Superfoods har kommit att bli ett samlingsnamn för livsmedel som innehåller en hög näringstäthet i förhållande till den energi det ger. Det inkluderar olika frukter, bär, frön, alger, spannmålsgräs, örter och en lång rad andra växtdelar.
Vad är superfoods?
Superfoods är ekologisk och obehandlad mat med hög näringstäthet som bidrar till att ge kroppen bra näring i form av viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fettsyror, fibrer, värdefulla växtämnen och mycket mer. Olika världsdelar bjuder på olika typer av superfoods. Här i Norden finns till exempel lingon, havtorn, vinbär, blåbär, chaga, rödbetor, aronia, nässlor och nypon. Så passa på att utnyttja säsongen och fyll skafferi och frys med näringstät mat som naturen så generöst bjuder på. I andra delar av världen hittar vi en stor variation av superfoods i form av till exempel grönt te, alger, örter, rötter, frukter och bär som vi kan köpa i form av livsmedel eller hälsokostprodukter. Vår kost spelar en central roll i vårt välmående och det är av en stor betydelse att äta både näringsrikt och varierat. Genom att äta en så antiinflammatorisk och näringstät mat som möjligt ger du kroppen livsviktiga näringsämnen så att den får bättre förutsättningar att fungera optimalt.
Läs mer om olika superfoods och livsmedel i menyn till höger