– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Under hösten och vintern är det högsäsong för grönkål, så då bör man ta tillvara på tillfället och äta lite mer av de gröna bladen. Grönkål har nämligen ett imponerande näringsvärde och är dessutom väldigt gott. Här följer ett recept på grönkålspesto som ett alternativ till klassisk pesto.



Detta behöver du:
- 2 dl grönkål (hackad)
- 1 dl hampafrön
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl pecorino eller 1 dl cashewnötter som ett veganskt/laktosfritt alternativ
- 1/2 dl hampafröolja (riktigt god smak med en bra balans mellan omega-3 och omega-6)
- Örtsalt
- Svartpeppar
- Chiliflingor (valfritt)
Gör så här:
- Skölj grönkålen och skär bort dom tjocka stammarna.
- Mixa grönkålen med hampafröna och vitlöken.
- Tillsätt pecorino och hampafröolja och mixa några sekunder till. Om du gör den veganska/laktosfria varianten så tillsätter du cashewnötterna i steget innan.
- Tillsätt örtsalt, peppar och eventuellt lite chili. Smaka av tills du är nöjd med kryddningen.
Kort om grönkål
Grönkål är en relativt lättodlad grönsak som trivs bra i vårt kalla klimat. Den tål både kyla och snö med temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör att grönkål kan odlas hela hösten och vintern och skördas efterhand som den ska säljas. Grönkålens näringsvärde är imponerande. Den är fiberrik och innehåller betydande mängder kalcium, järn, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och folsyra. Grönkål innehåller även lutein och zeaxantin som är bra för våra ögon.
Lite kort om hampafrö och hampafröolja
Hampafröet är ett fascinerande litet frö som anses vara en riktig ”superfood”. Det är faktiskt ett av de mest näringsrika fröer som finns. Dom är fiberrika och har en optimal balans mellan omega-3 och omega-6. Hampafrön innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Det är definitivt ett livsmedel som kan bidra med mycket värdefull näring och dessutom väldigt gott. Kallpressad hampafröolja har en vacker grön färg och en god nötaktig smak. Hampafröolja passar utmärkt för att ringla över salladen, eller tillsätta i kalla såser och dressingar.
Relaterade inlägg:
Låter ju riktigt gott! Det ska jag absolut prova 🙂
Grönkålspesto är verkligen riktigt gott så det tycker jag du ska prova. 🙂
Så gott det låter och jag älskar ju grönkål så det kan ju aldrig vara fel. tack för tipset!
Riktigt gott är det 🙂
Låter så gott! Hur länge håller den?
Jag skulle säga att den håller sig i 5 dagar i alla fall.
Tack för receptet! 🙂
Det blir riktigt gott. Tycker absolut du ska prova! 🙂