Sju olika användningsområden av arganolja

by Mikaela Bjerring on 18 november, 2013 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hudproblem, Kroppsvård

Arganoljan har varit en del av de marockanska kvinnornas skönhetsritual i århundraden. På senare år den även tagit västvärlden med storm. Arganoljan är extremt rik på essentiella fettsyror och E-vitamin som återfuktar och ger näring. Antioxidanterna i oljan bidrar även till att skydda huden mot skador som fria radikaler kan orsaka. Dessutom är det en olja som kan användas för mycket.

Användningsområden av arganolja

Kroppsolja

Arganoljan är halvfet och näringsrik som snabbt tränger in i huden. Som en vårdande och mjukgörande kroppsolja är den helt fantastisk. Den bevarar effektivt fukt och ger omedelbar lyster åt huden.

Hårinpackning

Att använda arganolja som en hårinpackning bidrar till att ge håret fukt, näring och lyster. Perfekt till torrt och livlöst hår. Fördela arganoljan generöst över hela håret, linda in håret i en handduk och låt sitta i ett par timmar eller gärna över natten. Tvätta därefter håret med ett naturligt schampo för att få bort överflödet av oljan.

Ansiktsolja

Som ansiktsolja är arganolja helt underbar. Oljan är tunn och halvfet och absorberas snabbt av huden. Arganolja bidrar till att öka lystern, jämna ut hudtonen och förbättra strukturen. Rengör huden väl. Ta ett par droppar av oljan och massera in över ansikte, hals och dekolletage medan huden fortfarande är fuktig. Om du har torr hud kan du komplettera med en fuktighetskräm efteråt. Vänta dock ett par minuter så att arganoljan först hinner absorberas av huden.

Ögonolja

Den tunna, halvfeta arganoljan är perfekt för att vårda den ömtåliga huden runt ögonen. Ta en droppe och klappa med lätta fingrar in oljan längs benet under ögat.

Vid hudproblem

Pågrund av att arganoljans innehåll av antiinflammatoriska ämnen är den uppskattad vid olika hudproblem. Traditionellt används den vid tex psoriasis, akne och eksem. Eftersom oljan är rik på e-vitamin kan den även vara mycket användbar för att reducera ärr och hudbristningar.

Naglar och nagelband

Arganoljan kan vara effektiv för att vårda naglarna och mjuka upp nagelbanden. Ta några droppar arganolja och massera in oljan på naglarna. Du kan med fördel göra det på kvällen innan du går och lägger dig så oljan har tid att verka under natten.

Arganolja i kosten

I det marockanska köket är arganolja flitigt använd. Den kallpressade oljan har en god smak som påminner om valnöt. Den kan i de flesta recept ersätta olivolja och kommer till sin rätt när den används till grillad fisk, sallader och rostade grönsaker.

Arganolja för hudvård hittar du här

Arganolja för matlagning hittar du här

 

 

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Denise november 18, 2013 kl. 19:10

Underbar olja! Jag har använt den länge och älskar hur den ger huden lyster och fukt!

Svara

2 Mia Johansson november 18, 2013 kl. 19:13

Jag har börjat tänka om när det gäller hudvård och vill gärna använda helt naturliga produkter och inga tillsatser. Är verkligen nyfiken på arganolja och ska beställa och prova 🙂

Svara

3 Aina november 18, 2013 kl. 19:14

En av mina favoriter!

Svara

4 Anna W november 18, 2013 kl. 19:16

Jag har använt arganolja ofta i matlagning, tycker om den nötiga smaken. jag har dock aldrig använt den som hudvård, men ska absolut prova!

Svara

5 RockBabe november 19, 2013 kl. 20:44

Stort tack för väldigt bra tips! Det där måste jag testa till håret.

Sv: Vad kul att du blev nyfiken på min bok. 🙂 Det är så sant som du säger och jag önskar att fler såg att det faktiskt är så. 🙂

You Rock!!!

Svara

6 Åsa N november 28, 2013 kl. 16:55

Älskar denna oljan! Tycker att min hud ser och känns mycket bättre efter jag började använda den dagligen. Jag har aldrig provat den som hårinpackning, men de ska jag göra! Bra inlägg!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: