Örter / Naturmedicin

by Mikaela Bjerring

I alla tider har människan vänt sig till växtvärlden för att få läkedom och hjälp. Under årtusenden samlade folkstammar kunskap om örter och dess läkande och hälsofrämjande egenskaper genom försök och misstag. Idag används många örter för att förhöja smaken i maten och för hälsofrämjande huskurer. Andra används som naturmedicin och egenvårdsmedel vid olika åkommor.

Örter och naturmedicin

Traditionell användning av örter och naturmedicin

Traditionellt var det kvinnorna som samlade och föreskrev eller utdelade örter. På grund av barnafödande m.m. förde kvinnor ett mindre rörligt liv än männen, vilket gav dem tillfälle att ägna sig åt läkekonsten och utveckla örter till medicin. Forntidens folk såg också ett samband mellan förnyad hälsa och kvinnans förmåga att ge nytt liv genom att föda barn. Läkekonst och kunskap av örter och naturmedicin ärvdes från mor till dotter. Systemets effektivitet blev beroende både på exaktheten i deras gemensamma observationer och förmågan hos den enskilda utövaren.

Förr i tiden var det tradition att ta stärkande örter på våren för att återställa kroppens vitalitet efter vinterns brist på färska grönsaker, bär och frukt. Andra örter användes för att stärka och höja aktiviteten i olika kroppssystem efter behov. Många örter beskrivs som adaptogena, vilket betyder att de har förmågan att stabilisera och balansera vitala kroppsfunktioner. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. Adaptogener är substanser som allmänt stärker immunsystemet så att det kan klara av olika stressfaktorer och yttre angrepp, och förhindra att kroppen hamnar i obalans, vilket kan leda till utmattningstillstånd och sjukdom.

Med tiden när skrift kom till bruk minskade svårigheten att komma ihåg och beskriva egenskaperna av de olika örterna. På 3000-talet f.Kr hade bland annat de parallella kulturerna i Kina, Babylonien, Egypten och Indien börjat skriva ner sina kunskaper om medicinska örter och dess förebyggande och läkande krafter. Indisk ayurveda och traditionell kinesisk medicin (TCM) är exempel på två läkekonster som är högt aktade och flitigt använda än idag.

Här kan du läsa mer om några uppskattade örter:

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAROm örter som kryddor och som naturläkemedel: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5