Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Naturlig munskölj med gurkmeja

av | dec 23, 2018 | Ayurveda, Blogg, Munhälsa, Munvård, Örter - Kryddor | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Gurkmeja är en uppskattad antiinflammatorisk ört för hälsan och inte minst för munhälsan. Här följer ett recept för hur du enkelt kan göra din egen munskölj med gurkmeja som kan användas som ett komplement till din dagliga munvårdsrutin.

Naturlig munskölj med gurkmeja

I mer än 5000 år har gurkmeja varit oumbärlig i österländska kulturtraditioner. Inte minst inom traditionell kinesisk medicin och indisk ayurveda. Främst har gurkmeja fått uppmärksamhet för sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, vilket även bekräftats genom en lång rad moderna forskningsstudier (1). Dessa studier inkluderar gurkmejans fördelar för den orala hälsan. Man har till exempel sett att munskölj med gurkmeja har förmågan att minska placktillväxt, inflammation och reducering av antal dåliga bakterier lika effektivt som det starkt bakteriedödande medlet klorhexidin (2).

Gurkmeja-munskölj recept:

Att göra sin egen munskölj med gurkmeja enligt gammal ayurvedisk tradition är väldigt enkelt. Förutom gurkmejan är även kryddnejlika och eterisk olja tillsatt för ytterligare antibakteriell effekt. De två sistnämnda bidrar dessutom till att ge munvattnet en fräsch smak.

Detta behöver du:

Så här gör du:

 1. Koka upp vattnet och tillsätt gurkmeja och kryddnejlika. Låt sjuda under ca 5 minuter.
 2. Ta bort kastrullen från värmen och låt örtblandningen svalna.
 3. Tillsätt 2 droppar eterisk olja. Häll över ditt munvatten i en ren flaska och förvara i kylen.
 4. Skaka flaskan innan användning. Ta en munfull och skölj runt i munnen under minst 1 minut följt av att du spottar ut.

 

Källor och Referenser:

(1) Role of curcumin in systemic and oral health: An overview: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/

(2) Comparative evaluation of 0.1% turmeric mouthwash with 0.2% chlorhexidine gluconate in prevention of plaque and gingivitis: A clinical and microbiological study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498709/

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Emma O

  Intressant! Tack för tipset!

  Svara
 2. Marina

  Brukar borta tänderna med gurkmeja och kokosolja. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är också en riktigt bra ayurvediskt tips. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close