Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Örter / Naturmedicin

I alla tider har människan vänt sig till växtvärlden för att få läkedom och hjälp. Under årtusenden samlade folkstammar kunskap om örter och dess läkande och hälsofrämjande egenskaper genom försök och misstag. Idag används många örter för att förhöja smaken i maten och för hälsofrämjande huskurer. Andra används som naturmedicin och egenvårdsmedel vid olika åkommor.

Användning av örter och naturmedicin

Traditionell användning av örter & naturmedicin

Traditionellt var det kvinnorna som samlade och föreskrev eller utdelade örter. På grund av barnafödande m.m. förde kvinnorna ett mindre rörligt liv än männen, vilket gav dem tillfälle att ägna sig åt läkekonsten och utveckla örter till medicin. Forntidens folk såg också ett samband mellan förnyad hälsa och kvinnans förmåga att ge nytt liv genom att föda barn. Läkekonst och kunskap om örter ärvdes från mor till dotter. Systemets effektivitet blev beroende både på exaktheten i deras gemensamma observationer och förmågan hos den enskilda utövaren.

Förr i tiden var det tradition att ta stärkande örter på våren för att återställa kroppens vitalitet efter vinterns brist på färska grönsaker, bär och frukt. Andra örter användes för att stärka och höja aktiviteten i olika kroppssystem efter behov. Många örter beskrivs som adaptogena, vilket betyder att de har förmågan att stabilisera och balansera vitala kroppsfunktioner. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. Adaptogener är substanser som allmänt stärker immunsystemet så att det klarar av att anpassa sig till olika stressfaktorer och yttre angrepp. Det hjälper till att förhindra att kroppen hamnar i obalans, vilket annars kan leda till utmattningstillstånd och sjukdom.

När skriften väl kom till bruk minskade svårigheten att komma ihåg och beskriva egenskaperna av de olika örterna. På 3000-talet f.Kr hade bland annat de parallella kulturerna i Kina, Babylonien, Egypten och Indien börjat skriva ner sina kunskaper om medicinska örter och dess förebyggande och läkande krafter. Indisk ayurveda och traditionell kinesisk medicin (TCM) är exempel på två läkekonster som är högt aktade och flitigt använda än idag.

Här kan du läsa mer om några uppskattade örter:

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close