– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Tabbouleh, eller tabouli som den också kallas är en riktigt god persiljesallad. En smakrik, fräsch och syrlig sallad som passar som tillbehör till väldigt mycket. Med bara en handfull ingredienser är den även lätt att tillreda. Här har jag använt quinoa istället för bulgur för en glutenfri variant.
Vad är Tabbouleh?
Tabbouleh har sitt ursprung i Libanon, men är även mycket förekommande i andra delar av Mellanöstern, Turkiet och Frankrike. Förutom huvudingrediensen persilja tillsätter man tomat, salladslök, färsk mynta, bulgur, citronsaft och olivolja. Här har jag dock bytt ut bulgurn mot quinoa för att göra en glutenfri variant.
Persilja – Det är som sagt persiljan som är stjärnan i den här salladen. Det finns två typer av persilja där man skiljer på gruspersilja och bladpersilja. Det är den sistnämnda man brukar använda för Tabbouleh.
Mynta – Klassisk tabbouleh innehåller mynta som ger salladen en riktigt fräsch smak. Gillar man inte mynta så kan den uteslutas.
Tomater – Välj röda och mogna tomater. Om tomaterna är riktigt saftiga kan du gröpa ur innanmätet innan du finhackar dom så att inte salladen blir för våt. Alternativt kan du sila bort tomatsaften efter att du hackat tomaterna.
Salladslök – Du vill använda hela salladslöken både den vita och gröna delen.
Quinoa – Som nämnt är bulgur den traditionella ingrediensen att använda i tabbouleh, men om man vill göra en glutenfri variant är quinoa ett bra alternativ. Eftersom quinoan kommer att suga upp vätska i salladen får den gärna ha en liten kärna, så du kan koka den någon minut mindre är rekommenderat.
Citronsaft – Färskpressad citronsaft är självklart det du vill använda. Du kan öka eller minska mängden beroende på hur syrlig du föredrar salladen.
Olivolja – Kallpressad olivolja är det som brukar användas, men om du föredrar en annan olja kan kallpressad hampafröolja eller avokadoolja vara bra alternativ.
Ingredienser för tabbouleh (4-6 portioner):
- 5 dl finhackad persilja
- 3 st tomater
- 3 salladslökar
- 1 dl finhackad färsk mynta
- 1- 1 1/2 dl quinoa (mängd efter tycke)
- Cirka 3 msk färskpressad citronsaft
- 1/2 dl kallpressad olivolja
- Oraffinerat havssalt efter smak
Gör så här:
- Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, men ta av den någon minut innan. Häll upp den i en skål så den får svalna helt.
- Tvätta alla grönsaker noga och låt dom rinna av ordentligt.
- Finhacka persiljan, myntan, tomaterna och salladslökarna.
- Lägg grönsakerna och quinoan i en skål och tillsätt olivolja, citronsaft, havssalt efter smak och blanda om. Smaka av och justera tills du är nöjd med syrligheten och sältan.
- Låt den gärna stå en stund innan den serveras. Den håller bra i kylen i minst 3 dagar.
Relaterade inlägg:
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Vegetarisk kost och B12-brist
- Brownies med svarta bönor (veganskt recept)
- Vegansk parmesan (Cashewparmesan)
Det är ju sååå gott. Det var länge sedan jag gjorde den så tack för påminnelsen. <3
Visst är det så gott! 🙂
Det är så gott med tabbouleh! 🙂
Fantastiskt gott! 🙂
Älskar den här salladen! En stor favorit här hemma.
Ett gott tillbehör till så mycket. 🙂
Det är så gott och så smart med quinoa istället för bulgur för att göra den glutenfri.
Blir riktigt bra med quinoa. Tycker till och med att det blir godare. 🙂