Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Så väljer du rätt ljus för vintermyset

av | nov 28, 2016 | Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Jordklok och Svensk hälsokost –

Levande ljus kan verkligen få det ruggiga vintermörkret att kännas riktigt mysigt och ge välbefinnandet ett rejält lyft. Men håller du koll på vad dina ljus är gjorda av? Fel val av ljus kan nämligen vara skadlig för både hälsan och miljön.

Så väljer du rätt ljus för vintermyset

Ljusen du vill undvika och ljusen du vill använda

Många ljus är idag gjorda av paraffin som tillverkas av fossilolja, vilket är en restprodukt från oljeindustrin. Paraffin må vara en billig produkt att tillverka ljus av, men istället får du betala med din hälsa. När forskare mätt vilka ämnen som olika typer av ljus bildar vid förbränning har man sett att paraffinljus utsöndrar cancerogena ämnen i mätbara mängder så som toluen och bensen. Dessa ämnen är även misstänkta allergener som kan bidra till problem i luftvägarna.

Bra alternativ av ljus är istället miljömärkta stearinljus och ljus gjorda av bivax eller sojavax. Sojavaxljus brinner långsammare och jämnare än paraffin, vilket betyder att ljusen håller längre. Så även om du betalar lite mer för ljusen så kompenseras det med att de kan brinna i fler timmar. Det är som sagt även ett giftfritt alternativ som inte bildar några farliga ämnen.

Liksom sojavax är bivax ett rent och naturligt vax som inte bildar några giftiga föreningar när de bränns. Tvärtom så kan bivaxljus bidra till att rena luften. Sedan medeltiden har ljus tillverkade av bivax använts för att lindra allergier och andra problem i övre luftvägarna. Precis som sojavax så bränns bivax långsamt. Bivaxljus och sojavaxljus är därmed bra alternativ och det är inte heller ovanligt att de båda vaxerna kombineras när man gör ljus av bra kvalité.

Något annat att tänka på är att färgade ljus och doftljus som innehåller syntetiska doftämnen och färgpigment även de kan vara hälsovådliga. Välj därför ljus som innehåller naturliga färgpigment och som fått sin doft från eteriska oljor. Eteriska oljor utvinns från aromatiska växter. Varje eterisk olja har unika egenskaper som kan vara allt från rogivande, upplyftande, energigivande till renande etc. Genom att andas in dofterna, eller smörja in oljorna på huden så kan man utnyttja dessa egenskaper. Ekologiska aromaterapi ljus gjorda av sojavax och/eller bivax med olika kombinationer av eteriska oljor är rena lyxen att tända en mörk vinterkväll. 

 

Återförsäljare av hälsosamma ljus är till exempel:

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close