa delar av Afrika. Trädet har en livslängd på 200 år och bär vackra blommor och små frukter. I Indien har neemträdet fått smeknamnet ”mirakelträdet” och ses som ett levande apotek där man använder varenda liten del. För att framställa neempulver torkar man bladen som sedan mals till ett örtpulver. Av grenarna gör man tandborstar, frukternas frön pressas till neemolja och ur blommorna utvinner man eterisk neemolja. Alla dessa neem-produkter används sedan för en rad olika ändamål för så väl invärtes som utvärtes bruk.

Traditionell användning av Neem för hudvård och hårvård

För hudvård används både neempulver och neemolja traditionellt för sina antibakteriella, sammandragande och rengörande egenskaper. Så örten är riktigt bra för fetare och oren hud, men även för torr hud, hudsprickor, eksem och svampinfektioner. Innehållet av omega-6, omega-9, karetonoider och E-vitamin gör den vårdande. Tack vare substansen azadiraktin har den en stark antibakteriell verkan. Man kan antingen smörja in huden med neemolja, eller blanda neempulver med vatten till en pasta och applicera på ansiktet som en mask eller använda som ett omslag på andra delar av kroppen. Inom ayurveda anses neem otroligt stärkande och balanserande för hår och hårbotten. Ta några droppar neemolja och massera i hårbotten och ut över längderna. Vid fotsvamp kan du tillsätta ca 15 droppar olja till ett fotbad.

Neem för tandvård

Neem är också flitigt använt inom naturlig tandvård eftersom den har starka antibakteriella egenskaper. I Indien används neemkvistar som tandborstar och neem finns ofta med i ingredienslistan hos ayurvediska tandkrämer.

Neem för invärtesbruk

Neempulver för invärtes bruk säljs i kapslar. Inom ayurveda används neempulver ofta vid hudproblem, eksem, matsmältningsproblem, candida, hosta och andra luftvägsbesvär.

Återförsäljare av neem-produkter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Karro juli 28, 2016 kl. 07:57

Intressant info. Har alltid neemolja hemma, speciellt på sommaren. Använder det på myggbett och andra insektsbett. Fungerar riktigt bra.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 29, 2016 kl. 13:34

Tack! kan tänka mig att neemolja är riktigt bra vid insektsbett.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: