Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Superdrycken Chia Humara

av | nov 26, 2016 | Blogg, Hälsa, Hälsokost, Kost, Superfoods | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Chia Humara som vann kategorin “Best New Health & Nutrition Product” under Nordic Organic Food Fair i november 2016 är verkligen en hälsodryck för sig. Perfekt när du behöver en energikick, en uppfriskande törstsläckare eller ett näringsrikt mellanmål.

Superdrycken Chia Humara

Chia Humara

Chia Humara är en hälsodryck som finns i smakerna äpple och Jordgubb/granatäpple och som består utav fruktjuice och chiafrön. Smaken och konsistensen är en verklig vinnare och kan nog bäst beskrivas som en fruktsmoothie med en lite geléaktig konsistens. Riktigt god och uppfriskande och perfekt som en energidryck eller mellanmål.

Chia som dryck och livsmedel genom tiderna

Chia Humara har fått sitt namn från urfolket Tarahumara i Mexico som under 1000-tals år inkluderat chiafrön i sin kost. De kallas rarámuri ”de som löper” eftersom långdistanslöpning är en stor del av deras kultur. De är kända för att kunna springa extremt långa sträckor, bortåt 160 km och lika fort som elitlöpare. Från denna kännedom är det därför inte ovanligt att atleter och då speciellt långdistanslöpare inkluderar chiafrön i sin kost just för att förbättra sin energi och uthållighet.

Även för aztekerna som under 1300-talet levde i centrala Mexiko var chiafrön en viktig del av kosten. De var tidiga med att odla chiaplantan och använde chiafrön som ett baslivsmedel. Det var speciellt Aztekernas krigare som åt mycket chiafrön för att få energi och styrka. Mayaindianerna och Inkaindianerna är andra stammar som även dom var flitiga användare av chiafrön.

Chiafröets näringsinnehåll

Chiafrön kommer från plantan Salvia hispanica. Den växer vilt i Centralamerikas varma klimat i Mexiko och Guatemala, men odlas även i många delar av Sydamerika. Chiafröna kan vara vita, svarta, bruna eller någon annan mörk nyans. Det är dock ingen skillnad på smak eller näringsinnehållet mellan de olika färgnyanserna.

Även om de flesta frön är näringsrika så är chiafrön i en klass för sig när det kommer till näringsinnehåll. I chiafrön hittar man bland annat betydande mängder omega-3, protein och kalcium. Chiafrön innehåller också väldigt mycket fibrer (ca 50 procent mer fiber än linfrön) vilket gör det till en riktigt bra fiberkälla. Fibrerna i chiafrön sväller när de kommer i kontakt med vätska och bildar då en lite geléaktig konsistens. Dels så stimulerar dessa fibrer tarmens aktivitet och motverkar förstoppning, och dels så fungerar de som mat för de goda tarmbakterierna vilket gynnar en bra tarmflora.

 

Återförsäljare av Chia humara hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Emma

  Riktigt god! Jordgubb/granatäpple är min favorit. 🙂

  Svara
 2. Laila

  Låter riktigt gott!

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Isolering + hälsotips – Anders Frihamn - […] Slutligen, ett litet tips (ej sponsrat) i hälsans namn. Och smaklökarnas.För ett tag sedan handlade jag online och råkade…

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close