Studie på probiotika vid kronisk trötthet

by Mikaela Bjerring on 16 juli, 2012 · 0 comments

in Blogg, Forskning, Kost, Sjukdomar - Symtom

Mjölksyrabakterier så kallad probiotika kan hjälpa människor som lider av kronisk trötthet (CFS) visar en svensk forskningsstudie. Man kunde bland annat se att korttidsminnet förbättrades och att koncentrationsförmågan ökade.

Probiotika vid kronisk trötthet

Studie – Probiotika vid kroniskt trötthetssyndrom

Efter det att sambandet mellan immunsystemet, mag-tarmsystemet, och centrala nervsystemet blivit erkänt så beslöt en svensk forskargrupp att undersöka om probiotika, så kallade goda bakterier kunde lindra tillståndet vid kronisk trötthet.

Pilotstudien utfördes vid Karolinska universitetssjukhuset och publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nutrition Journal (1). Resultatet visade att intag av probiotika kan bidra till ett förbättrat tillståndet hos människor med kroniskt trötthetssyndrom (CFS).

Forskarna följde en grupp människor under totalt tio veckor. Man började att observera deltagarna två veckor innan behandlingen, därefter fick personerna kosttillskott av probiotika två gånger om dagen under fyra veckor följt av ytterligare fyra veckors observation. Några av de positiva resultaten som patienterna upplevde när de intog probiotika var stärkt kognitiv förmåga som förbättrade deras korttidsminnet och koncentrationsförmåga.

De som drabbas av kronisk trötthet (CFS) upplever en extrem och varaktig fysisk och psykisk utmattning, med nedsatt kognitiv funktion. Varför vissa utvecklar sjukdomen är ännu inte klarlagt, men en trolig orsak anses vara ett inflammatoriskt tillstånd och en obalans i tarmfloran och immunsystemet. Enligt vårdguiden.se är ca 45 000 personer i Sverige drabbade och många av dessa får förtidspensionera sig eftersom dom inte klarar av att jobba.

Att få i sig probiotika

De goda probiotiska bakterierna kan vi få i oss via fermenterade och mjölksyrade livsmedel. Man kan även inta tillskott av probiotika. Exempel på produkter är Probi Mage, Probioplex och Ultraflora Plus som finns både för vuxna och barn.

Återförsäljare av probiotika hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARStudien: Effect of supplement with lactic-acid producing bacteria on fatigue and physical activity in patients with chronic fatigue syndrome: www.nutritionj.com/content/8/1/4

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: