Tunnbröd på röda linser (glutenfria)

av | sep 7, 2022 | Bröd, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bagaren och Kocken –

Dessa tunnbröd på röda linser är riktigt goda att använda som wraps eller istället för tortillas. Dom är också väldigt enkla att göra och gjorda på endast 1 ingrediens – röda linser (plus lite vatten och havssalt). Naturligt glutenfria, rika på protein och fibrer.

Tunnbröd på röda linser (glutenfria)

Tunnbröd på röda linser

Tunnbröd gjorda på röda linser blir mjuka, spänstiga och man kan vika och rulla ihop dom utan att dom går sönder. De är även väldigt lätta att göra och man steker dom i en torr stekpanna utan olja. Linserna behöver dock svälla i vatten i 6-12 timmar innan man mixar ihop dom till en smet, så man får planera lite i förväg.

Glutenfria tunnbröd på röda linser

Ingredienser för tunnbröd på röda linser (cirka 7-8 st ):

Så här gör du:

  1. Mät upp linserna och skölj av dom noga i kallt vatten. Lägg över dom i en skål och tillsätt 5 dl vatten. Täck över skålen med en kökshandduk och låt dom stå i 6-12 timmar. 
  2. När linserna har stått sin tid kommer dom att ha svällt upp av vattnet som dom absorberat, men det kommer även finnas lite vatten kvar i skålen. Häll över både linserna och det återstående vattnet i en mixer och tillsätt havssalt.
  3. Mixa på hög hastighet och stoppa mixern några gånger så du kan skrapa ner från kanterna. Smeten ska vara helt slät och lite fluffig när den är klar. 
  4. Nu är det dags att steka bröden. Man behöver en stekpanna som är non stick. En hälsosam stekpanna är att föredra, som en non stick gjutjärnsstekpanna eller en keramisk stekpanna / green pan. 
  5. Värm upp stekpannan på medelhög värme. Ta cirka 1 dl smet till varje bröd. Bred ut smeten i pannan som när du gör pannkakor, men du vill ha ett lite tjockare lager av smet. Man kan ta hjälp av baksidan av en soppslev för att enklare breda ut smeten till ett jämnt lager.
  6. Stek brödet tills ovansidan känns torr och undersidan har fått en fin färg. Vänd sedan på brödet och stek färdigt på andra sidan.

Jag tror verkligen du kommer att gilla dessa tunnbröd lika mycket som jag gör. Om du gör bröden så får du jättegärna berätta vad du tyckte i en kommentar.

Tortillabröd på röda linser

Röda linser som livsmedel

Linser (Lens culinaris) är en art i familjen ärtväxter och baljväxter. Det är en ettårig växt som blir cirka 40 cm hög. Själva linserna (fröerna) växer i små fröskidor, med 2 frön per skida.

Röda linser blir mjuka och aningen mosiga vid kokning och passar därför mycket bra för till exempel grytor, soppor, vegobiffar och inte minst bröd som i receptet ovan.

Röda linser är inte bara goda, utan bjuder också på generöst med näring (1). 100 g kokta linser innehåller cirka 10,6 g protein, vilket inkluderar samtliga essentiella aminosyror. Dom har ett fiberinnehåll på cirka 9,1 gram, vilket gör att dom mättar bra. Man hittar också ett flertal vitaminer och mineraler. Bland annat en betydande mängd folat, tiamin (B1), fosfor, jod, järn, zink, kalium och selen. Linserna är även rika på polyfenoler som fungerar som antioxidanter (2). 

Innan man använder linserna så vill man skölja dom noga i vatten. Till skillnad från andra baljväxter så brukar man säga att röda linser inte behöver blötläggas innan tillagning, men det skadar inte. Blötläggning hjälper nämligen till att bryta ner mer av antinutrienterna som dom innehåller, vilka är ämnen som kan bidra till matsmältningsbesvär och hämma näringsupptaget.

För att blötlägga linserna häller du på med rumstempererat vatten så de täcks helt och tillsätter cirka 1 msk havssalt per liter vatten. Låt dom sedan stå i 1-2 timmar följt av att du sköljer av dom i rent vatten. Därefter är linserna redo att användas för matlagning. 

 

Källor och referenser:

(1) Näringsvärden för röda linser torkade och kokta med salt (per 100 gram): http://matkalkyl.se/se-rodalinsertorkadekoktamsalt.php

(2) Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects. Published online 2017 Nov 10. doi: 10.3390/ijms18112390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713359/

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

10 Kommentarer

  1. L.H

    Åh mums! Det ska jag absolut prova att göra. Tack för alla fantastiska tips. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack för uppskattningen och så roligt att du vill prova att göra bröden. 🙂

  2. maria

    Låter enkelt och gott. Om jag vore dig skulle jag skölja linserna efter de svällt över natt för att tvätta bort antinutrienter och sedan tillsätta färsk vatten. tips bara….

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Röda linser drar åt sig väldigt mycket vätska när dom får stå och svälla så pass länge. Det blir nästan inget vatten kvar. Det återstående vattnet behövs även för att få rätt konsistens på smeten. Längre ner i texten har jag skrivit att man kan blötlägga linserna 1-2 timmar innan man lägger dom för att svälla. 🙂

  3. Mia

    Ser så goda ut. Måste prova. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill prova att göra dom. 🙂

  4. Karin

    Wow, måste testa! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa. 🙂

  5. Ida

    Vilket bra tips! Det ska jag testa.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa. )

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...