– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Bagaren och kocken –
Torkade äppelringar med kanel och ingefära är en stor favorit. Dom blir härligt mjuka och sega i konsistensen och riktigt goda att äta som snacks. Du kan även klippa dom i mindre bitar och strö över yoghurten eller gröten. Här följer om hur du enkelt torkar äppelringar själv.
Att göra torkade äppelringar
Det finns flera olika sätt som man kan använda sig av för att torka äppelringar. Du kan torka dom i rumstemperatur genom att hänga dom på en pinne eller ett snöre någonstans i köket där dom inte är i vägen. Det kommer att ta ungefär 3-4 dagar att få dom torra beroende på hur tjocka skivorna är.
Om du råkar ha en torkugn så är det perfekt. En vanlig ugn går också utmärkt. Det optimala är att torka på cirka 42 grader eller under för att få dom raw. Vill du att det ska gå snabbare kan du ta upp värmen något, men då blir dom såklart inte raw. Ju lägre värme, desto mer näring bevaras. Du vill också se till att du släpper ut fukten under torkningen i ugnen. Om du använder en vanlig ugn kan du sätta en slev eller liknade i luckan så det blir en glipa.
Dom torkade äppelringarna kan du sedan äta som snacks eller klippa i bitar och strö över gröten eller yoghurten. Jag brukar även tillsätta dom i min hemmagjorda granola där dom gör sig riktigt bra.
Detta behöver du:
- Syrliga äpplen
- Mald Ceylon kanel
- Mald ingefära
Tips!
- Välj äpplen som är extra syrliga, då får äppelringarna mer smak.
- Att använda en äppelurkärnare och en mandolin för att få skivorna jämna och tillräckligt tunna underlättar arbetet.
Så här gör du torkade äppelringar i ugnen:
- Börja med att sätta på ugnen.
- Skär ur fröhuset och skiva äpplena tunt, cirka 3-4 mm och försök att få så jämna skivor som möjligt. Det lättaste är som sagt att använda en mandolin.
- Lägg ut äppelringarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och pudra över lite mald kanel och ingefära.
- Låt äppelringarna torka i ugnen tills torra. Torktiden varierar beroende på tjocklek och temperatur. Det brukar ta ungefär 5-7 timmar med en temperatur runt 42 grader. Ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten släpps ut.
- När äppelringarna är torra tar du ut dom från ugnen och lägger över dom på ett galler så dom får svalna. Om dom behöver torka lite till kan du lämna dom på gallret under natten.
- Förvara äppelringarna i en lufttät glasburk. Dom håller sig bra relativt länge.
Mums! Det ska jag prova. 🙂
Låt mig gärna veta vad du tyckte. 🙂
Så gott! Ska prova i helgen. 🙂
Härligt! Hoppas det smakar. 🙂
Tack för tipset, ser riktigt gott ut.
Varsågod! 🙂