Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Pantotensyra, vitamin B5

av | okt 22, 2016 | Blogg, Huden, Kost, Kosttillskott | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –


Pantotensyra är ett vattenlösligt B-vitamin som bidrar till cellernas ämnesomsättning. I naturen är pantontensyra vanligt förekommande, precis som namnet avslöjar. Pantos är nämligen grekiska och betyder “överallt”.

Om Pantotensyra, vitamin B5

 

  • Pantotensyra, vad är det?
  • Pantotensyra i tillskott
  • Var finns pantotensyra naturligt?

Vad är pantotensyra?

Pantotensyra är ett vanligt förekommande vitamin i naturen och i kroppen fungerar den som en del av ämnesomsättningen. Eftersom vitaminet är så pass vanligt i naturen, är det relativt lätt att komma upp i dagsbehovet på 6 mg. Några egenskaper av pantotensyra som idag är väldokumenterade och därmed även godkända påstående, är att vitaminet bidrar till normal mental prestationsförmåga och minskad trötthet och utmattning. Det bidrar även till normal energiomsättning, samt normal syntes och omsättning av steroidhormoner, d-vitamin och vissa neurotransmittorer.

Det finns även en teori om att pantotensyra skulle kunna hjälpa mot akne. Denna teori publicerades 1995 av Doktor Lit-Hung Leung som grundar sig i att vid brist på pantotensyra så kommer kroppen prioritera hormonproduktion framför fettmetabolism, vilket då gör att fettsyror lagras i talgkörtlarna. Detta skulle då bidra till att man får akne eller att aknen förvärras. Det finns även en teori om att brist på pantotensyra skulle kunna leda till att man lättare får grått hår. Ingen av dessa påståenden är dock vetenskapligt bevisade nog, så det är något man själv får ta ställning till om man vill testa.

Pantotensyra i tillskott

Många av de som använder sig av extra tillskott av vitamin b5 gör det i ett försök att få en finare hud eller för att öka sin mentala fokus. Som nämnt ovan så finns det vissa studier som indikerar att pantotensyra skulle kunna förbättra aknehud, men fler och större studier behövs för att fastställa den effekten av vitaminet. Som tillskott finns pantotensyra både som enskilt tillskott, i multivitaminer och i B-vitaminkomplex.

Var finns pantotensyra naturligt?

Pantotensyra finns i många olika sorters mat, men extra rika källor ät t.ex:

  • Baljväxter
  • Kött
  • Nötter
  • Avokado
  • Fullkornsprodukter.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close