– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Att göra egen vegetabilisk yoghurt är hur lätt som helst och fantastiskt gott. Dessutom mår magen och tarmen bra av de hälsosamma bakterier som man får i sig genom mjölksyrad mat. Här följer ett recept för hur du gör en krämig cashewyoghurt.

Cashewyoghurt är ett laktosfritt och fantastiskt gott alternativ till vanlig yoghurt. Man kan även göra yoghurt på annan vegetabilisk mjölk, men denna är en av mina absolut favoriter. Cashewyoghurt är näringsrikt, mättande och så gott att du kommer vilja göra den om och om igen.
Ingredienser för cashewyoghurt:
- 4 dl orostade cashewnötter
- 3 dl ljummet vatten
- 4 kapslar mjölksyrabakterier (jag använde probioplex)
- 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
Redskap:
- Skål
- Mixer
- Nötmjölkspåse
- Kökshandduk
- Sked
Gör så här:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna. Skölj av nötterna, lägg dom i en skål och häll på med vatten så dom täcks helt. Tillsätt lite havssalt och täck över med en kökshandduk. Låt nötterna sedan stå i rumstemperatur i 3-4 timmar. Lägg dom därefter i ett durkslag och skölj av med kallt vatten.
- Mixa cashewnötterna med rumstempererat vattnet tills du fått en helt slät konsistens. Det brukar ta 2-5 minuter beroende på hur stark din mixer är.
- Sila cashewmjölken genom en nötmjölkspåse ner i en skål.
- Tillsätt mjölksyrabakterierna genom att dra isär kapslarna så du kan tömma innehållet. Se till att du blandar om väl. Om du vill smaksätta med vaniljpulver så tillsätter du även det.
- Täck över skålen med något som inte sluter helt tätt som till exempel en kökshandduk.
- Låt skålen stå framme i rumstemperatur i 24-48 timmar. Rör om och smaka av med jämna mellanrum tills du uppnått den syrlighet och konsistens som du vill ha.
- När du är nöjd med smaken och konsistensen så ställer du in din cashewyoghurt i kylskåpet, vilket gör att syrningsprocessen avstannar. Den håller sig därefter bra i minst 5 dagar.
Relaterade inlägg:
Måste testas! 🙂
Det blir verkligen gott Emma!
Men gud vad gott det ser ut och låter! Ska absolut prova att göra det. Tack för tipset och receptet.
Varsågod Frida! Så gott och lätt att göra. 🙂