Pantotensyra, vitamin B5

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 22 oktober, 2016 · 0 comments

in Blogg, Huden, Kost, Kosttillskott


Pantotensyra är ett vattenlösligt B-vitamin som bidrar till cellernas ämnesomsättning. I naturen är pantontensyra vanligt förekommande, precis som namnet avslöjar. Pantos är nämligen grekiska och betyder ”överallt”.

Pantotensyra, vitamin B5 finns rikligt i bland annat baljvaäxter

  • Pantotensyra, vad är det?
  • Pantotensyra i tillskott
  • Var finns pantotensyra naturligt?

Pantotensyra, vad är det?

Pantotensyra är ett vanligt förekommande vitamin i naturen och i kroppen fungerar den som en del av ämnesomsättningen. Eftersom vitaminet är så pass vanligt i naturen, är det relativt lätt att komma upp i dagsbehovet på 6 mg. Några egenskaper av pantotensyra som idag är väldokumenterade och därmed även godkända påstående, är att vitaminet bidrar till normal mental prestationsförmåga och minskad trötthet och utmattning. Det bidrar även till normal energiomsättning, samt normal syntes och omsättning av steroidhormoner, d-vitamin och vissa neurotransmittorer.

Det finns även en teori om att pantotensyra skulle kunna hjälpa mot akne. Denna teori publicerades 1995 av Doktor Lit-Hung Leung som grundar sig i att vid brist på pantotensyra så kommer kroppen prioritera hormonproduktion framför fettmetabolism, vilket då gör att fettsyror lagras i talgkörtlarna. Detta skulle då bidra till att man får akne eller att aknen förvärras. Det finns även en teori om att brist på pantotensyra skulle kunna leda till att man lättare får grått hår. Ingen av dessa påståenden är dock vetenskapligt bevisade nog, så det är något man själv får ta ställning till om man vill testa.

Pantotensyra i tillskott

Många av de som använder sig av extra tillskott av vitamin b5 gör det i ett försök att få en finare hud eller för att öka sin mentala fokus. Som nämnt ovan så finns det vissa studier som indikerar att pantotensyra skulle kunna förbättra aknehud, men fler och större studier behövs för att fastställa den effekten av vitaminet. Som tillskott finns pantotensyra både som enskilt tillskott, i multivitaminer och i B-vitaminkomplex.

Var finns pantotensyra naturligt?

Pantotensyra finns i många olika sorters mat, men extra rika källor ät t.ex:

  • Baljväxter
  • Kött
  • Nötter
  • Avokado
  • Fullkornsprodukter.

Relaterade inlägg:

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: