Superfoods

by Mikaela Bjerring

Superfoods har kommit att bli ett samlingsnamn för livsmedel som innehåller en hög näringstäthet i förhållandet till den energi det ger. Det inkluderar olika frukter, bär, frön, alger, spannmålsgräs, örter och en lång rad andra växtdelar.

Superfoods

Kort om superfoods

Superfood är ekologisk och obehandlad mat med hög näringstäthet som bidrar till att ge kroppen bra näring i form av viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fettsyror, fibrer och mycket mer. Olika världsdelar bjuder på olika typer av superfoods. Här i Norden finns till exempel lingon, havtorn, vinbär, blåbär, chaga, rödbetor, aronia, nässlor och nypon. Så passa på att utnyttja säsongen och fyll skafferi och frys med näringstät mat som naturen så generöst bjuder på. I andra delar av världen hittar vi en stor variation av superfoods i form av t.ex grönt te, alger, örter, rötter, frukter och bär som vi kan köpa i form av livsmedel eller hälsokostprodukter. Vår kost spelar en central roll i vårt välmående och det är av en stor betydelse att äta både näringsrikt och varierat. Genom att äta en så antiinflammatorisk och näringstät mat som möjligt hjälper du till att fylla behovet av livsviktiga näringsämnen så att kroppen får bättre förutsättningar att fungera optimalt.

Läs mer om olika superfoods och livsmedel i vänstermenyn