Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Örter och kryddor är rena medicinen

av | aug 9, 2011 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Det finns många underbara egenskaper av olika örter och kryddor som man kan ta tillvara på genom att inkludera i sin kost. Vår kryddhylla är inget mindre än ett medicinskåp. Genom att lära sig mer om vad de olika örterna är bra för kan man med ren och naturlig mat stödja hälsan på många sätt. Här följer några exempel.

Örter och kryddor är rena medicinen

Traditionell användning av kryddor/örter som “medicin”

Om du känner dig trött, sjuk och hängig, eller lider av lättare krämpor där sjukvård inte är nödvändigt, ta en titt i kryddhyllan. Kryddor kan nämligen många gånger fungera som effektiva huskurer. Det finns mycket kunskaper om kryddor som vi håller på att återupptäcka, och det forskas mycket mer om kryddor idag än vad det gjorts på länge. Kryddor och örter innehåller generellt en hög koncentration av antioxidanter och andra antiinflammatoriska ämnen. Kryddor och örter kan också tillsammans med andra livsmedel ge synergistiska effekter när det gäller bioaktiva ämnen. Här följer några exempel:

 • Kanel kan vara bra vid högt blodtryck, samt bidra till att stabilisera blodsockret. Kanel kan även vara gynnsamt vid artrit och andra ledbesvär. Se dock till att du väljer rätt sorts kanel.
 • Ingefära är en krydda med antiinflammatoriska egenskaper. Väl värt att inkludera i sin kost när man har ökad inflammation i kroppen som t.ex vid ledvärk. Det är även väl känt att ingefära hjälper mot illamående vid åksjuka och under graviditet.
 • Rosmarin sägs vara bra för minnet och hjälpa vid huvudvärk. Innehåller även antioxidanter och järn. Det finns även studier som visar att eterisk rosmarinolja och lavendel kan hjälpa vid stress. Mer om det kan du läsa om här.
 • Persilja innehåller mycket järn. Bra vid förkylningar och det rika innehållet av antioxidanter stödjer kroppens immunsystem.
 • Kardemumma har bland annat en lång traditionell användning för att stödja matsmältningen.
 • Oregano innehåller rikligt med antioxidanter som stödjer immunsystemet.
 • Chili är en känd krydda för att öka förbränningen i kroppen och stödjer ämnesomsättningen. Chili innehåller även rikligt med antioxidanter om stödjer immunsystemet. Det är därför en ört som kan fungera som första hjälpen vid förkylning. Röd chili har även en lång traditionell användning vid magkatarr och magsår.
 • Salvia har en lång traditionell användning för att lösa kramper i magen. Det är en ört som fungerar svetthämmande och stimulerande för aptiten.
 • Vitlök är allmänt känt för att stödja hjärt- och kärlhälsan. Bra vid förkylning och fungerar inflammationshämmande.
 • Timjan är en ört som har en kramplösande effekt. Innehåller även rikligt med C-vitamin som fungerar som en antioxidant som stödjer immunsystemet.
 • Koriander är en ört som är väl värd att inkludera i sin kost när man lider av dålig matsmältning och gasig mage.

 

Återförsäljare av ekologiska örter/kryddor hittar du här

 

Källor och Referenser:

”Fytomedicin, en fickhandbok om medicinalväxter” av Hans Bertil Juneby, ”Örtmedicin och växtmage” och ”Litet örtlexikon”.

Vår örtabok, Rabén prisma  ,ISBN 91-518-2782-4

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Kalle A

  Många intressanta inlägg du har! Jag lär mig något nytt varje gång jag går in på din hemsida!

  keep it upp, du har en trogen läsare 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart! Tack för uppskattningen och för att du följer! 🙂

 2. Anita Berg

  Ja, verkligen intressant, jag har ledproblem själv. Jag har fått reda på mycket bra information på din sida om hur jag kan ändra min kost för att förbättra mina problem!

  Tack för en underbar hemsida 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart att du hittat många hjälpfulla tips! 🙂

 3. Malin skog

  Jag hade ingen aning om, eller tänkt på att vanliga kryddor faktiskt är bra för hälsan! Man kryddar ju bara för att maten ska smaka bra! Så nu ska jag verkligen bli bättre på att krydda, och ska våga prova nya kryddor!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det tycker jag att du ska göra! Det bästa man kan göra för hälsan är att äta bra och näringsrik mat.

 4. Christina

  Mycket bra hemsida. Gillas skarpt. Saknar däremot gurkmejan i listan över kryddor, gurkmejan som är otroligt läkande.
  Christina

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Håller med om att Gurkmeja är en fantastisk krydda och använder den flitigt själv. Det finns så många örter att skriva om, och ovan var enbart ett urval. Jag har dock inkluderat den i andra inlägg jag skrivit.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close